Maminka.czPředškolák

Co vám v životě nejvíc chybí?

Martina Machová 26.  11.  2012
Co vám v životě nejvíc chybí?
Je mi 37 a stále mi chybí maminka, která mi před 18 lety zemřela. Kamarádce chybí alespoň pocit mít sourozence, rodinu – vyrůstala sama s mámou. Další kamarádka postrádá dům, který musela po rozvodu opustit. A co chybí Vám?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

I smutné téma nám může vlít energii a optimismus do žil. Co chybí nám, může být pro jiné naprostá prkotina, v takové chvíli si mnohdy uvědomíme, že se nemáme tak úplně špatně. Objektivně se naše prožívání sice změnit nemusí, ale získáme alespoň nadhled a spolu s ním často i chuť jít dál a měnit věci, které změnit lze.

Chybí nám lidé

Asi nejvíc nám chybí milovaní, kteří tu už nejsou. I „velkým holkám a klukům“ se stýská po rodičích i prarodičích. Chybí nám i ti, které jsme neměli šanci poznat a malý prostor v našem životě tak zůstává navždy prázdný. Bohužel, tato bolest nepřebolí, jen ji možná trochu otupí čas. Mnohým z nás tento prožitek paradoxně pomáhá ve snaze být dobrými rodiči; buď stejně dobrými jako byli ti naši, nebo naopak daleko lepšími, protože chceme poskytnout našim dětem lásku, zázemí i krásné vzpomínky na dětství.

Chybí nám místa

Mnohým z nás chybí místa; město, kde jsme strávili dětství a dospívání, dům, který jsme museli opustit, chalupu, kde bydlela babička. S místem zmizeli i lidé, cesty, obchůdky i některé každodenní rituály. Možná vám v tomto směru pomůže, když si uvědomíte, že to, že vám ono místo chybí, znamená, že jste ho milovaly a vzpomínky na něj jsou krásné. A krásné vzpomínky jsou poklad! Poklad, který vám nikdo nevezme.

Chybí nám prožitky

Ano, mnohým z nás chybí láska, pochopení, přátelství nebo důvěra ve vztahu, jenž se kdysi pokazil, časem napravil – jen ta důvěra už tu není. Je nám líto, že jsme se nikdy bláznivě nezamilovali, nikdy neměli nejlepší kamarádku, nikdy jsme mu neřekli, že ho milujeme. Litujeme, že nedokážeme být víc optimistické a některé věci házet za hlavu. Často nám chybí sebevědomí, rozhodnost a odvaha jít si v životě víc za svým, odvaha zkusit to, po čem již dlouho toužíme.

Chybí nám zdraví

Některým z nás chybí zdraví – vlastní či blízkých. Bojovat dlouhodobě s nemocí je vysilující pro celou rodinu a právě nemoc často prověří sílu rodinných vztahů. Když se ohlédneme, občas zjistíme, že náš život nasměruje novým směrem a kupodivu tak můžeme objevit i dobré věci. Nemoci jsou zlé, ale dávají nám šanci, uchopit život jinak – některé věci změnit, přestat řešit nepodstatné …

Chybí nám „tiskárna na peníze“

Ano, v době ekonomické krize začínají mnohým docházet rezervy, někteří z nás nemají práci, nebo se bojíme opustit tu stávající, kde jsme dlouhodobě nespokojeni. Zkrátka nám chybí finanční jistota nebo nezávislost.

A neveselá hitparáda chybějícího by mohla být ještě dlouhá, zkrátka a dobře, celý život nám bude někdo či něco chybět. Touha i hledání pramenící z těchto pocitů nás však možná zavedou na zajímavá neočekávaná místa…

Co nejvíce v životě schází vám?

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Chování a vztahy, Odvaha, Tiskárna, Život, Prkotina, Rodinný vztah, Živo, NEJ, Nový směr