Maminka.czNovorozenec

Co se děje s vaším miminkem první hodiny a dny po porodu?

Michaela Láchová 3.  5.  2018
Konečně na světě! A kromě pláče se vaše miminko projeví doslova celým tělem. Kdy se poprvé vyčůrá a proč po porodu ztratí na váze? To všechno jsme zjistili.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jako dnes si vybavuji svou obrovskou hrdost nad prvními „míchanými vajíčky“ v plínce. Důkazem toho, že své dítě „uživím.“ A stejně tak nedávno sdílený strach kamarádky, že se novorozený chlapeček pár hodin po porodu ještě nevyčůral a kdy to má vlastně nastat. Všechna poprvé i mnohé novorozenecké podivnosti jsme pro vás shrnuli s primářem dětského oddělení nemocnice Kolín Reném Hrdličkou.

Drama malého těla

„V medicíně asi neexistuje dramatičtější změna, než je s miminkem první hodinu po porodu,“ říká úvodem René Hrdlička. „Dosud dítě žilo ve vodním prostředí a veškerý kyslík získávalo přes pupečník. Plíce, které nefungovaly, musí najednou během 5–10 minut zásobovat celý organismus kyslíkem.“

Miminku se navíc zcela mění i celý krevní oběh a srdce začíná pracovat úplně jinak. V prvních  minutách po porodu může být namodralé, hlavně na ručkách a na nožkách, což  je normální.

„To by se mělo upravit do 5–10 minut,“ upřesňuje René Hrdlička. „Miminko také může zrychleně nebo nepravidelně dýchat, ale i to se u fyziologických novorozenců rychle upraví.“

Táta na hlídání

A protože je první hodina po porodu zásadní po všech stránkách, měl by tu být tatínek nebo jiný bedlivý strážce. Vy můžete po porodu cítit velkou únavu a třeba i chvilku usnout. A miminku je nejlépe u vás na hrudníku, aby se nepřerušila raná vazba.

„Miminko by ale mělo být pod určitým dohledem. Proto jsme rádi, když je tu tatínek a vše sleduje. Personál dítě nemá pořád přímo před očima,“ dodává René Hrdlička. „A po dvou hodinách na porodním sále odchází maminka na pokoj i s miminkem, kde je společně čekají nějaké změny. Všechny, o kterých mluvíme, jsou fyziologické, nikoliv patologické.“

Cože, císařský řez? Co vás čeká před i po něm a na co se připravit

Co se bude dít s vaším miminkem první dny po porodu?

Zhubne

Váhový úbytek čeká všechny děti. Neděste se, že váš cvalík měl u porodu čtyři kila a najednou se vám ztrácí v náručí. Není to ani známka nemoci, ani nedostatku mléka. K úbytku váhy jsou dva důvody:

Novorozenec není schopen vypít najednou tolik mléka, kolik by bylo potřeba pro váhový přírůstek,“ objasňuje René Hrdlička. „Navíc laktace u maminky také nastupuje postupně a zpočátku mléka není moc. Normální váhový úbytek je do 10 % porodní váhy.“

I ve zdravotní dokumentaci dítěte budou dva váhové údaje – porodní hmotnost a hmotnost při propuštění z porodnice. A to druhé číslo bude nižší. Pro propuštění je třeba jen, aby miminko přibralo – a to se děje obvykle třetí den po porodu.

„Jen v případě, že dítě zhubne více než 10 % váhy a ani třetí den neprospívá, pátráme po příčině,“ doplňuje oslovený lékař. „Tou bývá třeba silnější novorozenecká žloutenka nebo infekce, později mohou přibírat mimika po císařském řezu.“

Vyčůrá se

Oznámení novorozenecké sestřičky, že ji miminko počůralo třeba během vážení nebo měření, pro vás bude důležité. Tuhle akci by totiž mělo dítě zvládnout do 24 hodin po porodu. A je úplně jedno, je-li to právě hned po porodu nebo až pár hodin po něm.

„Trochu problém je, že dnešní plenky jsou z výborně savých materiálů a občas bývá vůbec problém močení zachytit,“ říká René Hrdlička. „Maminky pak bývají zbytečně vyděšené.“

Panika ale není na místě. Kdyby totiž dítě mělo závažnější problém, určitě by se na něm projevil. Podle primáře Hrdličky třeba velkým váhovým úbytkem nebo hodně silnou žloutenkou. Když tedy budete vědět o jednom čůrání, úplně to stačí. Další frekvenci ani množství neřešte. Moči je totiž stejně tak málo, že ji skutečně ani nemusíte zachytit.

Regenerace dělohy po porodu. Jak dlouho se zavinuje a na co se připravit?

Odejde smolka

Studovat plenku je pro čerstvou maminku běžnou činností. A i když vám může uniknout čůrání, smolku nepřehlédnete. Černá dehtovitá stolice jako památka na nitroděložní život by měla začít odcházet také do 24 hodin po porodu. Může to ale také nastat už během porodu nebo těsně po něm. Postupně se bude měnit v ona míchaná vajíčka –  známou konzistenci stolice kojených dětí.

„Důležité je, aby smolka odešla do 48 hodin po porodu,“ shrnuje René Hrdlička. „Pokud to tak není, miminko se musí podrobněji vyšetřit, ale to jsou vzácné případy.“

A změnou na klasickou stolici kojeného dítěte by pro vás studování obsahu plenky mělo skončit. Odteď už je totiž každé dítě originál a každý den jiný. Plně kojený novorozenec může mít stolici v každé plence nebo několik dní vůbec a nic o kvalitě mléka nebo jeho množství to nevypovídá.

„Jsou maminky, které se pak doma snaží stolici vybavit třeba teploměrem, ale před tím bych chtěl varovat,“ říká René Hrdlička. „To může spíš zbytečně uškodit. Při nějakých pochybnostech se rozhodně raději ptejte praktického lékaře dítěte.“

Staňte se MAMINKOU ROKU. Můžete vyhrát ceny v hodnotě až 700 000 Kč!

Bude ublinkávat

Další běžný jev. Během porodu se mnoho miminek naloká plodové vody, ani tady se ale maminka nemusí bát. Ublinkávání přejde druhý den po porodu, dbejte ale na to, aby miminko neleželo na bříšku bez bedlivého dozoru. Optimální je poloha na zádech či na boku – na ten dítě také otočte, když vidíte, že bude zvracet.

„Personál je třeba upozornit v případě, že je ve zvratcích krev,“ doplňuje René Hrdlička.

Zežloutne

„Opálené“ miminko? Jde o fyziologickou žloutenku, které se nemusíte bát. Měla by se objevit až po 48 hodinách od porodu. Žluté krevní barvivo (bilirubin) neumí játra miminka rychle odbourat, protože ještě také naplno nepracují. Orientačně se hodnoty bilirubinu měří v porodnici přístrojem přes kůži miminka a většinou nepřesahují povolené hodnoty. Jen pokud je žloutenka vyšší, řeší se to svícením miminka modrým světlem a může to být důvod, proč si v porodnici pobudete o pár dní déle.

Osype se

„Tzv. toxoalergický exantém je po porodu častým jevem,“ říká René Hrdlička. „Je to typická reakce, která může být i poměrně silná. Nejvíce se na ni osvědčuje koupel v řepíku.“

Ten bývá běžně k dispozici v porodnicích nebo ho seženete v lékárně. Do týdne by ale mělo být po problému a vy si už budete chovat čisťounké miminko s hebkou kůží.

Nelekněte se

  • Zduření prsních žláz nebo výtoku u holčiček – při porodu se do těla miminka dostanou hormony od maminky, které to způsobují. Vše se vstřebá do 2–3 týdnů.
  • Oranžové barvy moči miminka – dostávají se sem soli, které ji zabarví. Opět to zmizí během pár dní.

Hmotnost neřešte

  • Nestresujte se v porodnici zbytečným převažováním miminka po kojení.
  • Pro první dva dny je důležité jen to, aby se správně přisávalo (s tím vám pomůže novorozenecká sestra nebo laktační poradkyně).
  • Po kojení by také dítě mělo usnout, ne být výrazně neklidné.
  • Když třetí den po porodu váhově prospívá (přibere), je vše v pořádku a pokud není jiný problém, propustí vás domů.

 První dny po porodu co nejvíce odpočívejte

„Rád bych maminkám doporučil, aby čas, kdy miminko první dny po porodu spí, využily k odpočinku. Když maminka nebyla zvyklá v noci vstávat, je pak kojení, odříhnutí miminka a jeho ukládání náročné až vyčerpávající. Dnešní maminky mívají v porodnici moc návštěv – podle mého názoru sem patří tatínek nebo babička s dědečkem na chvíli. Třetí den po porodu je pak na maminkách vidět značná únava. Mezi kojením a péčí o dítě by tak měly co nejvíce odpočívat a netrávit ten čas třeba na sociálních sítích,“ dodáva na závěr René Hrdička, primář dětského oddělení nemocnice Kolín.

VIDEO: Jak kojenci sají mateřské mléko

Jak zvládnout bez stresu pobyt na šestinedělí? Vyberte si pečlivě porodnici
Takto vypadáme po porodu my, normální ženy, vzkazují Kate tyto maminky
6 příšerných věcí, které lidi dělají poté, co se matky vrátí domů z porodnice
Témata: Porod, Časopis Maminka, Miminko, Kojení, Novorozenec, Po porodu, hodiny, První minuta, Dětské oddělení, Modré světlo, Dej, Prsní žláza, Dozor, Vzácný případ, Míchané vajíčko, Vážení, Toxoalergický exantém, Plenka, Praktický lékař, Kojený novorozenec, Mimika, Stolice, Novorozenecká sestřička, Pór, Čerstvá maminka