Maminka.czDěti a nemoci

Co všechno mohou signalizovat zvětšené uzliny? To by vás nenapadlo!

Martina Machová 10.  12.  2018
Zvětšené mízní uzliny vysílají zprávu o tom, že se v organismu odehrává boj o naše zdraví. Co signalizují zvětšené uzliny na krku a co kupříkladu nateklé uzliny v tříslech?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Šestiletá Kája přijela ze školky v přírodě nadšená. Byla úplně poprvé sama několik dní a nocí bez rodičů a vše zvládla na jedničku. A těch zážitků: večerní bojovka, obrovské vdolky s povidly, jízda na ponících i návštěva hradu, kde bydlí bílá paní! Asi týden po příjezdu si maminka všimla, že má Kája naběhlé mízní uzliny na krku. Jenže holčička neměla teplotu, natož kašel, rýmu či jiné příznaky nemoci. Karolínčina maminka počkala do druhého dne, zda se neprojeví nějaké infekční onemocnění. Kája se však zdála zdravá a plná energie. Uzliny však byly nateklé a viditelně zvětšené i další dny. Maminka začala mít strach, dobře věděla, že zduřelé uzliny mohou upozorňovat jak na banální onemocnění, tak na nemoci velmi vážné. Neváhala tedy a zašla s holčičkou k pediatričce. Zkušená lékařka Káju zevrubně prohlédla a maminku vyzpovídala. Když se dověděla, žedívenka byla na školce v přírodě, zeptala se: „Nepřivezla si Karolínka náhodou vešky? Některé děti na hojnost kousanců reagují bouřlivě!“ Načež začala Káje prohlížet husté blonďaté vlásky.

Uzliny za uchem se zmenšily, ale pořád tam jsou

„Panebože, tolik jsem se styděla, když lékařka vši a hnidy opravdu našla. Vůbec jsem si jich nevšimla! Vlastně jsem vši ani hnidy nikdy neviděla a nenapadlo mě, že by oteklé uzliny mohly nějak souviset se zavšivením!“ vzpomíná paní Jana, maminka veselé předškolačky.

Uzliny bojovnice

V těle máme okolo 500 mízních (lymfatických) uzlin, které hrají významnou roli v ochraně před nemocemi. Lymfatické uzliny jsou velmi důležitými záchytnými místy, jakýmisi filtry, mízní soustavy. Původci nemocí, ale i odpadní produkty z tkání totiž putují lymfatickými cestami přes lymfatické uzliny, kde jsou zachytáváni a zneškodňováni bílými krvinkami. Nastane-li v těle nějaká výjimečná situace a organismus s něčím bojuje – bakteriální či virovou infekcí, poraněním apod. – mohou příslušné uzliny otéct. U dětí se tak pak nejčastěji děje v oblasti krku a šíje. Jde o průvodní jev angíny, zánětu nosohltanu, středouší či pedikulózy (tj. parazitární dermatózy způsobené vší dětskou).

Zduřelé uzliny na hlavě u dítěte

Co vše mohou nateklé uzliny signalizovat?

  • Zvětšené uzliny na krku a šíji mohou upozorňovat na celou škálu nemocí, které pochopitelně mívají řadu dalších nepřehlédnutelných příznaků. Mezi tyto nemoci patří zejména: angína, zánět středního ucha, zánět vedlejších nosních dutin, záněty v dutině ústní, šestá nemoc, pedikulóza, toxoplazmóza, příušnice a kupříkladu také značně infekční zarděnky (i přes očkování se v ojedinělých případech stále vyskytují).
  • Zvětšené uzliny v tříslech a podpaží se někdy objeví jako reakce na očkování, dále pak při mykóze nohou či ekzému. Zduřelé uzliny mohou být i reakcí organismu na zranění!
  • Zvětšené uzliny po celém těle bohužel bývají příznakem závažnějších onemocnění. A to kupříkladu infekční mononukleózy, leukemie a také tzv. Hodgkinova lymfomu (zhoubné onemocnění mízních uzlin).
Témata: Zdraví, Děti, Děti a nemoci, Nemoci, Nemoc, Příušnice, Vši, Výjimečná situace, Krk, Tříslo, Infekční onemocnění, Lymfatická uzlina, Zánět, Lymfom, Filtr, Leukemie, Zhoubné onemocnění, Celá škála, Banální onemocnění, Průvodní jev, Bakteriální infekce, Významná role, Karolinka, Mízní uzlina, Podpaží, Zdraví na Heureka.cz