Maminka.czPorod

Co se děje s miminkem po porodu, než ho sevřete do náruče?

Dagmar Ferahli Süsser 9.  2.  2012
Co se děje s miminkem po porodu, než ho sevřete do náruče?
Máte to za sebou - možná se cítíte vyčerpaná a unavená, ale také moc šťastná. První minuty nového života má za sebou i vaše miminko. Víte vůbec, co všechno se s ním děje bezprostředně po porodu? Možná přemýšlíte, kam vám sestřička vaše dítě odnáší, co tam s ním budou dělat a kdy vám ho přinesou zpět.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hned po porodu, lékař miminko na vaše tělo položí z několika důvodů – předně proto, že zná vaši vůni, a proto jej v neznámém prostředí uklidní. Stejně tak je drobečkovi příjemný i dotyk vaší kůže, rozezná váš hlas a může si vás i prohlédnout (i když to zvládne „jen“ na vzdálenost 20 cm). Snažte se na něj proto co nejvíce mluvit uklidňujícím hlasem, aby jeho příchod na svět byl co nejpohodovější.

Co se děje s miminkem po porodu?

Dětská sestra po porodu přenese miminko ve sterilní pleně v poloze hlavičkou mírně dolů z porodního sálu na novorozenecký box, který bývá obvykle součástí porodního sálu a je vybaven vším potřebným, včetně dýchacích přístrojů apod. Miminko se uloží do předem vyhřátého otevřeného lůžka, kde ho vyšetří dětská sestřička. V případě komplikací dítě vyšetří i neonatolog.

Aby nedošlo ke krvácení, je nutné po přerušení pupečníku jej podvázat. Sestřička pak miminko pečlivě osuší, označí kontrolními visačkami (aby se dítě nepopletlo s jiným) Podle zákona jsou nutná 3 označení: páska na ruce se jménem, páska na ruce s číslem a napsané číslo na hrudníku. Stejné číslo dostanete i vy. Pak ho uloží na čisté, suché a sterilní pleny. Miminko stále leží ve vyhřívaném lůžku - je to proto, aby se dítěti zajistilo prostředí, kde jsou ztráty tepla nejmenší a nedochází tak ke zbytečným ztrátám tělesné teploty.

Kromě pohlaví je porodní váha asi jednou z prvních věcí, kterou se dozvíte. Proto se vaše miminko hned po porodu zváží. Máte-li kluka, asi bude vážit víc, než kdyby se narodila holka. Průměrná porodní váha je asi 3,2 kg a počítejte, že v několika dalších dnech jeho váha zhruba o 5–10 % poklesne. Je to normální jev a nemusíte se znepokojovat. Miminku se také změří délka tělíčka, obvod hlavy, hrudníku a teplota. Pokud jste rodila miminko otočené koncem pánevním, změří ho až při propuštění.

Důležitým úkolem dětské sestry je také zajistit volné dýchací cesty a v případě potřeby stimulovat dýchání. Aby byly dýchací cesty volné, musí mít miminko hlavu rovně v prodloužení těla, a pokud je to nutné, sestra mu odsaje z nosu a úst zbytky plodové vody, aby ji nevdechlo. K tomu se používají různé odsávací cévky. Všímá si také barvy miminka, svalového napětí a případných porodních poranění.

ČTĚTE TAKÉ: Nejčastější chyby při mytí vlasů

Veškeré vyšetření novorozence provádí sestra i lékař v rukavicích. Pečlivě se vyšetří také srdeční akce, případné srdeční šelesty a kvalita dýchání. Sestřička též přejede palcem po páteři, aby se přesvědčila, že jsou obratle ve správné poloze. Pokud je to nutné, provede inhalaci kyslíku nebo prodýchání pomocí dýchacích přístrojů, případně provede srdeční masáž.

Všechny narozené děti se preventivně po porodu umísťují do inkubátoru, který jinak slouží dětem předčasně narozeným nebo dětem s dýchacími problémy. Neděste se toho, je to skutečně jen kvůli adaptaci, protože novorozenci mívají problémy s udržením tělesné teploty, a tak je ve vyhřívaném inkubátoru miminku alespoň v prvních hodinách o něco lépe. Když nepřijdou komplikace, miminko opustí inkubátor už za několik hodin.

ČTĚTE TAKÉ: Valentýnské recepty: Malá sladká smrt, expres tiramisu a další

Pokud porod proběhl bez komplikací a cítíte se dobře, můžete mít miminko u sebe ve speciální postýlce, která obsahuje monitor dechu. V případě císařského řezu se o miminko starají sestřičky a nosí vám vašeho drobečka na přikládání k prsu, abyste se rychle rozkojila. Jakmile se cítí maminka po porodu dobře, sestřičky jí předají miminko, které už je pořád s ní. Sestřičky s dětskou lékařkou chodí na pravidelné kontroly až do doby propuštění domů.

Témata: Děti, Porod, Novorozenec, Po porodu, Šestinedělí, Dýchací přístroj, Šelest, Normální jev, Srdeční masáž, Stejné číslo, Náruč, Důležitý úkol, Šev, Pór, Dětská sestřička, Mimi, První hodina, Dej