Maminka.czAdopce

Co všechno musíte podstoupit, když chcete adoptovat dítě?

Zuzana Šustová 9.  8.  2013
Co všechno musíte podstoupit, když chcete adoptovat dítě?
Adopci neboli osvojení dítěte předchází byrokratický kolotoč, při kterém se seznamujete se všemi okolnostmi náhradní rodinné péče. Oproti minulosti však úřady postupují vstřícně, mile a fundovaně. Není tedy třeba mít z čehokoliv obavy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Viděli jsme to pozitivně

„Po několika nevydařených pokusech o otěhotnění bylo jasné, že vlastní dítě mít nikdy nebudeme. Proto jsme požádali o adopci,“ říká čtyřicetiletá Magdalena. „To, že adopční řízení bude trvat dlouho, jsme tušili dopředu. Veškerá administrativa a všechny úkony s adopcí spojené jsme absolvovali v jednom roce a pak jsme rok a čtvrt čekali na dítě. Celý proces jistě každý prožívá jinak. Manžel a já jsme to nevnímali nijak negativně zejména proto, že paní ze sociálního úřadu, která nás měla na starost, byla velmi příjemná.“

Samožadatelky si počkají

Trochu jinou zkušenost má devětatřicetiletá Pavla. „Mou situaci nejvíce ovlivnilo to, že jsem samožadatelka. Protože bez partnera žádám o zdravé, bílé dítě, je jisté, že budu čekat roky. Přednost mají sezdané páry a rodiče, kteří nemají problém se zdravotním postižením, nemocemi, vadami či barvou pleti.

Nejsem rasistka, ale došla jsem k tomu, že bez opory partnera bych prostě nezvládla jakékoliv komplikace spojené s výchovou nebo umisťováním do školky atd. Musím ale říct, že jsem byla nadmíru spokojená s celým průběhem administrace a proškolování, intenzitou informování i s jednotlivými úředníky. Všichni byli opravdu super,“ chválí systém adopce a státní správu samožadatelka Pavla.

Hurá na sociálku

Prvním krokem k adopci je návštěva příslušného odboru sociální péče. Ihned se vás ujme sociální pracovnice, která vám poskytne všechny informace o celé této proceduře. Pokud byste dopředu chtěli znát všechny okolnosti adopčního řízení, existuje řada webových stránek a fór, kde vše potřebné naleznete. Velký pokrok v adopčním řízení je též fakt, že úřady kombinují odložené děti s takovými rodiči, jimž jsou holky a kluci z kojeneckých ústavů a dětských domovů co nejvíc podobní.

Povedou vás za ruku

Námi dotazované matky, které adopční řízení podstoupily, se shodují v jedné věci. Totiž, že přístup úředníků je v podstatě velmi vstřícný. Jakmile projevíte zájem, jste automaticky informováni o všech školeních, kurzech či seminářích s adopcí spojenými. Navíc nemusíte mít strach, že něco opomenete, protože váš úředník se o všechno postará. Každý další krok adopčního řízení vám bude oznámen příslušným úřadem.

Děti, domů!

Současný trend ve vztahu k opuštěným dětem, který chce potomky vychovávat v rodinách a ne v ústavech, ovlivnil i proces umisťování dětí do náhradní rodinné péče. Místo sociální pracovnice „Zubaté“ by měl žadatele překvapit aktivní přístup úředníků. Je totiž v zájmu společnosti, aby každé dítě mělo rodiče, i když z jakýchkoliv důvodů nemůže mít vlastního.

Témata: Děti, Adopce, Velký pokrok, Příslušný úřad, Současný trend, Kojenecký ústav, Sociální pracovnice