Maminka.czPitný režim

Co pít a nepít v těhotenství? 3 nejčastější prohřešky

Lenka Brožová 3.  12.  2022
Těhotenství je opravdu jiný stav. Mění se vám tělo, psychika, životní priority, zdravotní stav, rutinní návyky, životní styl i výživa. Jak konkrétně to je (nebo by mělo být) s pitným režimem?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

jak pijete, maminko?

Postoje a návyky současných a nastávajících maminek týkající se pitného režimu nově mapoval výzkum, který inicioval AquaLife Institut. Podle něj 48 % žen změnilo v době těhotenství svůj pitný režim a celá polovina omezila konzumaci kávy. Na druhou stranu v případě alkoholických nápojů, které by si správně mělo zcela odpustit 100 % těhotných žen, průzkum zjistil, že víno nebo pivo těhotné ženy pijí, i když méně – víno konzumovalo v těhotenství skoro 59 % žen a alkoholické pivo 43 % žen. Pokud jde o sladké nápoje, těhotné ženy nejvíce omezily konzumaci limonád, colových nápojů a energetických nápojů. Nejméně pak omezily pití džusů nebo vody se šťávou, ty pily víceméně stejně jako mimo těhotenství.

A jak vlastně poznáte, že pijete dost?

Proč byste vlastně měla v těhotenství obzvlášť přemýšlet nad správným příjmem vhodných tekutin? Protože je důležitý proti únavě a bolestem hlavy, taky jako prevence zácpy (především ve třetím trimestru), dále ke zředění kyselých žaludečních šťáv a omezení nevolností.

Asi tušíte, že ideální je čistá, neochucená neperlivá voda. A proč vlastně neperlivá? Protože perlivá je kvůli bublinkám oxidu uhličitého mírně kyselá, takže může k vašim nevolnostem naopak přispět. Vypít byste měla alespoň 1,5 litru denně – v závislosti na tělesné hmotnosti, s postupujícím těhotenstvím tedy víc. Více tekutin vyžadují i fyzická aktivita a teplé prostředí. Celkově se tak může budoucí maminka dostat i na více než 3 litry tekutin denně! Jednoduchým ukazatelem, jestli pijete dost, je barva moči: světlá znamená dostatečný pitný režim, tmavá nedostatek tekutin v těle.

Vedle kohoutkové vody se doporučují přírodní pramenité, kojenecké nebo minerální vody, nejlépe samozřejmě kvalitní, čisté a neupravené, bez obsahu chemických přídatných látek. Vhodné jsou slabě a středně mineralizované vody s obsahem rozpuštěných pevných látek do 1000 mg/l. V opodstatněných případech a také po konzultaci s ošetřujícím lékařem můžete do svého pitného režimu zařadit i vody silně mineralizované nebo léčivé – například pro doplňování hořčíku, jodu a dalších.

Klepněte pro větší obrázek

A zase ty nevolnosti…

V prvním trimestru trpí spousta žen nevolnostmi nebo nechutenstvím, a tak pro ně může být pití čisté vody naprosto nepřijatelné, a to i když je neperlivá. V tom případě si můžete pomoct například ovocným čajem bez cukru, teplým i vychlazeným, vodou ochucenou ovocem nebo mátou.

Pokud budoucí maminky trpí velkým překyselením žaludku a zvracením, stojí za vyzkoušení bylinné čaje vhodné pro těhotné ženy, hodně naředěný nekyselý džus z broskví, meruněk, hrušek nebo voda s trochou kvalitního ovocného sirupu. Po prvním trimestru a při kojení už se obvykle žaludek i chuťové buňky uklidní, tak je fajn vrátit se k pití přírodních neochucených vod.


Pitný režim můžete obohatit o čerstvé ovoce a zeleninu. Skvělým zdrojem tekutin jsou polévky, zejména domácí vývary z původních surovin – nikoli z připravených směsí! Polévka vlastně plní roli 2v1, protože nabízí tekutiny a zároveň díky masu, zelenině a zavářce i lehký oběd nebo večeři.

Nepodceňujte zvracení v těhotenství. Kdy jde o pouhé nevolnosti a kdy je potřeba vyhledat lékaře?

NA CO SI DÁT POZOR?

Těhotenství určitě není omluvenkou pro porušování pravidel zdravého životního stylu, spíše naopak. Svým chováním teď už přece nerozhodujete jen sama za sebe, ale i za své budoucí dítě! Jakých nejčastějších prohřešků proti doporučením ohledně pitného režimu se nastávající maminky dopouštějí? 

Cukr v nápojích

Se změnou chutí v těhotenství se i u zdravě se stravujících maminek může objevit neodolatelná touha po limonádách nebo džusech. Jejich velkým problémem je cukr, kterého mají limonády a džusy shodně okolo 11 g ve 100 ml. Jeden litr zdravě působícího džusu tak obsahuje více než 100 g cukru! To při pravidelné konzumaci přináší riziko výrazného zvyšování tělesné hmotnosti u maminky a při rozvoji těhotenské cukrovky také u miminka. Dítě pak v pozdějším věku může trpět nadměrnou tělesnou hmotností a cukrovkou druhého typu. A nenechte se zmást, i čerstvě lisované domácí ovocné šťávy, freshes a smoothies bez bílkovinné složky (jogurt, podmáslí apod.) jsou na tom co do množství cukru úplně stejně jako limonády! 

TIP: Pokud se vám nedaří odolat nebo je pro vás pití čisté vody nepředstavitelné, pijte limonády a džusy velmi ředěné vodou, alespoň v poměru 1 : 3.

Alkoholické nápoje

Konzumace alkoholických nápojů v těhotenství je pro miminko vyloženě nebezpečná, a to z důvodu vzniku některých vrozených vývojových vad, nízké porodní hmotnosti nebo fetálního alkoholového syndromu s důsledkem mentálního a tělesného postižení.

TIP: Chutě v těhotenství dokážou být neovladatelné. Než být ve velké psychické nepohodě, tak to raději jedno cucnutí piva nebo vína, díky kterému může dát chuť na tyto nápoje na několik týdnů nebo i měsíců pokoj. Ovšem ani takové ucucávání by se nemělo stát pravidlem, tímto se myslí jen párkrát za těhotenství! Zdravou ženu by podobné chutě měly poměrně rychle zase přejít. 

Kofein

Nadměrná konzumace kofeinu z kávy, čaje a některých limonád se spojuje s nižší porodní hmotností, která může vést k mnoha zdravotním komplikacím u dítěte nebo mladého dospělého. 

TIP: Denně byste měla vypít maximálně 300 mg kofeinu, což představují tři šálky kávy.

Kojenec a pitný režim: Pije dost? A kdy hrozí otrava vodou?

VIDEO: Představujeme porotu Maminky roku: Jde o správnou a krásnou věc, říká Kristýna Tomečková ze společnosti Aquila.


 

Témata: Těhotenství, Výživa a stravování, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Pitný režim, Pramen, Kristýna Tomečková, Džus, Fresh, Těhotná žena, Aquila, Konzumace, Nápoj, Tekutina, Limonáda, Maminka