Maminka.czOd těhotenství k porodu

Co se dostane k miminku v děloze? Svým jednáním ho můžete ovlivnit

Veronika Vlachová 18.  4.  2019
Rodiče mohou udělat pro své miminko ještě před samotným narozením mnoho. Ale některé faktory v těhotenství ho mohou negativně ovlivnit na jeho celý život. Které to jsou?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vaše miminko je bezpečně chráněno plodovou vodou i vakem, aby se mohlo zdravě vyvíjet. Přesto může být vystaveno negativním vlivům zvenčí, které procházejí pupeční šňůrou i jeho krví. Jak jim můžete předejít, abyste zachovala zdravý vývoj plodu? 

Co ultrazvuk nikdy neodhalí...

Když nosíte pod srdcem nový život, logicky se soustředíte především na to, aby bylo miminko v pořádku: Mělo všechny orgány i končetiny, dobře rostlo i se hýbalo. Jenže existují zdravotní rizika, která ultrazvuk nikdy neodhalí. Řeč je o prenatálním programování. Jinými slovy to, co se odehrává ve vašem těle i mimo něj, se může navždy zapsat do organismu vašeho potomka. A tyto stopy se projeví třeba až v pozdějším věku.

 

Existují rizika, která ultrazvuk neodhalí...

 

Možná jste ještě nikdy neuvažovala tak v dalekém časovém horizontu, než je termín porodu nebo šestinedělí, ale skrze vás, váš životní styl i stav do těla miminka zapisujete, jak budou jeho zdraví a kondice vypadat třeba za deset či třicet let. Dokonce podle poslední studie, zabývající se korelací prenatální diagnostiky a zdravím v dospělosti vyšlo najevo, že základy civilizačních onemocnění, např. rakovina, cukrovka, deprese či srdeční záchvat, jsou už předem dány právě během života v děloze. Zní to strašidelně, že?

Jste těhotná? Nebojte se a řekněte si muži o pomoc! Kdy jindy?

Vaše hmotnost také rozhoduje!

Zvyšující se počet matek s nadváhou v radostném očekávání je alarmující. Přitom právě hmotnost matky před těhotenstvím a během něj má zásadní vliv na zdraví dítěte. U dětí takových žen, které trpí nadváhou či obezitou, se pak v pozdějším věku zvyšuje pravděpodobnost stejného osudu – boj s nadváhou. Potvrdil to i výzkum britských vědců z univerzity v Southamptonu, který zároveň zdůraznil souvislost mezi vysokou porodní váhou a poměrem tuků v dospělosti. Navíc u matek s vyšší hmotností se nabalují i další zdravotní problémy, které nemusejí sice průběh těhotenství zkomplikovat, ale definitivně se zakódují do těl potomků.

Kolik přibrat v těhotenství? Přejídání škodí vám i miminku
 

Oproti štíhlým matkám se u těchto žen mnohem častěji vyskytují vysoký tlak či cukrovka. A ta, společně s tou těhotenskou, může způsobit nadměrnou aktivitu slinivky ještě nenarozeného dítěte. Vlastně se s trochou nadsázky dá říct, že dítě v děloze prožívá svůj prenatální jojo efekt: Zhoršená produkce inzulinu u plodu způsobuje vysokou hladinu cukru v krvi, proto jeho organismus zavelí zvýšit produkci inzulinu, a nepřímo se tak stimuluje růst tukové tkáně. Proto je v takovém případě pro zachování zdraví vašeho dítěte důležité hlídat při každé návštěvě gynekologa hladinu cukru v krvi i vlastní hmotnost. 

Životní styl jako zápisník

Jeden z nejvýznamnějších vlivů na budoucnost nenarozeného dítěte je životní styl matky před otěhotněním. Pokud je tělo budoucí matky vystavováno široké škále toxinů, tyto události pak zanechávají své stopy na těle i duši dítěte. A podle studie z německého institutu pro výzkum výživy v Postupimi významně také ovlivňuje zdraví dítěte strava matky v těhotenství. Ve svém experimentu se soustředili především na potraviny s vysokým obsahem tuku, které podávali jedné skupině experimentálních myší, a druhé skupině naopak nabízeli lahůdky s nízkým obsahem tuku. Potomci těch myší, které si dopřávaly tučnější suroviny, nebyli ani z poloviny tak výkonní jako jejich experimentální vrstevníci. Slabá výkonnost podle vědců souvisí s poruchami metabolismu a vstřebávání cukru. A stejných výsledků se bohužel dosahuje i u lidských potomků. 

„Dá se předpokládat, že klidné matce se narodí vyrovnané dítě," říká psychiatrička

Neustále pod tlakem? 

Už dnes vědci vědí, že i nenarozené děti mají duši. Ukládají si do ní i takové informace, že se například matka během těhotenství necítí dobře, je pod vysokým stresem nebo trpí psychickými problémy. „To, jak se daří matce, hraje důležitou roli v pozdější regulaci stresu dítěte,“ tvrdí neonatologická psycholožka Margarete Bolten z Dětské a dorostové psychiatrické kliniky na Univerzitě v Basileji.

Jinými slovy vyšlo z jejího výzkumu najevo, že dítě, jehož matka v těhotenství prožívala chmurné či depresivní období nebo se nacházela pod vysokým tlakem, pak více po porodu plakalo, kňouralo a obecně bylo více neklidné. Dokonce jiné studie její slova potvrzují a přidávají i špatný a přerušovaný spánek novorozenců oproti těm, jejichž matka se během gravidity s takovými stavy nepotýkala. Vědci totiž vysledovali u dětí psychicky neklidných matek obecně vysokou hladinu stresových hormonů, což může vést k dalším efektům: celoživotně vysoké koncentraci stresových hormonů v krvi potomka a vyššímu riziku psychické poruchy, jako je například deprese. 

Co skutečně cítí miminko v děloze? 

Nic není ztraceno!

Mohlo by se zdát, že to, co nezvládnete před těhotenstvím nebo během něj, se už nezvládne nikdy napravit. Ale nebojte, ve spoustě případů tomu tak není. Studie prenatálního výzkumu udávají i světlou stránku věci: Následky zkušeností, nedostatečné výživy, vývoje a situací, které dítě prožije ještě jako plod ve vašem břiše, mohou být zmírněny i v pozdějším věku. Například tím, že matka jemně a včas bude reagovat na potřeby dítěte a v průběhu vývoje se naučí efektivněji ovládat své pocity. I když se v děloze rozhoduje o mnohém, otisk po narození je přinejmenším stejně tak napravitelný jako během těhotenství. A to je potěšující zpráva, ne? 

Těhotenská úzkost: Nezáříte štěstím? Na hormony to nesvádějte

Kolik byste měla během těhotenství nabrat? 

Vysoká i nízká váha před těhotenstvím může jeho průběh zkomplikovat nebo negativně ovlivnit vývoj dítěte. Dokonce se může stát, že matka s nadváhou porodí dítě s nízkou porodní váhou. Možnou teorií je špatné zásobení kvůli tukovým blokům přes placentu. Plod tak v budoucnu bude podroben vysokému riziku obezity a kardiovaskulárních onemocnění. Dokonce jedna britská studie říká, že děti s porodní váhou nižší než 2500 g v pozdějším věku trpí mnohem častěji vysokým krevním tlakem. Podle Institutu medicíny v Nepálu (IOM) by matky s mírnou podvýživou měly během těhotenství přibrat maximálně 18 kilo, ženy s normální váhou zvýšit svou hmotnost v těhotenství zhruba o 11,5 až 16 kilo. A ty, které bojují s lehkou nadváhou, pouze 7 až 11,5 kila. U matek trpících silnou nadváhou by nemělo dojít k vyššímu přírůstku než 9 kilo.

Turistka porodila do moře. Rodiče se vynořili s miminkem v náručí. Plánovali to?

 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Miminko, Miminko, Od těhotenství k porodu, Alergie, korela, Široká škála, Potomek, Špatný spánek, Životní styl, Výkonnost, Stejný výsledek, Nedostatečná výživa, Tuková tkáň, Plod, Negativní vliv, Celý život, Inzulín, Pozdní věk, Poslední studie, Jed, Vysoký obsah, Prenatální diagnostika, Zdraví na Heureka.cz