Maminka.czMateřství

Co vám vezme a dá mateřství? Tohle je popis reality přímo od maminek

Iva Petrovová 10.  11.  2023
Být matkou je náročná disciplína. Horská dráha, nahoru, dolů a zase dokola. Ale otevírá další dimenze lásky a dává životu smysl. I ve tři hodiny ráno, kdy se zrovna jako naschvál prořezává zub.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nepatřím k maminkám, které svým bezdětným kamarádkám říkají „počkej, až budeš mít děti, to už se nikdy nevyspíš“ nebo „nemysli si, že ještě někdy budeš mít tolik času jako bez dítěte“. Na tu náročnější část totiž přijdou samy i beze mě. Spíš s nimi sdílím ty radostné momenty. Je ale pravda, že život se vám začne měnit v podstatě hned poté, co uvidíte dvě čárky na těhotenském testu. Postupně si uvědomíte, že ve vás roste doživotní parťák a čeká vás pořádná společná jízda plná dobrodružství. Vlastně moc netušíte, jaké to bude. Těšíte se, bojíte se. Je vám jasné, že přijdete třeba o bezstarostnost, někdy i čas pro sebe a možnost dělat věci narychlo, bez zbytečného plánování. A to je v pořádku. Protože stejně tak víte, že získáte mnohonásobně víc.

VIDEO:  Eva Burešová: Můj druhý porod byl prostě boží!

V těhotenství na sebe buďte hodná

I když těhotenství není nemoc a při jeho normálním průběhu můžete dělat téměř vše jako dřív, změny na sobě začnete pozorovat docela rychle. Kromě běžných potíží, jako je únava, nevolnosti a méně pohodlí, se dostavují i obavy a strach. Budoucí maminky se poměrně často bojí, jak v nové roli obstojí. „Obracejí se na nás ženy, které mají pochyby, jak to zvládnou. Mají smíšené pocity. Viní se například z toho, že se na miminko dostatečně netěší,“ říká Lucie Kočová z organizace Úsměv mámy, která podporuje duševní zdraví maminek. Právě na tu se mohou maminky, i ty nastávající, obracet, když mají obavy nebo trápení související s mateřstvím.

Výhodou je, že máte devět měsíců, během kterých se můžete na vše alespoň částečně připravit. Psycholožka Lucie Miškóciová doporučuje v tomto období myslet hlavně na sebe a být v pohodě. „Pokuste se být k sobě laskavá. Ještě víc než kdy jindy si k sobě pouštějte lidi, se kterými vám je dobře, a odfiltrujte ty, kteří vám dobře nedělají. Vnímejte potřeby sebe i miminka. Dobře jezte a pijte hodně tekutin. Také se bavte s partnerem o tom, jak to bude po porodu, jak byste si to mohli usnadnit. Třeba kdo bude vařit nebo kde budete objednávat jídlo a tak dále.“ Po porodu podle psycholožky totiž žena potřebuje hlavně odpočívat a sžívat se s miminkem, ne řešit.

Být mámou se učíme za pochodu

Mateřství vaší oblíbené influencerky sice může působit idylicky, ale věřte, že i ta nejspokojenější máma je někdy unavená. Jen to tak moc nesdílí. To potvrzuje i Lucie Kočová z Úsměvu mámy: „Ženy se nám často svěřují s pocity, které jsou docela běžné, jen se o nich nahlas tolik nemluví. Může to být stesk po životě před dětmi, osamělost, vyčlenění. Popisují pocity selhání nebo to, že si mateřství dostatečně neužívají. Časté jsou nepříjemné myšlenky typu: Měla jsem to dítě mít? Mám ho vůbec ráda? Všechny ženy kolem to zvládají, jenom já to nezvládám. Často se tyto myšlenky objevují, když je žena vyčerpaná, nevyspalá, úzkostná nebo třeba řeší těžkou životní situaci. Také jsou typické pro ženy, které jsou na sebe hodně náročné, mají rády věci pod kontrolou, což s malým miminkem ne vždy jde.“ Důležité podle ní je si uvědomit, že takové pocity nemusejí nutně znamenat, že je něco v nepořádku, ani že to takto bude napořád. Maminkám může pomoct větší zapojení rodiny, podpora kamarádek, někdy i konzultace s odborníkem.

 

Role mámy je specifická v tom, že se zaměřuje na potřeby druhého.

 

Podle Lucie Miškóciové je role mámy specifická v tom, že se zaměřuje na potřeby druhého. Učíme se ji za pochodu a je těžce nahraditelná. Zároveň jde o nevratnou životní změnu. Často navíc maminky bohužel zapomínají samy na sebe. „Je potřeba na sebe myslet tak akorát. Není to sobectví, děláme to pro pohodu dítěte a rodiny. Také myslete na partnerství – obzvlášť v prvním roce života dítěte přichází mnoho příležitostí pro hádky, stoupá nespokojenost ve vztazích i procento rozchodů. Mluvte o věcech dopředu a celkově komunikujte,“ radí psycholožka.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Je to jen dočasná fáze?

Příběhy a zkušenosti maminek

11 opor, které vám pomohou adaptovat se na mateřství

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Porod, Časopis Maminka, Rodičovství, Mateřství, Rodina, Alberta, Ela, Oliver, Olive, poměr, Láska, Rozálie, Rychlá, Horská dráha, Uspokojení, Úsměv mámy, Anna, Mater, Realita, Eva Burešová, Pochyby, Máma, Pocit, Vztah, Pochod