Maminka.czZdraví

Co můžete vyčíst z obsahu pleny?

Zuzana Labudová 14.  8.  2014
Co můžete vyčíst z obsahu pleny?
Možná vám připadalo legrační, jak každá maminka probírá do detailu vzhled a obsah plné plenky. Proč byste měla taky a co z ní lze vyčíst?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Čerství rodiče možná budou zaskočeni otázkou dětské lékařky na to, jak vypadá obsah plenky jejich drobečka. Právě vzhled stolice ale patří mezi vodítka, podle nichž se dá posoudit stav a fungování trávicího systému dítěte.

Zatímco v prvních dnech po narození opouští střeva tmavá smolka, po pár dnech se u kojených dětí objeví stolice vzhledu a konzistence míchaných vajec. Kojené děti – na rozdíl od dětí živených umělou výživou – vyměšují zpočátku několikrát za den, později ale naopak nemusejí mít stolici i několik dní. Mateřské mléko je totiž dokonalá potravina, kterou kojenci dokážou po adaptaci trávicího systému na život mimo dělohu využít do poslední kapky. Naopak děti živené umělou výživou mívají stolici pravidelně a její konzistence a barva se více podobají běžné stolici starších dětí.

Krev ve stolici - je to nebezpečné?

Přítomnost krve ve stolici přirozeně znepokojí každého, tento symptom totiž máme zafixovaný jako patologický. Přesto panika není namístě. Předně je třeba se ujistit, že jde skutečně o krev. Někdy totiž čerství rodiče zamění za krev drobné zbytky mrkve, která bývá nejčastějším prvním příkrmem. Mrkev obsahuje nestravitelné zbytky, které se v jinak žlutohnědé stolici přikrmovaného dítěte mohou objevit, aniž by to znamenalo, že něco není v pořádku.

Barvu stolice mohou změnit některé další potraviny, typicky například červená řepa, která si v poslední době opět našla cestu do našeho jídelníčku a kterou rády konzumují i ty nejmenší děti. Podobně zabarví obsah plenky špenát nebo borůvky, proto nejprve přemýšlejte nad tím, čím jste svoje děťátko v poslední době vlastně krmila.

Čerstvá nebo stará?

Další možností, proč stolice dítěte vypadá neobvykle, je podávání železa v kapičkách dětem, jež mají špatný krevní obraz. Chudokrevné děti dostávají železo v sytě hnědých kapkách každý den, což se zákonitě musí projevit na jejich stolici. Tmavé zabarvení může způsobit také krev spolykaná dítětem při kojení z rozpraskaných či rozkousaných bradavek matky. V těchto případech jde ale vždy o starší krev, která obsah plenky zabarví spíše do tmavohněda až černa. Když se ale ve stolici objeví jasně červená barva, jde o čerstvou krev. V prvních týdnech po porodu se mohou objevit tenké červené nitky – většinou nejde o nic závažného, drobná červená vlákénka souvisejí se sníženou srážlivostí krve u novorozenců, samozřejmě za předpokladu, že dítě prospívá a nejeví žádné známky nepohody.

Pokud se ale objeví větší množství krve a miminko je plačtivé, případně má tvrdé bříško nebo zvrací, není na co čekat.
Konzultace s lékařem vás buď uklidní, anebo odhalí problém, který bude včas řešen.

Pomocníkem jsou probiotika

V poslední době se velkým hitem ve stravě (nejen) novorozenců a kojenců stala probiotika. Mnoho rodičů nedá dopustit hlavně na probiotické kapky, jež jim zachránily poslední zbytky spánku a zklidnily nejednoho řvoucího tygra v dupačkách. Probiotické kapky totiž podle mnoha studií prokazatelně omezují kojenecké koliky, zlepšují funkci a celkový stav trávicího ústrojí a posilují imunitní systém. Probiotické kapky obsahují živé bakterie, ty osidlují střeva dítěte a udržují v něm ideální rovnováhu. Zjednodušeně řečeno pomáhají „hodným“ bakteriím, které jsou součástí zdravé střevní mikroflóry, v boji se škodlivými mikroorganismy, jež sem přicházejí zvenčí.

O hodinu méně pláče

Podle jedné ze studií ovlivňují probiotické kapky mimo jiné i délku pláče novorozenců. Děti, u nichž dětští lékaři potvrdili novorozeneckou koliku, tedy velké bolesti bříška, reagovaly po pravidelném podávání probiotických kapek takřka okamžitě zásadním zklidněním. Po měsíci pak tyto děti plakaly téměř o hodinu méně než děti se stejnou diagnózou, jimž kapky podávány nebyly. Úspěšnost terapie probiotickými kapkami se pohybovala okolo 95 procent.

Skvělé výsledky mělo také podávání bakterií, které jsou obsaženy v probiotických kapkách, těhotným ženám s atopickou anamnézou v posledních čtyřech týdnech před porodem. Po porodu pak byly kapky předepsány jejich novorozencům a výsledkem bylo snížení výskytu atopického ekzému.

Vhodné i pro nedošence

Probiotické kapky pomáhají rovněž dětem, které na svět pospíchaly a narodily se před termínem porodu. Studie, jíž se účastnily předčasně narozené děti krmené umělou výživou, potvrdila významný pokles počtu případů ublinkávání a zvracení natráveného mléka, snížila se také celková doba pláče sledovaných dětí a naopak se zlepšil celkový stav jejich střevního traktu. Probiotika také vedou k výrazně nižšímu výskytu infekčních onemocnění, a to jak trávicího traktu, respektive žaludku a střev, tak horních cest dýchacích u dětí ve věku od čtyř do deseti měsíců. Děti krmené stravou obohacenou o probiotika potřebují méně často návštěvu lékaře, v prvním roce života je tolik nesužuje horečka a mají celkově nižší spotřebu antibiotik. A pokud už antibiotika jsou potřeba, při současném podávání probiotik se jejich léčba obejde bez obvyklých následků na střevní mikroflóru.

Ideální v tekuté formě

Probiotické kapky pro kojence mají ideální formu, takže se velice lehce dávkují a podávají jak kojencům, tak starším dětem. Nijak zároveň nemění chuť mateřského mléka, umělé mléčné výživy pro kojence ani jiných podávaných potravin či nápojů.
Při výběru probiotických kapek v každém případě dbejte na to, aby neobsahovaly žádné konzervační látky. Aby si vybrané kapky uchovaly vysoký obsah živých bakterií, skladujte otevřené i neotevřené lahvičky vždy v ledničce. Balení kapek, které jsou u nás již běžně k dostání, stojí okolo šesti set korun.

(Článek vyšel v časopise Maminka 8/2014)

Témata: Zdraví, Celkový stav, Plen, Celková doba, Červená řepa, Trávicí ústrojí, Pokles počtu, Trávící ústrojí, Červená barva, Obsah, Muž, Velký hit, Střevní trakt, Smolka, Zdraví na Heureka.cz