reklama

Čokoládové mámení: sušenky, horká čokoláda a dort

Nejpopulárnější sladkost na světě, kterou si málokdo dokáže odepřít. Pokud sáhnete po kvalitní čokoládě s obsahem kakaa minimálně 60 %, není ani důvod si ji sem tam nedopřát. Vyzkoušejte maše tři skvělé recepty.

Čokoládové sušenky

Na asi 25 kusů, příprava: 30 minut

150 g přírodního cukru + 1 balíček vanilkového cukru
120 g másla
200 g hladké mouky
½ lžičky kypřicího prášku do pečiva (vinného kamene)
špetka soli
200 g čokolády, nasekané na kousky

V míse umíchejte máslo s oběma cukry do pěny. Poté přidejte vejce a pořádně promíchejte ručním mixérem. V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Suché suroviny vmíchejte do máslové hmoty. Nakonec přidejte nahrubo nasekanou čokoládu. Těsto zpracujte do válečku o průměru 5 cm. Z válečku odkrajujte 0,5 cm široká kolečka (sušenky) a klaďte na plech vyložený pečicím papírem. Pro lepší krájení můžete nechat těsto vychladnout v lednici. Pečte asi 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Horká čokoláda

Na 2 porce, příprava: 10 minut

500 ml plnotučného mléka
120 g vysokoprocentní (alespoň 60%) čokolády
2 lžíce kakaa holandského typu
špetka soli

Mléko se špetkou soli přiveďte téměř k bodu varu. Odstavte a za stálého míchání metličkou rozpusťte na kusy nalámanou čokoládu. Přidejte kakao. Nechte asi minutu odstát. Před podáváním znovu pořádně promíchejte metličkou, můžete také prošlehat ručním mixérem.

Tip: Část plnotučného mléka v horké čokoládě můžete nahradit smetanou, popřípadě mandlovým mlékem.

Čokoládový koláč

Na 8 řezů, příprava: 40 minut

300 g kvalitní vysokoprocentní čokolády (70%–85%)
3 vejce
50 ml rozpuštěného másla
150 g přírodního cukru
75 g polohrubé mouky
1 lžíce kakaa holandského typu
½ lžičky kypřicího prášku do pečiva (vinného kamene)
špetka soli
máslo + hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Nalámanou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a vzniklou hladkou hmotu nechte vychladnout. V míse vyšlehejte vejce, přidejte rozpuštěné máslo, cukr a vše umíchejte dohladka. V jiné míse spolu smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva a špetku soli. Sypkou směs přidejte k tekutému základu, pomalu přidávejte vychladlou tekutou čokoládu. Vše pořádně promíchejte a vlijte do vymazané a vysypané formy (nejlépe otevíratelná dortová forma o průměru asi 23 cm). Pečte 20 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Koláč je upečený, když střed na omak pruží a uvnitř je lehce tekutý.


Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Pokud jste se už skrze Venuši zbavili zklamání po svém pracovním a emocionálním neúspěchu, večer se můžete věnovat spoustě zábavných a…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama