Maminka.czZdraví

Co to má s pusinkou? Nezoufejte - roštěp patra se dá napravit

Zuzana Labudová 30.  8.  2013
Možná jste se to dozvěděla už v průběhu těhotenství, možná na vás čekalo nepříjemné překvapení po porodu. Rozštěp patra se v každém případě dá docela dobře napravit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když se vám narodí miminko s rozštěpem patra, otázky proč vy a proč zrovna vaše dítě jsou docela logické. Každopádně byste se neměla obviňovat nebo si cokoli vyčítat. Zaměřte se spíše na budoucnost, protože dnešní medicína umí vašemu děťátku velmi dobře pomoci.

Zakladatel české plastické chirurgie, akademik prof. František Burian, v letáčku určeném matkám dětí s rozštěpem, napsal: „Nebuďte nešťastná, vy, která jste dala život děcku s rozštěpem. Není to hanba, je to jen náhoda vývoje, omyl přírody; vada se dá dnes dobře napravit. Máte plnou naději, že se z vašeho děcka stane hodnotný člen společnosti.“ Rozštěp, ať už se vyskytl na rtu, čelisti nebo patru, je samozřejmě vážná vývojová vada.

Obvykle vzniká během nitroděložního vývoje, kdy nedojde ke splynutí dvou nebo více částí tkání, z nichž je daná oblast vytvořena. Dítě se tak narodí s mezerou v této části. V případě rozštěpu patra patro neuzavírá dutinu ústní, která je spojena s dutinou nosní. Na jeho vzniku se podílí řada příčin, přičemž svůj podíl zde mají jak dědičné faktory, tak zevní vlivy. Ročně se v České republice narodí jedno dítě s rozštěpem na 535 zdravých dětí a tento počet je poměrně stálý.

Kdy proběhne operace?

Léčba obličejových rozštěpů je dlouhodobá a může trvat od narození až do dospělosti. Léčení je jak operační, tak konzervativní. O dítě kromě plastického chirurga pečuje také ortodontista, foniatr, logoped, pediatr, genetik a další odborníci. Lékařský tým rodiče obvykle hned po porodu seznámí se vším, co jejich dítě kvůli rozštěpu čeká. Zákrok se snaží naplánovat tak, aby jeho efekt byl co největší. Zatímco operace rozštěpu rtu se provádí většinou ve třetím měsíci života miminka, rozštěpy patra se operují až mezi devátým a dvanáctým měsícem věku. Rozštěpy měkkého patra přicházejí na řadu v devíti měsících, celkové rozštěpy až okolo prvních narozenin.

Celkové oboustranné rozštěpy, které je na operaci nutné postupně připravit, se operují mezi dvanáctým a osmnáctým měsícem. Rozštěpy čelisti se operují ještě mnohem později, asi mezi osmým a dvanáctým rokem, většinou v závislosti na tom, jak se prořezávají stálé zuby. Dítě se přijímá do nemocnice i s maminkou nebo tatínkem den před operací, musí být zdravé, zákrok se provádí v celkové narkóze. V nemocnici stráví asi dva týdny. Bezprostředně po operaci bývá umístěno na jednotce intenzivní péče, kam bohužel rodiče kvůli riziku zavlečení infekce nemají přístup. Operace patra je náročnější než operace rtu, hlavním důvodem pro uzávěr patra je správný nácvik řeči.

V případě rozštěpu čelisti se uzavírá štěrbina v horní čelisti kostní dření, kterou musí operatéři odebrat z kyčelní kosti. Někdy jsou později potřeba ještě další operace, jako například úpravy jizev nebo korekce tvaru nosu a rtu, k těm se většinou děti objednávají až v období dospívání.

Jak krmit dítě s roštěpem

Úspěšná léčba závisí nejen na schopnosti a umu lékařského týmu, ale i na rodičovské obětavosti a péči. Především je nutné nedovolit dítěti cucat prsty a nedávat mu dudlík – postižení byste tím mohli ještě zhoršit. Důležitá je správná výživa a vyhýbání se styku s nemocnými, aby se nenakazilo a operace mohla být provedena v dohodnutém termínu. Nejčastější otázky rodičů dětí s rozštěpem se týkají krmení.

V zásadě platí, že miminko s rozštěpem může přijímat stejnou potravu jako to bez rozštěpu, ale v převážné většině případů krmení trvá podstatně déle a rodiče si musí vypěstovat určitou zručnost. Při kojení dítěte s rozštěpem rtu je nutné prs přitisknout tak, aby vyplnil rozštěpovou mezeru ve rtu, miminko s rozštěpem patra musí být krmeno v polosedě. Děti s rozštěpem patra nedokážou v pusince vytvořit správný podtlak, aby mléko nasály. Při krmení z lahvičky je potřeba použít měkkou savičku s větším otvorem (ale zase ne tak velkým, aby při obrácení láhve dnem vzhůru mléko plynně vytékalo ven). Pro děti s rozštěpem rtu a patra existují i speciální lahvičky s různými typy dudlíků.

Kde se poradit

Centrum pro léčbu rozštěpových vad je od roku 2001 ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze. Léčí zde všechny rozštěpové vady obličeje od narození až do dospělosti.

Na komplexní léčbě se postupně, v závislosti na vývoji dítěte, zdravotním stavu a růstu, podílí specializovaný tým, jehož základ tvoří plastický chirurg, pediatr, anesteziolog, stomatolog, ortodontista, čelistní chirurg, foniatr, logoped, audiolog, genetik a psycholog. Poradna pro rozštěpy obličeje je v ambulanci č. 1 a 2 v přízemí Kliniky plastické chirurgie v pavilonu N vždy ve středu od 9.00 do 12.00 hodin. Můžete se také domluvit na telefonním čísle 267 163 304. S návštěvou každopádně neotálejte a na kliniku dojděte co nejdříve po narození potomka. Osobní konzultaci zde můžete absolvovat také v případě, že narození miminka s rozštěpovou vadou teprve očekáváte. Dotazy můžete napsat také na rozstepcentrum@fnkv.cz

Spřízněné duše

Rodiče dětí s rozštěpovými vadami mají podporu v občanském sdružení Za novým úsměvem (www.zanovymusmevem.cz), jehož patrony jsou herec Lukáš Hejlík a herečka Chantal Poullain. Sdružení založila učitelka Hana Broulíková, jejíž nejmladší dcerka Karlička se narodila v březnu 2009 s kompletním levostranným rozštěpem. Její maminka se na základě této zkušenosti rozhodla pomoci dalším rodičům dětí s rozštěpem.

Založila hernu pro děti v rozštěpovém centru Kliniky plastické chirurgie ve vinohradské nemocnici a začala šířit informace pro všechny, kdo se stali rodiči dítěte s rozštěpovou vadou. Na webu, kde popsala celý Karliččin příběh i se šťastným koncem, Hana Broulíková napsala: „Možná to nebude znít úplně logicky, ale cítím, že mít dítě – rozštěpáčka – je veliký dar…“


Článek vyšel v časopisu Maminka 7/2013

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Lukáš Hejlík, Vývojová vada, Lékařský tým, Dvanáctý měsíc, Obracení, Správný nácvik, Narození potomka, Obětavost, Dnešní medicína, Zevní vliv, Osmnáctý měsíc, Správná výživa, Hanba, Burian, Úspěšná léčba, Chantal Poullain, Nitroděložní vývoj, Pat, Nejmladší dcerka, Zdraví na Heureka.cz