Maminka.czTěhotenství

Co všechno může způsobit alkohol v těhotenství? Překvapí vás to!

Martina Machová 23.  5.  2018
Hojné popíjení alkoholu v těhotenství může mít za následek nejen závažné fyzické vady, ale třeba i poruchy pozornosti, vady řeči, impulsivní chování a poruchy osobnosti!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

FAS, fetální alkoholový syndrom, vzniká jako důsledek nadměrné konzumace alkoholu v průběhu těhotenství – u dětí se projevuje poměrně širokým spektrem tělesných a duševních vad a poruch. Alkohol totiž podobně jako některé další látky prostupuje placentou matky do těla vyvíjejícího se plodu, kde páchá nevratné změny.

Bohužel i přesto stále neexistuje odborníky přesně stanovené množství alkoholu, které neškodí, a proto se vesměs doporučuje, aby se nastávající maminky, zvláště v nejcitlivějším prvním trimestru, vyhýbaly alkoholu, jak jen to nejvíce jde! Dle odborníků je totiž FAS nejčastější příčinou poruch intelektu v západním světě!

Kouření, alkohol, rentgen... Co v těhotenství opravdu (ne)smíte?

Je si třeba uvědomit, že koncentrace alkoholu v těle matky je shodná jako v plodu, kde množství alkoholu vztaženo na kg hmotnosti je mnohonásobně vyšší. Porod u ženy pod vlivem alkoholu představuje smrtelné ohrožení dítěte, protože novorozenec neumí alkohol po oddělení od krevního oběhu matky odbourávat,“ upozorňuje Karel Nešpor, emeritní primář mužského oddělení závislostí Psychiatrické léčebny Bohnice a známý bojovník proti závislostem.

Nebude vadit jedna sklenička? Jak to je s pitím alkoholu během kojení?

Jak může alkohol ovlivňovat vývoj plodu?

  • Alkohol konzumovaný během těhotenství se podílí na vzniku některých tělesných vad; kupříkladu vad srdce, sluchu, zraku a také na vzniku defektů obličeje a hlavy.

  • Alkohol zcela zásadně ovlivňuje vývoj centrální nervové soustavy, zejména pak mozku, a tím i celou osobnost děťátka (chování, učení, intelekt apod.).

  • Alkohol může být přímou příčinou mentální retardace děťátka.

  • Alkohol prokazatelně zpomaluje růst plodu.

  • Alkohol má vliv i na hmotnost vyvíjejícího se děťátka, kterou snižuje.

  • Alkohol v prvním trimestru těhotenství zvyšuje i v malých dávkách riziko potratů,upozorňuje Karel Nešpor.

  • Alkohol může být v přeneseném slova smyslu viníkem předčasného porodu.

  • Alkohol nevytváří návyk jen v organismu matky, ale i v těle nenarozeného děťátka se všemi důsledky pro jeho další vývoj!

Malý Toby se narodil ve 24. týdnu a přežil

Obličej děťátka s FAS mívá specifické rysy

FAS bohužel nechává svůj podpis nejen v těle a na duši, ale také na tváři děťátka… To upoutá nápadně menší hlavičkou a velmi specifickým výrazem v obličeji. Dítě mívá nízký kořen nosu a samotný nosík bývá velmi krátký. Pod nosem pak chybí typická jamka, oblast mezi nosem a rty je tedy nezvykle plochá, a ploché jsou také tváře. Horní ret dítěte s FAS bývá úzký, oční víčka povislá s nápadnými kruhy na vnitřní straně očí.

Pijete před dětmi alkohol? Dejte si pozor, jdete jim totiž příkladem
Příběh Pavly (29): „Je ze mě alkoholička. Kvůli mateřské!“
Jak děti vychovává přítomnost alkoholu v rodině?
Témata: Zdraví, Těhotenství, Miminko, Od těhotenství k porodu, Alkohol, Retardace, Předčasný porod, Krevní oběh, Chování, Vada, Alkoholička, Defekt, Široké spektrum, Alkoholový syndrom, Nenarozené děťátko, Způsob, Porucha, Mentální retardace, Intelekt, Vyvíjející plod, Vaš, Fasit, Nejčastější příčina, Karel Nešpor, Bohnice, Zdraví na Heureka.cz