Maminka.czVánoce 2021

Co si přejí děti od Ježíška? Kromě panenek, xboxu a lega také třeba krmení pro ptáčky a vitamín na všechno

Simona Procházková 4.  12.  2021
Všechny děti už od léta nedočkavě vyhlíží okamžik, kdy si budou moci napsat nebo nakreslit dopis pro Ježíška, dát mu ho za okno a se zatajeným dechem pak chodit kontrolovat, zda už si pro něj konečně přiletěl. Co si letos přejí pod stromeček děti našich čtenářek i redaktorek Maminky? Podívejte se, některá přání jsou hodně originální.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dopis Ježíškovi je nádherný rituál, který dodává vánočním svátkům s malými dětmi ještě větší kouzlo. Určitě si ještě teď dobře pamatujete, s jakým napětím jste sami čekali, až ho budete moci večer položit za okno, snažili se pak rychle usnout, jen aby už bylo ráno a mohli jste utíkat podívat se, zda už náhodou není fuč.

VIDEO: Vánoční dekorace: Svítící stromeček rozzáří nejen dětské oči

Pokud vaše ratolesti ještě stále věří na Ježíška, nejspíš už máte tento proces za sebou a nyní už jen každý den sledujete, jak dítko netrpělivě odpočítává dny a pomalu i hodiny do Štědrého večera.  

Možná máte doma někde uloženou krabici „pokladů,“ kam schováváte první ustřižené vlásky nebo vypadlé mléčné zoubky svých ratolestí, výkresy nebo kamínky, které vám potomek s láskou venku nasbíral. K těmto vzácným relikviím určitě patří také dopisy pro Ježíška. Nechte si je na památku. Jednou, až vaše dítko vyroste, si nad nimi jistě rádo zavzpomíná a společně se od srdce zasmějete.

Kromě přání můžou děti k dopisu připsat také své sliby, například, jak se budou příští rok chovat, co by chtěly vylepšit nebo dokázat. Přečtěte si, jaká přání nosí v srdíčkách děti našich čtenářek i nás, redaktorek. Některá vás rozesmějí, jiná dojmou k slzám. Mě například hodně potěšilo, že náš syn nemyslel jen na sebe. Pro Ježíška nechal za oknem dopisů hned několik, jeden za babičku a dědu, další za mě a manžela a jeden dokonce také pro křečka. Dcera mé kolegyně Lenky zase ze všeho nejvíc touží po tom, aby všichni byli zdraví a šťastní.

7 věcí, které s dětmi musíte zažít o adventu

Po čem touží děti našich čtenářek

Míša Ch.: Hnědou modelínu, prstýnek pawpatrol a zobání ptáčkům. Letos je to moc skromné ale samozřejmě tam toho bude mnohem víc.

Petra P.: Desetiletá dcera ví, že ze seznamu Ježíšek vybere tři dárky. Takže top je myš, jezdecké rukavice a uzdička na koně (koně nemá) a dino maska.

Martina H.: Letos má dcerka sedm let a řekla, že si psát nebude, že to co si přeje ze všeho nejvíc, jí Ježíšek stejně nemůže splnit (chtěla by, abychom byli zpátky u táty, který nás opustil kvůli někomu jinému)…Bohužel ne vše se dá koupit za peníze, i když bych jí přání strašně ráda splnila…

Mirka M.: Malinovku bez bublinek :-)

Daniela Č.: Syn, čtyři a půl roku, chce čtyři stříkací barvy na auto a držák na párátka do auta (prý kdyby jedl v autě sušený masíčko, samozřejmě za předpokladu, že auto bude stát, protože za jízdy se nejí, aby si ho měl čím vyndat ze zubů).

Jana K.: Tříapůlletá dcera si přeje náhradní baterky do své baterky, ponožky se želvičkou a nové ořezávátko. Máme skromné dítě

GALERIE: 30 tipů na vánoční dárky, které spolehlivě potěší každého kluka

Co si přejí naše „redakční“ děti?

Tereza, editorka webu Maminka.cz

Dopisy Ježíškovi mají u nás jednu přidruženou tradici - nikdy si je neodnese hned tu noc, kdy ho děti dají za okno. Trocha váhání, jestli "vůbec přijde" není na škodu, jen nejmladší Kryštof kvůli tomu letos i trochu zaslzel. U nás vede klučičí klasika, které jasně dominuje lego ve všech podobách a kódech. Ale dojme mě, že starší kluci už píšou i o to, abychom byli všichni zdraví. V dnešní době se to víc než hodí!

Lenka, editorka a zástupkyně šéfredaktorky Maminky:

Naše děti už si Ježíškovi nepíšou, alespoň ty starší. Devítiletá Laděnka ho ale zrovna o víkendu napsala. Prý jen tak. Aby nebyl Ježíšek (na kterého už ale od loňska nevěří) smutný, že od ní letos nic nedostane. Našla jsem ho já ráno pod polštářem. Stálo v něm: "Milý Ježíšku, i když už dávno vím, že mi dárky nenosíš ty, tak mám přání a posílám ti ho do vesmíru. Aby moje rodina byla zdravá a šťastná. A aby všechny děti měly rodinu, jakou mám já.  A dost jídla. A zvířátka taky. Aby moře bylo čistý a hodně pršelo, aby mohlo všechno růst. Jestli to nezvládneš sám, já ti pomůžu." Asi si umíte představit, že jsem brečela celou adventní neděli... A vůbec ne kvůli chybám, které do dopisu nasázela, holčička moje:-)

Dita, redaktorka webu Maminka.cz

Kromě všech těch Pokémonů mě k slzám dojala nakreslená krabička. Když jsem se šestiletého Kuby zeptala, co to je, tak říkal, že to je vitamin na všechno, který by si přál...Co dodat, že...

Simona P., redaktorka webu Maminka.cz

Letos je to zřejmě naposledy, kdy náš sedmiletý prvňák věří naplno a bez nejmenších pochybností na Ježíška. Dopisy pro něj dal za okno celkem čtyři, za sebe, maminku a tatínka, babičku s dědou a nezapomněl ani na našeho křečka, který údajně touží po mini gaučíku a mini telce do terária. Babička si prý zase přeje freestyle koloběžku, aby mu v lese stačila :-) Kromě všeho toho lega, pirátské truhly, papouška a štěňátka, které ale nebude doma kadit, nakreslil (ano, ještě kreslíme, repertoár zvládnutých písmenek ještě není široký) na další papír sebe a velké srdce, aby mu tam Ježíšek sám mohl dopsat, co by si přál on, protože by mu rád na Štědrý den, až k nám oknem poletí s těmi dárky, taky nějaký na tom okně za sebe nechal. No co vám budu říkat, bulela jsem jako želva.

Mirka, grafička

Dcera Kája (13) je už moje velká slečna, takže si přeje prstýnky, náušnice, oblečení, malovátka...a taky knížky, což mě moc těší, protože donedávna ji vůbec nebavilo číst. A Honzík (11) si přeje nový mobil. Starý si rozbil už před pár měsíci, ale řekli jsme mu, že dřív než na Vánoce nemá nárok, hru na Xbox, košili, kolo a čokoládu :-)

Alice, šéfredaktorka Maminky

Naše Adinka si pro Ježíška připravila velký elaborát, na který vystříhala prakticky celý katalog hraček. A pak připsala pár přání navíc: zámek pro lidi na spaní a kouzelný amulet... Prý si jím přičaruje, aby byla hodná. Má to holka vymyšlený prostě. Ale zámek beru taky... Ježíšku prosím... Mohl by být třeba v Toskánsku s dojezdovou vzdáleností k moři?

Marta, grafička

Náš Tom už je ve věku, kdy je mu jasný, že Ježíšek neexistuje, nicméně napsání dopisu pro něj, s věcmi, které ale nutně potřebuje, je prostě nutnost. Letos s tím začal už koncem září a na konci listopadu, po asi desátém kousku, jsem ho utnula :) Nejsem shánčlivá, dárky řeším víceméně na poslední chvíli. Ale když objednáte jedno lego, poté přijde jiné lego a nakonec zase to původní lego, do toho další změny doplňků na koloběžku a poté, co mu jeho nejlepší kámoš řekne, že si přeje ještě něco s Harry Potterem (on už ho měl za uzavřenou věc, je mu přece 10!), si vzpomene, že by vlastně nějakou tu šálu a nebo alespoň mikinu potřeboval...ale prosím tě, Ježíšku, tu od Zmijozelu! Aháááá, a co já teď. V tu chvíli je mi jasný, že dopisy jsou zlo! Ale krásný! A všechny je mám schovaný!

Simona F., redaktorka webu Maminka.cz

Moje čtyřletá dcera Lotta je milovnice zvířátek, takže všechna její přání se stáčí tímto směrem. Debatu nad živým šťěňátkem už jsme absolvovali dvakrát a zatím musím s radostí říct, že je to 2:0 pro mě, naštěstí. Když neuspěla u mě, tak oslovila Ježíška alespoň s živým králíčkem - děti jsou fikaný! Starší dcera zase podlehla mánii slizů všeho druhu. Takže mě nijak nepřekvapilo, když za mnou před pár dny přišla s tím, že si přeje slizovou pračku...ano, slyšíte správně! Nutno podotknout, že Ježíšek už má dost dárečků, ale slizová pračka zatím chybí. 

Témata: Rodina, Tradice, Vánoce, Harry Potter, Advent, Vánoce 2021, Pán, Okno, Redaktorka, Toskánsko, TAK, Štědrý, Jana K, Maminka, Želva, Xbox, Dopis, Přání, Honz, Mirka M, Velké srdce, Smolík, Lenka, Ježíšek, Milovnice