Maminka.czTěhotenství

Co vše zařídit před a po porodu? Velký průvodce těhotenským papírováním

S naším porodem přichází i nový občánek. Je proto zřejmé, že ani v těhotenství a po porodu se bohužel nevyhneme papírování a pobíhání po úřadech. Některé věci jsou jasné, na některé byste ale mohla zapomenout. Proto vám poradí následující přehled.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mateřská dovolená

Jako první tu máme papíry k žádosti o mateřskou dovolenou. Ty vám dá váš gynekolog, až se bude blížit termín nástupu na mateřskou.

„Lékař potvrdí předpokládaný den porodu a maminka vyplní další požadované údaje. Žádost dá pak svému zaměstnavateli, případně poslednímu zaměstnavateli. Ten musí žádost spolu s vyplněným tiskopisem „Příloha k žádosti o dávku nemocenského pojištění“ neprodleně předat příslušné správě sociálního zabezpečení. Z toho vyplývá, že zaměstnankyně nemusí navštěvovat OSSZ a žádost o peněžitou pomoc v mateřství vyřeší prostřednictvím svého zaměstnavatele.

Maminky, které podnikají a dobrovolně platí nemocenské pojištění, předávají žádost o peněžitou pomoc v mateřství přímo příslušné OSSZ,“ vysvětluje Petr Sulek, vedoucí tiskového oddělení Ministerstva práce a sociálních věcí.

Mateřská dovolená 2019 – vše, co potřebujete vědět

Rodičovský příspěvek

V případě, že nemáte nárok na peněžitou pomoc v mateřství, budete žádat rovnou o rodičovský příspěvek. A to na úřadě práce, respektive na oddělení státní sociální podpory.

Budete potřebovat rodný list svého miminka, svůj průkaz totožnosti, žádost o rodičovský příspěvek spolu s žádostí o rozhodnutí o volbě nároku na tento příspěvek. Oba formuláře vám vydají pracovníci „sociálky“.

Pokud jste doposud pobírala rodičovský příspěvek na starší dítě, pracovnice vám pomůže s vyřízením jeho zániku. Podobný postup bude i v případě, že na „rodičák“ přecházíte z mateřské.

Rodičovská dovolená 2019 – vše, co potřebujete vědět

Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství

V těhotenství vás může zaměstnavatel z důvodu vaší bezpečnosti přeřadit na jinou, někdy méně placenou pozici. V tuto chvíli si můžete požádat o vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství.

Formulář vám vystaví váš gynekolog. Příspěvek vám bude poskytován (po dobu těhotenství a potom do konce 9. měsíce po porodu) okresní správou sociálního zabezpečení.

Rodiny si polepší. Poslanci podpořili zvýšení rodičovského příspěvku

Jak si vše zjednodušit?

„Pokud má žadatelka aktivní datovou schránku, je nejjednodušší cestou vyplnění elektronického formuláře a odeslání do datové schránky příslušného úřadu.
V případě, že maminka nemůže využít možnosti elektronického podání, je možné zaslat příslušné formuláře poštovní cestou, případně osobně navštívit příslušnou pobočku Úřadu práce ČR, popřípadě OSSZ podle místa trvalého bydliště.

V tomto případě je pro usnadnění a urychlení podání žádosti možné vyplnit formulář elektronicky a vytisknout ho. Vyplněný a podepsaný ho pak předáte na příslušné pobočce úřadu práce podle místa trvalého bydliště, případně pošlete poštou,“ radí Petr Sulek.

Je lepší to vyřídit osobně?

Někdy to ale není tak jednoduché a osobní domluva může být přece jen jednodušší. Své by o tom mohla vyprávět Veronika.

„Když jsem v práci oznámila, že jsem těhotná, už mi neprodloužili smlouvu. V tu chvíli pro mě začal neskutečný kolotoč. Jelikož jsem se vešla do ochranné lhůty, na peněžitou pomoc v mateřství jsem nárok měla.

Na úřadech jsem si ale musela vyběhat vše sama. Kdybych byla dále zaměstnaná, většinu by za mě řešil zaměstnavatel. A protože jsme v práci neměli úplně schopnou paní účetní, běhala jsem mezi ní a OSSZ snad natřikrát, neboť mi vždy něco chybělo. Vůbec netuším, jak bych to dělala, kdybych byla na rizikovém těhotenství,“ vypráví Veronika.

Porod se blíží. Co je třeba zařídit před a po narození miminka?

Doložení otcovství

Pokud s tatínkem vašeho dítěte nejste oddáni, nezapomeňte na úřední doložení otcovství. Váš partner by mohl být nemile překvapen, kdyby dítě dostalo příjmení po vás a ne po něm.

Nastaly by tak pro vás zbytečné komplikace se změnou příjmení dítěte. Vše s vámi vyřídí na matrice vašeho trvalého bydliště. Je nutné, abyste tam zašli oba společně. Budou po vás požadovat těhotenskou průkazku, občanské průkazy a rodné listy.

Matriku navštivte raději co nejdříve, protože porod samozřejmě může přijít dříve a opět by nastaly zbytečné nepříjemnosti.

První doklady: Rodný list a průkaz pojištěnce. Máte je v pořádku?

Rodný list

Po narození miminka mu bude samozřejmě vystaven rodný list. V některých městech matriky výborně spolupracují s porodnicemi, předají si potřebné dokumenty a vám přijde rodný list dítka poštou přímo domů. Někde si ho ale musíte vyzvednout na matrice osobně.

Zdravotní pojišťovna

Novorozeňátko musí být zaregistrováno do osmi dnů po narození u zdravotní pojišťovny, u které je registrována jeho maminka. K registraci vám bude stačit rodný list dítěte. Může ji vyřídit tatínek a vy můžete být v klidu doma.

Některé pojišťovny už registraci umožňují také elektronicky, odpadá tak osobní návštěva.

Prohlášení o jménu dítěte

Teoreticky byste tento papír měli odevzdat na matrice nejlépe ještě před porodem. Pokud rodný list vyřizuje porodnice, je potřeba jej vzít k porodu. V praxi to mnohdy tak složité není.

„Protože dcera přišla na svět o pět týdnů dříve, rodila jsem v jiné porodnici, než bylo původně v plánu. Neměli tak žádný papír o jménu dítěte. Sestřička se mě jednoduše zeptala, jakého pohlaví dítě bude a na jeho jméno. Ani nechtěla vědět jméno pro případ, že by to byl kluk,“ vypráví maminka Lucka.

K porodu budete dále potřebovat oddací list (pokud jste oddáni), popřípadě rozsudek o rozvodu (u dětí narozených mimo manželství) či prohlášení rodičů o určení otcovství (u nesezdaných párů). Pokud si pořídíte ověřenou kopii, nemusíte matrice poskytovat originál.

Dítě můžete pojmenovat až po porodu. Máte na to měsíc od jeho narození

Informujte svého pediatra

Volba pediatra je samozřejmě na vás. Můžete dát na doporučení a zkušenosti kamarádek nebo zvolit jednoduše toho, který ordinuje v místě vašeho bydliště.
Po příchodu domů z porodnice byste ho měla do tří dnů informovat o tom, že se vám miminko narodilo.

Pediatr pak provede první návštěvu u vás doma (ale není to pravidlem). Bude po vás chtít propouštěcí zprávu z porodnice, očkovací průkaz, kartičku pojištěnce, pokud ji už máte (spíše ale půjde o papíry, které vám provizorně vystaví pojišťovna), a rodný list dítěte.

Žádost o porodné

Můžete zkusit požádat o porodné. Záleží ovšem na výši vašich příjmů. „Na porodné má v současné době nárok žena, která porodila první nebo druhé dítě, a je-li splněna podmínka, že výše příjmů v rodině nepřevyšuje násobek částky životního minima rodiny a koeficientu 2,70.

Porodné je tedy vázáno na narození prvního či druhého dítěte a výši příjmů v rodině. Při splnění podmínek činí výše porodného na první dítě 13 000 a na druhé dítě 10 000 korun,“ uvádí Petr Sulek z Ministerstva práce a sociálních věcí.

Přídavek na dítě

Přídavek na dítě je trochu paradoxem. Získají ho pochopitelně pouze rodiny s velmi nízkými příjmy. Konkrétně příjem rodiny musí být nižší než 2,7násobek životního minima.

Pro nárok na dávku se posuzuje příjem za předchozí kalendářní čtvrtletí, za příjem se považuje i rodičovský příspěvek. Přídavek je vyplácen ve třech výších podle věku nezaopatřeného dítěte.

Jste matka samoživitelka? Přečtěte si, na jaké příspěvky v roce 2019 dosáhnete

Komunální odpad

Možná by vás to nenapadlo, ale dítě musíte přihlásit ke svozu komunálního odpadu. Někde to za vás městský úřad udělá automaticky, jinde na to musíte myslet. Pokud jste komunální odpad v tomto roce už platili, dojděte na obecní úřad a doplaťte za měsíce, kdy je vaše dítě na světě.

A teď by pro vás měl být kolotoč s papírováním u konce a může začít ten pravý, mateřský.

Více se tomuto tématu věnujete nové číslo časopisu Maminka, které koupíte ZDE.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Mateřská a rodičovská dovolená, Časopis Maminka, Mateřství, Po porodu, Praktické rady, Od těhotenství k porodu, Rodičovský příspěvek, Porodné, PAP, Osobní návštěva, Maminka, Papírování, Velký průvodce, Přídavek, Rizikové těhotenství, Září, Průvod, Komunální odpad, Porodnicemi, Obecní úřad, Rodný list, Pór