Maminka.czOd těhotenství k porodu

Víte, co se děje v prvním, druhém a třetím trimestru těhotenství?

Simona Procházková 14.  9.  2020
Těhotenství trvá 40 týdnů, miminko tedy nosíte pod srdcem téměř deset měsíců. Co vše se během té doby odehraje ve vašem těle? Zde je přehledné shrnutí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. trimestr (1. až 13. týden těhotenství)

V prvních 13 týdnech probíhá nejdůležitější fáze vývoje vašeho miminka, kdy se zakládají všechny orgánové soustavy (játra, ledviny, střeva a vnitřní pohlavní orgány), vyvíjejí se končetiny, nervový systém, plod je tedy nejohroženější z hlediska možného poškození.

+Pokud dojde k oplodnění, oplodněné vajíčko (zygota) se zhruba šestý až sedmý den po oplodnění začíná uhnízďovat v děložní sliznici. Kompletní zahnízdění trvá asi 14 dní.

+V těle těhotné maminky začíná rychle stoupat hladina hormonu progesteronu a taktéž hormonu hCG (tzv. těhotenský hormon), buňky embrya se rychle dělí, z jeho části, která je přichycena k děložní sliznici, vzniká placenta, pupečník a ochranné blány. Z vnitřní části pak samotné miminko.

+Příznaky těhotenství se u jednotlivých žen mohou lišit. Mezi nejčastější patří žaludeční nevolnost, malátnost, ztráta chuti k jídlu, únava a ospalost, přecitlivělost prsou, bradavek a odpor k některým potravinám, chutím a pachům.

+Od 6. týdne se děloha začíná zvětšovat a změkčovat, prsa jsou citlivá a můžete v nich pociťovat tlak a napětí. Na ultrazvuku je zhruba v této době již patrný základ embrya, v 7. týdnu bývá už prokazatelná také srdeční činnost. Uzavírá se neurální trubice, z jejíž přední části se vyvine mozek, ze zadní vzniká mícha.

+V tomto období se zakládá většina orgánů, vznikají základy končetin, tvaruje se hlavička. Od 7. týdne se formují se oči, začínají být vidět horní i dolní oční váčky a tvoří se uši.

+Zhruba od 8. týdne je možné na ultrazvuku zachytit první pohyby zárodku a začínají vznikat plíce a žaludek, pod tenkou kůží je patrná síť cév, začínají se tvořit klouby.

+V 9. týdnu měří zárodek od temene po zadeček už téměř tři centimetry, začíná vypadat jako člověk, má rozeznatelné prsty na nohou i rukou, rychle pokračuje vývoj mozku a centrální nervové soustavy. V obličeji je primitivní nos s dírkami, utvářejí se oční panenky a čočka, sítnice a oční nerv začínají být funkční.

+V 10. týdnu je hmotnost děťátka asi deset gramů, rozvíjejí se pohlavní orgány, intenzivně pokračuje vývoj plic, žaludku a střev, plod se výrazněji hýbe a díky reflexům začíná vnímat bolest. Končí období zvýšeného rizika vzniku vrozených vývojových vad.

+Na konci 12. týdne gravidity měří plod od temene po zadeček přibližně devět centimetrů a váží až sto gramů. Má vytvořenou většinu kloubů, pokračuje vývoj trávicí soustavy, tvoří se základy smyslů, hlavně čichu. Je již jasné pohlaví a placenta přebírá svou roli „výživy“ plodu. Začíná pracovat imunitní systém, na prstech plodu rostou nehty a vyvíjejí se vlasové váčky. Čeká vás první screening (krevní test a ultrazvukové vyšetření) vývoje miminka.

+První trimestr finišuje ukončeným 13. týdnem, kdy už děťátko dokáže sevřít ruku v pěst, cucat si palec nebo otevírat a zavírat pusinku. Ledviny již produkují moč a slinivka hormon inzulin.

Těhotenský kalendář
Těhotenský kalendář

Těhotenský kalendář

Co vás může trápit:

+žaludeční nevolnosti, nauzea (nucení na zvracení), zvracení

+trávicí a střevní potíže

+malátnost, úporná únava, závratě, mdloby

+výkyvy nálad, pocity úzkosti

+nespavost a migrény

+nechuť k jídlu nebo naopak vlčí hlad

2. trimestr (14. až 26. týden těhotenství)

Druhá třetina bývá nejpohodovější částí gravidity. Nevolnosti zpravidla ustupují, odeznělo největší riziko spontánního potratu a bříško ještě není tak velké, aby vás obtěžovalo a zásadně omezovalo v každodenním životě.

+Plod začíná být výrazně pohyblivější, i když vy jeho první pohyby ucítíte až za pár týdnů. Děťátku se pomalu napřimuje hlavička a začíná pracovat nervový systém (svaly reagují na podněty z mozku), stále propracovanější je mimika.

+Nastává čas vybrat porodnici, v 15. týdnu je na čase se zaregistrovat (pokud jste si vybrala takovou, která to vyžaduje).

+Od 16. týdne je již možné určit pohlaví plodu, tělíčko má pokryto tenkou kůží, pod níž jsou patrné cévky, zatím bez jakéhokoli tuku. Začínají mu růst vlásky na hlavičce a jemné chloupky po těle. Hlavička je stále ještě velká v porovnání s tělem. Do kostí se ukládá vápník a imunitní systém vytváří první protilátky.

+V 18. týdnu měří plod od temene po zadeček asi 20 centimetrů a váží kolem 220 gramů. Rostou mu plíce a začínají se v nich vyvíjet vzduchové váčky. Na kůži prstíků vznikla bříška, u chlapců se vyvíjí prostata, ve střevech se začíná hromadit stolička (smolka). Kůže začíná nabírat úplně tenkou vrstvičku podkožního tuku.

+V 19. a 20. týdnu můžete cítit první pohyby miminka (pokud rodíte podruhé či potřetí, nejspíš to bude o něco dříve). Bříško i tělesná hmotnost již rostou rychleji, můžete pociťovat bolesti prsou, mléčné žlázy totiž zahájily činnost, připravují se, a prsy jsou proto zduřelé a citlivé. Ve vrcholném stadiu je nyní rozvoj smyslů, kůže plodu začíná být pevnější. Ve 20. týdnu vás čeká druhý velký ultrazvukový screening, který má zkontrolovat kompletní vývoj miminka. Uvidíte ho doslova ze všech stran a úhlů.

+Počínaje 21. týdnem vstupujete do druhé poloviny těhotenství, plod je v děloze velmi aktivní, cucá si paleček, točí se, dělá kotrmelce, trénuje sací pohyby, hraje si s pupeční šňůrou, hladí se, drží za nožičky a tak dále. Jsou vytvořeny chuťové pohárky.

+ Ve 23. týdnu se podoba plodu už blíží podobě skutečného dítěte. Měří asi 28 centimetrů a váží kolem 450 gramů. V dásních jsou připraveny zárodky prvních zoubků. Vaše dítě překonalo hranici tzv. viability, tedy už by bylo při předčasném porodu schopné přežít mimo dělohu. Zabarvuje se mu oční duhovka, oči získávají svou barvu. Ta je v naprosté většině modrá, teprve několik týdnů po porodu se ustálí na skutečné barvě (pigment potřebuje k dotvoření světlo). Oči jsou stále zavřené, ale obočí i řasy houstnou. 

+Ve 24. až 25. týdnu již děťátko rozlišuje spánek a bdění, kromě plic, trávicí soustavy a mozku má vyvinuty všechny ostatní důležité orgány. Pokožka je stále červená, ale už přibývá tuková vrstvička, chlapečkům produkují buňky ve varlatech hormon testosteron.

+Na konci druhého trimestru už se vaše bříško intenzivně zvětšuje a mohou se začít objevovat strie. Miminko má vytvořenou sítnici, což znamená, že reaguje na ostré světlo i přes bříško. Víčka se ale otevírají jen zřídka. Pohyby plodu jsou stále intenzivní.

Kyselina listová: Je důležitá v těhotenství i v době, kdy miminko teprve plánujete!

Co vás může trápit:

+nedostatek železa v krvi způsobující anémii (chudokrevnost) a s ní spojenou únavu, slabost a celkovou vyčerpanost

+zácpa a nadýmání

+problémy se spánkem (nespavost, neklidný spánek, noční můry)

+křečové žíly, které vznikají, když zvětšená děloha začne utlačovat cévy a žíly v malé pánvi

+otékání končetin, zejména dolních (tělo zadržuje více vody)

+křeče v lýtkách, které zpravidla způsobuje nedostatek hořčíku

3. trimestr (27. až 40. týden těhotenství)

Poslední a nejnáročnější trimestr začíná 27. týdnem těhotenství a končí porodem. Plod je již vyvinutý, pokračuje ale nadále v růstu.

+Na začátku posledního trimestru měří dítě asi 35 centimetrů, váží kolem jednoho kilogramu. Co toto období charakterizuje? Zejména výraznější přibývání na váze, vás i miminka. Plod by již byl schopen samostatného života, ale měl by stále potíže s dýcháním, protože plíce ještě nejsou zralé.

+Od 28. týdne se plod začíná v děloze ustalovat hlavičkou dolů, kůže už není tolik svraštělá, pokračuje ukládání tuku, hlavička už proporčně odpovídá tělíčku. Rychle roste mozek, zvětšuje objem, ale i množství záhybů a rýh. Rostou také ostatní orgány, kosti se prodlužují a sílí.

+Děťátko je citlivé na světlo, chutě i vůni. Jeho pohyby už nepocítíte tolik intenzivně, zaplňuje totiž téměř celou dělohu a nemá již tolik prostoru. Dozrávají mu plíce, mozek i svalová soustava. Kostní dřeň převzala krvetvorbu, proto se červené krvinky už netvoří v játrech.

+Plod je aktivní i ve spánku, zvyšuje se mu tepová frekvence, může cítit bolest a reagovat na různé podněty. Pokožka postupně růžoví, obsahuje podkožní tuk, miminko otáčí hlavičkou, otevírá oči a hodně spí.

+Od 31. týdne se vyhlazuje a zakulacuje obličej, hlavička je porostlá vlásky, většina orgánů by již byla schopná naplno samostatně pracovat. Plně vyvinuté jsou kosti, stále jsou ale hodně měkké.

+Ve 33. týdnu dozrávají plíce, stejně jako imunitní systém, který už v této době dokáže bojovat proti některým infekcím. Placenta, která dítě chrání a zásobuje kyslíkem a živinami, je maximálně zralá, od 34. týdne začíná stárnout a lékař musí pravidelně sledovat její kondici.

+Ve 36. týdnu už děťátko vypadá jako před narozením, váží kolem 2,70 kg a měří asi 45 až 48 centimetrů. Mělo by již být v poloze hlavou dolů a sestupovat do pánve. Tím se zmenší problémy s dýcháním a pálením žáhy, ale na druhou stranu to znamená velmi časté močení a obtíže při chůzi. Můžete pociťovat bolesti ve stydké oblasti, v tříslech a na vnitřní straně stehen, které způsobuje tlak plodu na nervové pleteně. Od tohoto týdne budete chodit na lékařské prohlídky každý týden až do porodu.

+Od 38. týdne je miminko již plně vyvinuté a schopné žít mimo dělohu. Může se vám špatně spát, neležte dlouho na zádech. Můžete pociťovat nervozitu nebo pocity úzkosti z porodu.  Z porodnického hlediska je dítě od 38. týdne těhotenství považované za donošené, do té doby se hovoří o předčasném porodu.

+Ve 40. týdnu měří plod asi 50 centimetrů a váží v rozmezí dva a půl až tři a půl kilogramu. Ve většině případů je otočen hlavičkou dolů a připraven k porodu. Tělo dítěte je od matky zásobeno protilátkami proti nemocem, které bude využívat i v prvních měsících života, než se jeho tělo naučí vytvářet vlastní. Myslete na to, že většina dětí se narodí v jiném termínu než v tom, který byl vypočítán podle ultrazvuku. O přenášení se jedná až v případě, když trvá těhotenství déle než 42 týdnů, respektive 294 dnů.

Sport v těhotenství? Určitě ano, ale s rozumem! Na tohle raději zapomeňte!

Co vás může trápit:

+bolesti zad a bederní páteře (těžké bříško je namáhavou zátěží pro páteř)

+zácpa nebo jiné střevní obtíže

+pálení žáhy

+dýchavičnost

+nevzhledné strie |(pajizévky) na bříšku, hýždích a stehnech)

+bolestivé hemoroidy

+inkontinence

+bolesti v podžebří

+otoky končetin nebo i obličeje

+časté změny a výkyvy nálad

Témata: Těhotenství, Miminko, Těhotenství týden po týdnu, Od těhotenství k porodu, Druhý trimestr, První trimestr, Třetí trimestr, Těhotenský kalendář, Šmolka, Tělo dítěte, Zárodek, Plod, Bříško, Ospalo, Finiš, Vít, Játra, Bolest, Dej, Hormon, Děloha, Plíce, Trimestr, Soustava, HCG