Maminka.czNovorozenec

Co víte o kalmetizaci?

Ivana Ašenbrenerová 23.  6.  2010
Co víte o kalmetizaci?
Už v porodnici se obvykle miminko očkuje -a to proti tuberkulóze. Pokud jsou nějaké kontraindikace, očkování je možné posunout až do pozdějšího věku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Proti tuberkulóze se očkuje ,živými‘ vakcínami, které obsahují specifické kmeny oslabených mykobakteriálních zárodků zachovávající imunizační účinky s minimální patogenní aktivitou,“ říká MUDr. Alexandra Vidnerová.

Odhaduje se, že ochrana po očkování přetrvává minimálně u 52 % lidí po dobu 60 let! Nejvíce jsou lidé chráněni prvních deset let.

V čem se vakcinace liší

Na rozdíl od jiných očkovacích látek má tuberkulózní vakcína jiný charakter.

Nevytvářejí se zde totiž protilátky, které by zabránily onemocnění. Dítě, které je očkované proti TBC, může v případě kontaktu s nakaženou osobou onemocnět, ale díky očkování nedojde ke vzniku závažných forem nemoci. Očkování se provádí již v porodnici tak, že se miminku aplikuje vakcína do kůže v horní části levé paže.

Pokud bylo očkování úspěšné, objeví se většinou za 6-8 týdnů v místě vpichu drobné hnisavé ložisko nebo pupenec (ten nikdy sami nestrhávejte!). Současně se mohou zvětšit lymfatické uzliny v pravém podpaží, v okolí levé klíční kosti nebo vlevo na krku. Postupně se vřídek změní v malou jizvu. Žádnou zvláštní péči očkovanému místu věnovat nemusíte. Zvětšené uzliny však mohou přetrvat ještě několik týdnů.

Kontrolu provádí při běžné prohlídce dětský lékař a při větších reakcích se dítě odešle na kalmetizační stanici, která rozhoduje o novém očkování. V případě větší reakce vám lékař předepíše Framykoin mast.

Pokud se v místě vpichu červený tvrdý pupenec udělá, považuje se ochrana vůči TBC za prokázanou. Úspěšnost očkování se ověřuje také tzv. tuberkulinovou zkouškou, která se provádí nejdříve šest týdnů po očkování. Jestliže je negativní, provede se další očkování v den odečtu.

Jak se dnes očkuje?

V České republice se očkování proti TBC (kalmetizace) provádí od roku 1953.
Od počátku 60. let až do roku 2009 se očkovali novorozenci a starší tuberkulinně negativní děti ve věku 11 let. Před rokem se pravidelné očkování těchto dětí ukončilo a je na rodičích, zda nechají své dítě přeočkovat.

Jak říká pediatrička Vidnerová, ona ve své ordinaci toto přeočkování doporučuje. Přestože je dobrovolné, hradí ho pojišťovny. „Dříve bylo povinné, ale díky poklesu TBC bylo zrušeno. Ovšem kvůli migraci cizinců nyní dochází opět k vzestupu onemocnění, takže lze přeočkování doporučit,“ říká lékařka.

Možné vedlejší účinky

Očkování se samozřejmě neprovádí, jestliže má dítě horečku nebo byla jeho porodní hmotnost nižší než 2500 gramů, dále ani v případě chronického onemocnění jater, ledvin a dalších nemocí. I toto očkování může v ojedinělých případech vyvolat nadměrnou reakci - jak v místě očkování (hnisavé ložisko větší než 10 mm), tak v oblasti zvětšených lymfatických uzlin.

Dítě však obvykle nemá žádné celkové příznaky - nemá teplotu, dobře spí i prospívá. Pokud reakce po očkování přetrvává, je nutné odložit očkování hexavakcínou (podle očkovacího kalendáře) do té doby, než dojde k úplnému zhojení. Proto se některé děti začínají očkovat i po šesti měsících věku.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Framykoin, Vít, TBC, Úplné zhojení, Zdraví na Heureka.cz