Maminka.czRodičovství

"Co teď budeš dělat? Děti si nenech vzít." Které věty si zakázat, když se někdo blízký rozchází?

Simona Formánková 6.  10.  2021
Možná kolem sebe právě nemáte nikoho, kdo by rozchod nebo rozvod řešil. Podle alarmujících čísel, vycházejících z aktuálních statistik však patříte mezi šťastlivce. V současnosti se totiž rozvádí necelá polovina všech manželství. Jaké věty rozcházejícímu se člověku neříkat? A jak naopak můžete svého blízkého podpořit? Tyto rady přineslo Aperio, Společnost pro zdravé rodičovství.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rozchod nebo rozvod se týká čím dál většího počtu rodin. Podle dat Českého statistického úřadu se v současnosti rozvádí necelá polovina všech manželství a v 60 % z nich vyrůstají děti. Rozvod či rozchod se tedy každoročně dotkne zhruba 25 až 30 000 rodin s dětmi. 

S těmito čísly je dost pravděpodobné, že se s někým takovým ve svém okolí setkáte. Přestože je důležité o problému mluvit, jsou věty, kterých byste se měli vyvarovat. Společnost Aperio, zabývající se mimo jiné podporou sólo rodičů, vydala osm nejčastějších. A ty si zakažte.

VIDEO: Podívejte se na 10 zásad dobrého rodiče

8 vět, které rozcházejícímu se rozhodně neříkejte

  • Proboha, co teď budeš dělat?!
  • Nedej mu/jí nic zadarmo!
  • Zkoušeli jste to nějak urovnat?
  • Děti si určitě nenech vzít!
  • Vždycky byl divnej, neschopnej... Byla to hysterka, stíhačka...
  • Já ti říkal/a, že to není partner/ka pro život.
  • Děti patří k mámě.
  • Nedokáže se o děti postarat
Pomýšlíte na rozvod? 5 věcí, které pomohou zachránit vztah, když máte krizi!

Čím můžete svého blízkého podpořit?

Naslouchejte. Tak můžete svému blízkému velmi pomoci. Ujistěte ho/ji, že vše bude v pořádku, a rozhodně nebraňte případným slzám. Nechte ho/ji prožít všechny emoce.

Nesuďte ani neočerňujte druhého rodiče. Snažte se být ve svých názorech nestranný.

Snažte se podpořit dohodu mezi partnery, zbytečně nerozdmýchávejte spor. Více o tom najdete na webu zustavamerodici.cz

Ptejte se, jestli o tom chce dotyčný mluvit, případně jak můžete pomoci (např. s hlídáním dětí, hledáním bydlení apod.).

Doporučte mu/jí odbornou podporu, která touto náročnou fází pomůže projít jak rodičům, tak dětem. Například společnost Aperio nabízí podpůrný program Rozchodem rodina nekončí.

Poskytněte informace a kontakty (na neziskovku, která pomáhá, psychologa případně mediátora).

Témata: Střídavá péče, Rodičovství, Rodina, Rodina a vztahy, Rozvody, Rozchod, Mediátor, Rozvod, Necelá polovina, Věta, Manželství, Aperio, Děti, Rada, Český statistický úřad, Ted, Blízký

Video