Maminka.czVýživa a stravování

Čokoládové recepty: Tomu se nedá odolat!

Jana Chmelíková 5.  11.  2014
Hřešíte rádi s čokoládou v ruce? Zkuste tentokrát tabulku této lahodné suroviny nejprve prohnat kuchyní a připravit z ní něco naprosto úžasného.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pomerančové madlenky v čokoládě 

asi 20 kusů příprava: 35 minut + chlazení

Potřebujeme: 2 vejce, 100 g másla + 20 g na polevu, 1 žloutek, 100 g krupicového cukru, kůra z 1 menšího pomeranče, 120 g hladké mouky, 1 lžičky prášku do pečiva, 100 g hořké čokolády 

Máslo rozpusťte v kastrůlku. Vejce a žloutek prošlehejte s cukrem a pomerančovou kůrou, její množství volte podle své chuti. Pak vmíchejte mouku s práškem do pečiva a nakonec i rozpuštěné máslo. Těsto nechte zhruba 1,5 hodiny odstát.

Francouzské madlenky mají tvar lastur, vystačíte si ale i s formičkami na pracny. Ty vymažte máslem. Troubu předehřejte na 190 °C. Formičky naplňte pomocí cukrářského sáčku těstem a pečte 13 minut dozlatova. Nechte lehce zchladnout a opatrně z formiček vyklepněte. Čokoládu na polevu rozpusťte s kouskem másla. Vychladlé madlenky v ní z jedné strany máčejte a nechte zaschnout. 

Klepněte pro větší obrázek

Čokoládový koláč s pistáciemi 

forma o Ø 24 cm příprava: 65 minut

Potřebujeme: 3 vejce, 150 g bílého jogurtu, 180 g másla, 120 g hořké čokolády, 200 g krupicového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 160 g hladké mouky, 1 prášku do pečiva, 100 g nesolených pistácií

Vejce, jogurt a máslo vyndejte z ledničky a nechte ohřát na pokojovou teplotu, aby se těsto nesrazilo. Troubu zapněte na 190 °C. Čokoládu rozpusťte. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, postupně přidávejte vejce o pokojové teplotě.

Pak do směsi zašlehejte rozpuštěnou čokoládu, jogurt, vanilkový extrakt a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec přidejte nasekané pistácie. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte asi 35 minut. 

Klepněte pro větší obrázek

Čokoládové clafoutis s třešněmi 

4 formičky o Ø 8 cm příprava: 50 minut

Potřebujeme: 2 velká vejce, 3 lžíce třtinového cukru, 90 ml plnotučného mléka, 3 lžíce hladké mouky, 60 g hořké čokolády, 4 lžíce másla + na vymazání formiček, 500 g třešní (stačí kompotované)

Smíchejte 1 vejce, 1 lžíci cukru, mléko a 1 lžíci mouky. Čokoládu rozpusťte s máslem. Druhé vejce vyšlehejte se zbytkem cukru do pěny, postupně zašlehejte i zbývající mouku. Vmíchejte čokoládu a první směs.

Troubu zapněte na 180 °C. Formičky vymažte máslem. Třešně sceďte, nechte okapat a urovnejte je na dno formiček. Na ně nalijte těsto, vložte do trouby a pečte asi 20 minut. Nechte pomalu vychladnout. 

Klepněte pro větší obrázek

Čokoládová pěna 

4 porce příprava: 60 minut

Potřebujeme: 200 ml smetany ke šlehání 33%, 2 bílky z velkých vajec, 35 g krupicového cukru, 1 lžíce javorového sirupu, 100 g hořké čokolády 50–60%, 75 g libovolných oříšků, 200 g ovesných sušenek, broskve a šlehačka na ozdobu

Polovinu smetany vyšlehejte dotuha a vložte zpět do ledničky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. V pánvi přiveďte k mírnému varu cukr, sirup a 1 lžíci vody. Horkou směs opatrně nalijte po stěně do mísy pod bílky, pak za vysoké rychlosti asi 5 minut šlehejte.

Ve vodní lázni rozehřejte hořkou čokoládu a vařečkou ji vmíchejte do bílkové pěny. Z ledničky vyjměte podchlazenou šlehačku a po částech do ní vmíchejte čokoládovou pěnu.

Oříšky nasekejte najemno a nasucho opražte na pánvi. Sušenky rozdrťte a vmíchejte k nim oříšky. Do skleniček vrstvěte čokoládovou pěnu a sušenkovou směs a nechte v ledničce ztuhnout. Ozdobte kousky ovoce a šlehačkou. 

Klepněte pro větší obrázek

Pošírované hrušky s čokoládou 

4 porce příprava: 25 minut

Potřebujeme: 4 menší pevné hrušky, 300 ml sladkého bílého vína, 200 ml bílého portského vína, kousek skořice, hvězdička badyánu, 3 hřebíčky a 1 vanilkového lusku, kůra z 1 malého pomeranče, 100 g smetany ke šlehání, 150 g hořké čokolády, 5 cl třtinového rumu

Hrušky oškrábejte, stopku ale neodstraňujte. Vykrajovačem je zespodu opatrně zbavte jádřinců. Do hrnce nalijte víno, přidejte koření a kůru. Hrušky ponořte do tekutiny a vařte asi 15 minut skoro doměkka. Vyjměte je a nechte okapat a vychladnout.

Smetanu svařte a rozpusťte v ní nalámanou čokoládu. Vmíchejte rum. Hrušky podávejte přelité čokoládovou omáčkou. 

Klepněte pro větší obrázek

Čokoládová granola 

15–20 kusů příprava: 40 minut

Potřebujeme: 2 hrnky pohankových vloček, 2 lžíce jemně nasekaných mandlí, 
1 hrnku třtinového cukru, podle chuti vanilkový extrakt, skořice, kardamom atd. 300 g lískooříškového krému

V hluboké pánvi nasucho opražte vločky s mandlemi (případně dalšími ořechy). Zasypte cukrem, který nechte lehce zkaramelizovat. Dochuťte extraktem a kořením. Směs rozložte na pečicí papír a nechte vychladnout.

Lískooříškový krém rozehřejte v mikrovlnce nebo ve vodní lázni, aby zřídl. Vmíchejte upražené vločky a lžící tvořte hrudky, které nechte ztuhnout. 

Klepněte pro větší obrázek

Roláda s tmavou polevou 

1 roláda příprava: 50 minut

Potřebujeme: 5 vajec, 100 g krupicového cukru + na podsypání, 45 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžíce kakaa, 150 g třešňové marmelády; POLEVA: 100 g hořké čokolády, 65 ml smetany ke šlehání, 15 g másla

Troubu zapněte na 180 °C. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu, pak k nim postupně zašlehejte cukr, žloutky a mouku prosátou s práškem do pečiva a kakaem.

Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut, dokud se nezačnou odlepovat okraje.

Utěrku posypte krupicovým cukrem, roládu na ni překlopte, zaviňte a nechte vychladnout.

Vychladlou roládu rozmotejte, promažte marmeládou, srolujte, stáhněte utěrkou a nechte ještě asi 20 minut v ledničce ztuhnout.

Asi 20 g čokolády nastrouhejte na hoblinky, zbytek rozpusťte ve vodní lázni a smíchejte s trochou smetany a kouskem másla. Roládu přelijte polevou a ozdobte hoblinkami.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Rozpuštěné máslo, Hvězdička, Badyán, Šlehačka, Pistácie, Vanilkový extrakt, Roláda, Formička, Měkké máslo, Clafoutis, Řeč, Čokoládový koláč, Tuhý sníh, Čok, Recept