Maminka.czNovorozenec

Co se děje s tělem krátce po porodu? Věřte, že je toho spousta...

Michaela Karavarakis 16.  2.  2013
Co se děje s tělem krátce po porodu? Věřte, že je toho spousta...
Těhotenství je pro tělo záběr, to je jasné. Kila navíc, rozbouřené hormony, bolavá prsa a bříško, které každým dnem roste a roste. Po porodu se všechno sice pomalu vrátí zpátky, ale něčemu musíte trochu pomoct.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Prsa

Pokud kojíte, narostou vám do nebývalých velikostí. Zvlášť v prvních dnech po porodu vám prsa díky velké produkci mléka budou možná tvrdnout a také bolet. Tyto nepříjemné pocity se ale do pár dnů upraví. Než se tak stane, můžete na prsa například přikládat studené obklady. Kojení je výhodné nejen pro vaše miminko, ale i pro vaše hubnutí. Zvýšený metabolismus v době kojení vám pomůže rychleji se zbavit nabitých kil.

Břicho

Břišní svaly zůstávají po porodu ochablé, přičemž nezáleží na tom, jestli jste rodila přirozeně či císařským řezem. Bříško má tendenci zůstat vypouklé a to i po úplném zavinutí dělohy (zhruba na konci šestinedělí). Cviky na posílení břišních svalů by proto měly přijít na řadu co nejdřív. Ty úplně první – již pár dní po porodu – vám doporučí a ukáží v porodnici. Doma si pak můžete dávky postupně zvyšovat a přidávat další cviky. Posilovat by se přitom měly nejen přímé břišní svaly, ale i ty šikmé. K běžnému cvičení je možné se vrátit zhruba 3 měsíce po porodu.

Děloha

Ihned po porodu se začíná smršťovat a zhruba za šest neděl už je přibližně na své původní váze a velikosti. Odcházejí z ní krevní sraženiny a odumřelá děložní sliznice, čemuž se říká očistky. První 3 – 4 dny po porodu jsou očistky červené s převažujícím obsahem krve. V další fázi hnědnou, žloutnou a postupně světlají, až mizí. Trvají od 3 do 6 týdnů.

Pochva

Po přirozeném porodu se pochva vrací do svého původního stavu za zhruba 3 týdny, zůstává již ale méně elastická. Lékaři doporučují počkat s prvním pohlavním stykem 4 až 6 týdnů po porodu, aby měly vnější i vnitřní rodidla čas plně se zahojit. Ze začátku můžete při pohlavním styku pozorovat úbytek poševního sekretu, což je způsobeno nízkou hladinou ženského pohlavního hormonu estrogenu. Než se to srovná, doporučuje se mít při ruce lubrikační gel.

ČTĚTE TAKÉ: Fotogalerie: Jak začít cvičit na míči vás naučí Hanka Kynychová

Boky a hrudní koš

V průběhu těhotenství se vám rozšířily, aby udělaly místo miminku. Po porodu se oboje sice vrátí trochu nazpátek, ale pravděpodobně ne úplně. Počítejte s tím, že mírně širší boky i hrudník vám prostě už zůstanou, a to i když se dostanete na svou původní váhu.

Celkový stav

Celkový stav je ve znamení únavy. Nový náročný režim, nedostatek spánku, hormonální změny, pocit zodpovědnosti, nejistota… Všechno to vede k tomu, že se člověk v období šestinedělí často cítí vyčerpaný a se silami v koncích. Nejdůležitější je proto dopřávat si co nejvíc odpočinku (kdykoli to zrovna jde) a nebát se poprosit o pomoc okolí.

Témata: Děti, Porod, Novorozenec, Po porodu, Pór, Hanka Kynychová, Spoušť, Dej, Poševní sekret, Běžné cvičení, Lubrikační gel