Maminka.czKoronavirus

COVID-19: Nejnovější průzkum odhalil, že protilátky z očkovaných matek přecházejí na novorozence

Veronika Zenklová 8.  4.  2021
Průzkum se týkal očkování těhotných proti nemoci COVID-19 a ukázal, že vakcíny jsou pro těhotné bezpečné. Navíc poskytují dostatečnou ochrannou imunitu také novorozencům, a to prostřednictvím mateřského mléka a placenty.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nové vakcíny mRNA COVID-19 jsou vysoce účinné při produkci protilátek proti viru SARS-CoV-2 u těhotných a kojících žen. Zjistili to vědci z Brigham and Women's Hospital - druhé největší fakultní nemocnice na Harvardské lékařské fakultě a největší nemocnice v lékařské oblasti Longwood v Bostonu ve státě Massachusetts ve spolupráci Ragon Institute při tamní Všeobecné nemocnici.

TIP NA VIDEO: Koronavirus a těhotenství. Co všechno musíte vědět?

Z podrobného výzkumu, kterého se účastnilo 131 žen v reprodukčním věku (84 těhotných, 31 kojících a 16 netěhotných), z nichž všechny dostaly jednu ze dvou nových vakcín mRNA (vakcíny, které neobsahují živý virus a není tedy žádné riziko, že by u očkované osoby vyvolaly onemocnění, proti kterému se očkuje): Pfizer/BioNTech nebo Moderna, vyplynulo, že hladiny protilátek jsou srovnatelné a vedlejší účinky po očkování velmi vzácné.

Očkování proti Covidu se nejspíš nevyhnou ani děti. Kdy to bude a za jakých podmínek?

Výsledná studie, kterou odborníci publikovali v časopise American Journal of Obstetrics and Gynecology (AJOG) vysvětluje, že těhotné ženy se očkování obávat nemusejí.

"Tato zpráva o vynikající účinnosti vakcín je velmi povzbudivá pro těhotné a kojící ženy," uvedla Andrea Edlow, specialistka na mateřskou a fetální medicínu společnosti MGH, ředitelka laboratoře Edlow Lab Vincentova centra pro reprodukční biologii a spoluautorka nové studie. "Vyplňování mezer v informacích skutečnými údaji je klíčové – zejména pro naše těhotné pacientky, které jsou vystaveny většímu riziku komplikací z COVID-19," dodala.

Klepněte pro větší obrázek

Prevence pro zdraví

Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí vzrůstá u těhotných žen pravděpodobnost, že pokud onemocní nemocí COVID-19, bude nutná jejich hospitalizace, intenzivní péče nebo ventilace – a může u nich být zvýšené riziko negativních výsledků těhotenství.

Tým také porovnal hladiny protilátek vyvolaných očkováním s hladinami protilátek vyvolaných přirozenou infekcí COVID-19 v těhotenství a zjistil, že po očkování je jejich hladina významně vyšší. Protilátky generované vakcínou byly navíc přítomny ve všech vzorcích pupečníkové krve a mateřského mléka odebraných ze studie, což ukazuje přenos protilátek z matek na novorozence.

Klepněte pro větší obrázek

Kojenci s imunitou

"Nyní máme jasné důkazy o tom, že vakcíny proti COVID-19 mohou vyvolat imunitu, která bude chránit kojence," uvedla spoluautorka studie Galit Alter. "Doufáme, že tato studie bude stěžejním zdrojem informací pro vývojáře vakcín, aby uznali význam studie těhotných a kojících žen a zahrnovali je do svých studií," dodala.

Studie také ukázala potenciální rozdíly mezi imunitní odpovědí vyvolanou vakcínou Pfizer ve srovnání s vakcínou Moderna. Hladiny slizničních (IgA) protilátek byly vyšší po druhé dávce přípravku Moderna ve srovnání s druhou dávkou přípravku Pfizer .

Klepněte pro větší obrázek

"Toto zjištění je důležité pro nás pro všechny, protože SARS-CoV-2 vstupuje do těla slizničními povrchy, tedy nosem, ústy a očima," uvedla porodnice Kathryn Gray z nemocnice Brigham and Women’s Hospital. "Pro těhotné a kojící ženy je tato informace ale zvlášť důležitá, protože IgA je klíčová protilátka přítomná v mateřském mléce," doplnila. 

Zdroj: The Harvard GazetteAmerican Journal of Obstetrics and Gynecology

Koronavirus u dětí? Nikoliv jen kašel, ale i průjem či zvracení, mají jasno vědci

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Těhotenství, Koronavirus, Novorozenec, Imunita, Děti a nemoci, Nemoc, Dětské nemoci, Očkování, covid, SARS CoV, Massachusetts, Pfizer, Protilátky, IgA, Ventilace, Průzkum, Moderna, Vakcína, Mateřské mléko, BioNTech, Boston, Studie