Maminka.czZdraví

5 tipů, jak vyzrát na střevní chřipku. Pomůžou dieta, pitný režim i čištěný jíl

Markéta Novák Matějková 6.  12.  2019
Bolest břicha, zvracení a průjem jsou během jarní sezony na vzestupu. Odborný slovník tyto příznaky přisuzuje gastroenteritidě, lidově známé jako střevní chřipka. Její původ nemusí spočívat jen v nevhodné konzumaci jídla, ale také ve virové nebo bakteriální nákaze. Gastroenteritida nejvíce ohrožuje malé děti a starší osoby, její rozpoznání a léčba by proto měly probíhat podle několika základních pravidel.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Gastroenteritida je název pro zánětlivé stavy různého původu, postihující trávicí trakt. Prvotní manifestací je průjem, který bývá doprovázen horečkou, zvracením a bolestmi břicha. Původci průjmu infekčního původu mohou být viry, bakterie, toxiny či paraziti. Průjem ale může být i neinfekční, mnohdy z důvodu kontaminace potravin střevními bakteriemi při jejich nevhodné tepelné úpravě nebo uchovávání,“ vysvětluje MUDr. Stanislava Šimková, primářka Infekčního oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze.

Nakazit se střevní chřipkou lze ale i jednoduše od někoho, kdo je již nemocný. „Rozsah škod“ závisí na síle imunitního systému, jedná se však jen o krátkodobé, ačkoliv velmi nepříjemné onemocnění. Gastroenteritida většinou odezní během tří dnů, v některých případech ale může postiženého potrápit i déle.

Průjem v těhotenství: Miminko neohrožuje, přesto ho nepodceňujte

Dieta a pitný režim

Gastroenteritida se diagnostikuje klinicky podle symptomů. Původce onemocnění se určuje kultivací stolice, průkazem virových antigenů či mikroskopickým vyšetřením stolice ke stanovení, zda obsahuje vajíčka parazitů,“ říká MUDr. Šimková.

Střevní chřipka je nebezpečná obzvlášť u dětí a starších osob, které průjmem a zvracením snadněji ztrácí tekutiny a mívají potíže s rehydratací. Právě nechuť doplňovat tekutiny je u dětí varovným signálem dehydratace. V takových případech je důležité vyhledat lékařskou pomoc.

Více ohroženy gastroenteritidou jsou také osoby s jiným chronickým onemocněním nebo se sníženou imunitou.

Po zjištění symptomů a stanovení diagnózy by lékař měl pacientovi doporučit vhodnou léčbu. Jejími hlavními zásadami jsou včasná a dostatečná rehydratace, úprava vnitřního prostředí a dodržení dietního režimu.

Pro všechny typy průjmových onemocnění a pro všechny věkové skupiny pacientů včetně kojenců je vhodným léčebným prostředkem Sorbecta. Jde o vysoce čištěný jíl, který je schopen speciálním mechanismem chránit střevní sliznici proti škodlivým látkám, mechanicky navázat toxiny produkované patogenními bakteriemi a tím urychlovat léčbu. Ze střeva se nevstřebává, neurychluje střevní peristaltiku a vylučuje se stolicí, nikoliv játry a ledvinami,“ dodává primářka.

Sorbecta je tedy vhodná také v případech, kdy střevní chřipka postupně postihne celou rodinu. Jde o rozpustný prášek s banánovou příchutí, který lze konzumovat rozpuštěný ve vodě nebo v polotekuté stravě.

Průjem u malých dětí: Co všechno za něj může, jak se léčí a kdy vyhledat lékaře?

Klid a dostatek času na léčbu

Při léčbě střevní chřipky je rovněž důležité „naordinovat“ si klidový režim a vhodná hygienická opatření v domácnosti. Dětem je nejlépe doma v posteli, ideálně v přítmí, kde by si měly před návratem do školy dostatečně odpočinout, načerpat síly a počkat, dokud nemoc zcela neodezní.

Pokud nemají chuť k jídlu, je zbytečné je nutit. S jídlem je poté nutné začít pozvolna, po malých porcích a vyhýbat se živočišným potravinám, jako jsou maso, vejce nebo mléčné výrobky. K pití je vhodný neslazený nebo jen mírně slazený čaj, a to alespoň zpočátku po malých doušcích, aby jej tělo dokázalo přijmout.

Průjem u malých dětí: Co všechno za něj může, jak se léčí a kdy vyhledat lékaře?

5 rad, jak na střevní chřipku

1. Konzumujte vhodně tepelně upravená jídla, obzvlášť v teplém jarním nebo letním počasí.

2. Nepodceňujte střevní chřipku u dětí a starších osob.

3. Užívejte přípravky, které nezatíží váš organismus.

4. Při léčbě dodržujte dietní opatření a vhodný pitný režim.

5. Pokud příznaky gastroenteritidy ani po několika dnech neodezní, vyhledejte lékaře.

Chřipka a nachlazení v těhotenství. Jaké léky můžete užívat?
Trápí mě průjem v těhotenství
Témata: Zdraví, dieta, Probiotika, Průjem v těhotenství, Prášek, Tip, Hlavní zásada, Střevní bakterie, Příchuť, Jak, ČÍST, Jíl, Onemocnění dětí, Patogen, Varovný signál, Antigen, Parazit, Trávicí trakt, Zásada, Nepříjemné onemocnění, Klidový režim, Vnitřní prostředí, Chřipka, Mléčné výrobky, Dietní opatření, Zdraví na Heureka.cz