reklama

Čokoládové recepty: Tomu se nedá odolat!

Hřešíte rádi s čokoládou v ruce? Zkuste tentokrát tabulku této lahodné suroviny nejprve prohnat kuchyní a připravit z ní něco naprosto úžasného.

Pomerančové madlenky v čokoládě 

asi 20 kusů příprava: 35 minut + chlazení

Potřebujeme: 2 vejce, 100 g másla + 20 g na polevu, 1 žloutek, 100 g krupicového cukru, kůra z 1 menšího pomeranče, 120 g hladké mouky, 1 lžičky prášku do pečiva, 100 g hořké čokolády 

Máslo rozpusťte v kastrůlku. Vejce a žloutek prošlehejte s cukrem a pomerančovou kůrou, její množství volte podle své chuti. Pak vmíchejte mouku s práškem do pečiva a nakonec i rozpuštěné máslo. Těsto nechte zhruba 1,5 hodiny odstát.

Francouzské madlenky mají tvar lastur, vystačíte si ale i s formičkami na pracny. Ty vymažte máslem. Troubu předehřejte na 190 °C. Formičky naplňte pomocí cukrářského sáčku těstem a pečte 13 minut dozlatova. Nechte lehce zchladnout a opatrně z formiček vyklepněte. Čokoládu na polevu rozpusťte s kouskem másla. Vychladlé madlenky v ní z jedné strany máčejte a nechte zaschnout. 

Klepněte pro větší obrázek

Čokoládový koláč s pistáciemi 

forma o Ø 24 cm příprava: 65 minut

Potřebujeme: 3 vejce, 150 g bílého jogurtu, 180 g másla, 120 g hořké čokolády, 200 g krupicového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 160 g hladké mouky, 1 prášku do pečiva, 100 g nesolených pistácií

Vejce, jogurt a máslo vyndejte z ledničky a nechte ohřát na pokojovou teplotu, aby se těsto nesrazilo. Troubu zapněte na 190 °C. Čokoládu rozpusťte. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, postupně přidávejte vejce o pokojové teplotě.

Pak do směsi zašlehejte rozpuštěnou čokoládu, jogurt, vanilkový extrakt a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec přidejte nasekané pistácie. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte asi 35 minut. 

Klepněte pro větší obrázek

Čokoládové clafoutis s třešněmi 

4 formičky o Ø 8 cm příprava: 50 minut

Potřebujeme: 2 velká vejce, 3 lžíce třtinového cukru, 90 ml plnotučného mléka, 3 lžíce hladké mouky, 60 g hořké čokolády, 4 lžíce másla + na vymazání formiček, 500 g třešní (stačí kompotované)

Smíchejte 1 vejce, 1 lžíci cukru, mléko a 1 lžíci mouky. Čokoládu rozpusťte s máslem. Druhé vejce vyšlehejte se zbytkem cukru do pěny, postupně zašlehejte i zbývající mouku. Vmíchejte čokoládu a první směs.

Troubu zapněte na 180 °C. Formičky vymažte máslem. Třešně sceďte, nechte okapat a urovnejte je na dno formiček. Na ně nalijte těsto, vložte do trouby a pečte asi 20 minut. Nechte pomalu vychladnout. 

Klepněte pro větší obrázek

Čokoládová pěna 

4 porce příprava: 60 minut

Potřebujeme: 200 ml smetany ke šlehání 33%, 2 bílky z velkých vajec, 35 g krupicového cukru, 1 lžíce javorového sirupu, 100 g hořké čokolády 50–60%, 75 g libovolných oříšků, 200 g ovesných sušenek, broskve a šlehačka na ozdobu

Polovinu smetany vyšlehejte dotuha a vložte zpět do ledničky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. V pánvi přiveďte k mírnému varu cukr, sirup a 1 lžíci vody. Horkou směs opatrně nalijte po stěně do mísy pod bílky, pak za vysoké rychlosti asi 5 minut šlehejte.

Ve vodní lázni rozehřejte hořkou čokoládu a vařečkou ji vmíchejte do bílkové pěny. Z ledničky vyjměte podchlazenou šlehačku a po částech do ní vmíchejte čokoládovou pěnu.

Oříšky nasekejte najemno a nasucho opražte na pánvi. Sušenky rozdrťte a vmíchejte k nim oříšky. Do skleniček vrstvěte čokoládovou pěnu a sušenkovou směs a nechte v ledničce ztuhnout. Ozdobte kousky ovoce a šlehačkou. 

Klepněte pro větší obrázek

Pošírované hrušky s čokoládou 

4 porce příprava: 25 minut

Potřebujeme: 4 menší pevné hrušky, 300 ml sladkého bílého vína, 200 ml bílého portského vína, kousek skořice, hvězdička badyánu, 3 hřebíčky a 1 vanilkového lusku, kůra z 1 malého pomeranče, 100 g smetany ke šlehání, 150 g hořké čokolády, 5 cl třtinového rumu

Hrušky oškrábejte, stopku ale neodstraňujte. Vykrajovačem je zespodu opatrně zbavte jádřinců. Do hrnce nalijte víno, přidejte koření a kůru. Hrušky ponořte do tekutiny a vařte asi 15 minut skoro doměkka. Vyjměte je a nechte okapat a vychladnout.

Smetanu svařte a rozpusťte v ní nalámanou čokoládu. Vmíchejte rum. Hrušky podávejte přelité čokoládovou omáčkou. 

Klepněte pro větší obrázek

Čokoládová granola 

15–20 kusů příprava: 40 minut

Potřebujeme: 2 hrnky pohankových vloček, 2 lžíce jemně nasekaných mandlí, 
1 hrnku třtinového cukru, podle chuti vanilkový extrakt, skořice, kardamom atd. 300 g lískooříškového krému

V hluboké pánvi nasucho opražte vločky s mandlemi (případně dalšími ořechy). Zasypte cukrem, který nechte lehce zkaramelizovat. Dochuťte extraktem a kořením. Směs rozložte na pečicí papír a nechte vychladnout.

Lískooříškový krém rozehřejte v mikrovlnce nebo ve vodní lázni, aby zřídl. Vmíchejte upražené vločky a lžící tvořte hrudky, které nechte ztuhnout. 

Klepněte pro větší obrázek

Roláda s tmavou polevou 

1 roláda příprava: 50 minut

Potřebujeme: 5 vajec, 100 g krupicového cukru + na podsypání, 45 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžíce kakaa, 150 g třešňové marmelády; POLEVA: 100 g hořké čokolády, 65 ml smetany ke šlehání, 15 g másla

Troubu zapněte na 180 °C. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu, pak k nim postupně zašlehejte cukr, žloutky a mouku prosátou s práškem do pečiva a kakaem.

Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut, dokud se nezačnou odlepovat okraje.

Utěrku posypte krupicovým cukrem, roládu na ni překlopte, zaviňte a nechte vychladnout.

Vychladlou roládu rozmotejte, promažte marmeládou, srolujte, stáhněte utěrkou a nechte ještě asi 20 minut v ledničce ztuhnout.

Asi 20 g čokolády nastrouhejte na hoblinky, zbytek rozpusťte ve vodní lázni a smíchejte s trochou smetany a kouskem másla. Roládu přelijte polevou a ozdobte hoblinkami.

Klepněte pro větší obrázek

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Projekt, ke kterému jste sama přemluvila ostatní, se vám najednou zdá naprosto nereálný. Pochybnosti ve vás vyvolají strach z velké…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama