Maminka.czZdraví

Co určitě nedělat, když je vaše dítě nemocné?

Veronika Ageiwa 30.  12.  2017
Doktorka medicíny Wendy Sue Swanson, matka a pediatrička v jednom, vysvětluje, proč může být u některých klasických dětských nemocí lepší vyčkávací strategie.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když má dítě horečku

Přiznávám, že horečku dítěte prožívám jako matka o dost jinak než jako lékařka. Dobrá zpráva ale je (což se taky těžko poslouchá), že většina horeček je mírná, zmizí sama a nepotřebuje léčení.

Zaprvé, co je to vlastně horečka? Když je vaše dítě nemocné, zvýšená tělesná teplota obecně znamená, že se tělo snaží zbavit viru nebo bakterie. Znamená to, že mít horečku může vlastně sloužit jako ochrana a být i produktivní stav.

Výzkumy ukazují, že některé děti, které mají horečku v průběhu virové infekce, se uzdraví dokonce rychleji než ty, které ji nemají. Většina pediatrů považuje horečku za teplotu nad 38 °C (u miminek od 1 do 3 měsíců však informujte svého lékaře ihned, jakmile má váš novorozenec teplotu nad 37,5 °C).

Na horečku s chladnou hlavou
Dítě je na světě

Na horečku s chladnou hlavou

Mnoho rodičů se ale domnívá, že horečka začíná kolem 37 °C nebo 37,5 °C, což je z definice „pouze zvýšená teplota“. My doktoři se až tak nezajímáme o to které konkrétní číslo. Když nám řeknete, že má vaše dítě teplotu 38,3 °C versus 39,4 °C, nemyslíme si, že je v tom velký rozdíl.

Nemáme rádi horečky nad 40 °C, ale každé nižší číslo pořádně neukazuje, jak nemocné dítě vlastně je. Spíše se zaobíráme tím, jak se dítě chová a jí, a nejdůležitější je, kolik dní horečka trvá. Horečka do tří dnů může být normální u infekce, obzvlášť u mírného onemocnění dýchacích cest, ale pokud po třech dnech neklesne, kontaktujte lékaře.

Nemusíte léčit horečku, pokud je nižší než 38 °C a vaše dítě jinak vypadá v pořádku. Pokud se však rozhodnete dát dítěti paracetamol nebo ibuprofen, nemělo by být vaším cílem srazit teplotu z 39,4 °C na 37,8 °C. Vaším cílem je dosáhnout toho, aby se dítě cítilo lépe. Pokud se tedy dítě zase chová tak jako obvykle, ale jeho horečka vlastně o moc neklesla, tak je to v pořádku.

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Nemoc, Stupeň, Nejlepší lék, Penicilin, Vodnatý výtok, Zánět spojivek, Správné řešení, Antibiotika, Vaše dítě, Výtok, Povrch kůže, Mírná bolest, Vlhký hadřík, Vlhký hadr, Velká bolest, Nasivin, Střední část, Olynth, Ušní bubínek, Nemocnice na Homolce, Zadní část, Nesnesitelná bolest, Váš cíl, Zdraví na Heureka.cz