Maminka.czTipy a rady v těhotenství

Co najdete v těhotenské průkazce? Víte, co které zkratky znamenají?

Tereza Víchová 8.  10.  2020
Je něco jako občanský nebo řidičský průkaz pro vaše těhotenství. A hned po pozitivním těhotenském testu se jí nemůžete dočkat. Kdy dostanete průkazku, co všechno se z ní dá vyčíst a co se s ní stane, až porodíte?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Obvykle ji nečekejte dříve než s koncem prvního trimestru těhotenství. Právě v něm totiž dochází velmi často k potratům. I proto lékaři s jejím vydáním otálejí, i když vy byste ji nejraději uložila do kabelky po první návštěvě lékaře. Obvykle se dočkáte kolem 13. těhotenského týdne. 

„Vystavení těhotenské průkazky je jakýmsi oficiálním potvrzením jiného stavu,“ potvrzuje MUDr. Karel Metyš. „Doklad ženu provází během celého těhotenství až na porodní sál. Do průkazky lékař zaznamenává veškeré důležité údaje. Ty pak doplňuje při každé návštěvě budoucí maminky v poradně.“ Pro vás teď bude důležité nosit průkazku stále u sebe. Když se totiž objeví jakýkoli problém a budete potřebovat akutní pomoc, musí ošetřující odborník někde vidět dosavadní průběh vašeho těhotenství a všechny důležité údaje. 

Co důležitého ukrývá těhotenská průkazka? Rozumíte všemu?

Těhotenská průkazka: zkratky, které byste měla znát

Vysvětlit všechny údaje v těhotenské průkazce by vydalo na román. Pro vás je důležitější, že se při každé návštěvě gynekologické ambulance doplní další pravidelný záznam. „Zhodnotí se aktuální stav těhotné a výsledky pravidelných vyšetření – krevního tlaku, moči, přítomnosti otoků, váhového přírůstku. Popisují se také nálezy na porodních cestách, velikost dělohy, poloha plodu, popřípadě jeho srdeční ozvy,“ říká lékař. 

Základní údaje v těhotenské průkazce

  • Nacionále včetně rodného čísla a kódu zdravotní pojišťovny. 
  • Termín porodu podle poslední menstruace a podle ultrazvukového vyšetření. 
  • Vaše míry a výchozí váha. 
  • Krevní skupina a vyšetření na infekční nemoci (syfilis, žloutenka typu B, HIV). 
  • Výsledky tří genetických ultrazvukových vyšetření. 

Ultrazvukové vyšetření a jeho zkratky

  • CRL – délka plodu od temene po kostrč, měří se v 10. a 14. týdnu těhotenství. 
  • ASP – znamená přítomnost srdeční akce plodu. 
  • PA – přítomnost/nepřítomnost pohybové aktivity plodu. 
  • PV – posuzuje se množství a barva plodové vody. 
  • NT – znamená šíjové projasnění, což je šířka podkoží v oblasti šíje plodu, která může poukázat na zvýšené riziko Downova syndromu
  • NB – vyšetření nosní kosti, které se provádí ve 12. týdnu těhotenství, nepřítomnost nosní kosti upozorní na možnou genetickou vadu plodu. 

Co je to Apgar skóre a kdo ho vymyslel?

Těhotenský průkaz po porodu

  • Zůstává součástí vaší zdravotnické dokumentace. 
  • Při porodu průkazku odevzdáte v porodnici, kde se archivuje v rámci vašeho chorobopisu. 
  • Nezapomeňte si proto předem schovat třeba fotky z ultrazvuku, které v průkazce nosíte. 
  • Zprávu o průběhu porodu pak dostane váš gynekolog spolu s propouštěcí zprávou. 

Článek vyšel v časopisu Maminka a byl redakčně zkrácen. Aktuální číslo si můžete koupit na ikiosek.cz/maminka. Tady si můžete objednat i předplatné s dárkem.

Branka, čípek, cervix skóre. Znáte porodnické termíny?
Nečekáš dvojčata? 10 věcí, které nechce slyšet žádná těhotná
Témata: Těhotenství, Porod, Těhotenství týden po týdnu, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Těhotenský test, Pánevní dno, Ultrazvukové vyšetření, Těhotenský kalendář, Syfilis, První schůzka, Určitá potravina, Pánevní sval, Operativní porod, Plod, Zvýšené riziko, Poslední menstruace, Gynekolog, První trimestr, Řidičský průkaz, Rodné číslo, Mastná kyselina, Karel Metyš, Moč, Ranní moč, Těhotenské testy na Heureka.cz