Maminka.czVýživa a stravování

Což takhle dát si špenát?

Vanda Stöckbauerová 24.  4.  2011
O tom, že je zdravý, není pochyb, i když množství v něm obsaženého železa není tak závratné, jak se kdysi myslelo.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Aby bylo vaše dítko silné jako Pepek námořník, servírujte mu pestrou a vyváženou stravu. A jaké že potraviny by neměly v jídelníčku chybět? Inspirujte se…

Borůvky

Řadí se mezi nejzdravější druhy ovoce (obsahují hodně antioxidantů). Studie prokázaly, že jejich pravidelná konzumace pomáhá lidský organismus chránit proti onemocněním srdce. Borůvky rovněž zlepšují noční vidění a léčí šeroslepost.
Maminky jistě ocení, že podporují imunitu a pomáhají při průjmech (zpevňují stolici). Dalším pozitivním účinkem je, že snižují hladinu cholesterolu a chrání buňky proti působení volných radikálů.

Jak je dostat do dětského jídelníčku?
Jsou výbornou součástí různých dezertů a ovocných salátů. Můžete je rovněž zamíchat do jogurtu, tvarohu nebo jimi ozdobit lívance. Borůvkový koláč milují snad všechny děti.

Kysané mléčné výrobky

Řadíme mezi ně různé kefíry, kysané podmáslí, jogurty, jogurtové nápoje atd.
Jejich význam spočívá v ochraně střevní sliznice před tvorbou a vstřebáváním toxických látek. Zlepšují zažívání, posilují imunitní systém a pomáhají při snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Jak je dostat do dětského jídelníčku?
Asi nikoho nepřekvapí, že nejvhodnější jsou bílé nedoslazované výrobky, jenže děti upřednostňují sladkou chuť. Co s tím? Jednoduše přidejte lžičku medu a trochu čerstvého ovoce. Vybírejte výrobky, které neobsahují konzervační látky a umělá sladidla (výborné jsou biojogurty nebo Selský jogurt Hollandia). Pamatujte, že pro děti nejsou vhodné nízkotučné jogurty.

Čtěte také: Skrytá hrozba...

Losos

Ryba, která nejen skvěle chutná, ale je nabitá i zdraví prospěšnými omega-3 mastnými kyselinami, jež podporují rozvoj mozku.Jeho pravidelná konzumace zároveň snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Losos je navíc lehce stravitelný, takže se po něm budete cítit skvěle. Pokud jste těhotná, dopřávejte si ho pravidelně, jeho omega-3 mastné kyseliny jsou totiž důležité pro zdravý vývoj očí a mozku plodu.

Jak jej dostat do dětského jídelníčku?
Abyste zachovala co nejlepší nutriční hodnoty, kupujte pouze čerstvé ryby a pokrm připravujte co nejjednodušeji. Velice nenáročné a zároveň zdravé je vaření v parním hrnci. Lososa dochuťte bylinkami, například tymiánem či rozmarýnem.

Rajčata

Jsou nabitá lykopenem (dodává jim typickou červenou barvu), což je jeden z nejznámějších antioxidantů, který chrání buňky před působením volných radikálů, čímž snižuje riziko některých onemocnění včetně rakoviny a srdečních chorob.
Vařením se neničí, ale naopak se uvolňuje a je pak tělem lépe absorbován.
Lykopen se rozpouští v tucích, proto je vhodné podávat rajčata pokapaná trochou extra panenského olivového oleje.

Jak je dostat do dětského jídelníčku?
Výborná jsou nakrájená, smíchaná se sýrem cottage a dochucená čerstvou bazalkou. Děti milují těstoviny na nejrůznější způsoby, zkuste jim je proto nabídnout s omáčkou z podušených čerstvých rajčat a cukety.

Skořice

Nejenže toto aromatické koření skvěle chutná, ale je i zdravé. Podporuje chuť k jídlu, zahřívá a stimuluje zažívání. Pomáhá při kolikách, průjmech a nadýmání, také snižuje krevní tlak a zlepšuje mozkové funkce. Díky dezinfekčním účinkům je vhodná i jako prostředek proti nachlazení. Ale pozor, ve větším množství se těhotným ženám nedoporučuje!

Jak ji dostat do dětského jídelníčku?
Skořicí můžete dochutit ovesné nebo krupicové kaše, palačinky a pokrmy s jablky. Uplatnění nachází i v horkých nápojích.

Brokolice

Jedná se o jednu z nejzdravějších druhů zeleniny, je bohatá na vlákninu, vitamin C, kyselinu listovou, minerály a flavonoidy. Pravidelná konzumace brokolice ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, navíc je lehce stravitelná, takže je vhodná i pro velmi malé děti. Pokud chcete, aby zelenina zachovala co nejvíce výživných látek, připravujte ji v páře. Brokolice by se, stejně jako jiná tepelně upravovaná zelenina, měla sníst co nejdříve po dovaření, aby se předešlo oxidaci a ztrátě živin.

Jak ji dostat do dětského jídelníčku?
Brokolici můžete podávat už ve formě prvních příkrmů. Lze ji jednoduše kombinovat s bramborami, těstovinami, masem a další zeleninou.

Ovesné vločky

Oves patří mezi nejvýživnější obiloviny, protože obsahuje více bílkovin a nenasycených mastných kyselin než jiné druhy. Je zdrojem minerálních látek a vlákniny, díky níž vločky pomáhají předcházet zácpě. Mezi další prospěšné účinky patří stabilizace krevního cukru a snižování vysokého krevního tlaku.

Jak je dostat do dětského jídelníčku?
Hrst ovesných vloček, sladkých rozinek a nastrouhaného jablíčka zalijte vařící vodou a nechte chvíli bobtnat. Vločky lze použít i jako zavářku do polévek nebo na lívance.

Med

Jedná se v podstatě o směs vody a cukrů. Specifické složení závisí na lokalitě, sezoně a rostlinách, které včely navštívily. V obchodech jsou k dostání medy různé kvality, rozdíly jsou dány především jeho původem a zpracováním, rozhodně se však vyplatí kupovat med v biokvalitě. Nejenže má lepší chuť, ale budete mít i jistotu, že se jedná o čistě přírodní produkt pocházející většinou z chráněných krajinných oblastí nebo ekofarem, které jsou vzdáleny od průmyslových oblastí. Takový med pak posiluje imunitu, má antibiotické a protizánětlivé účinky. Funguje jako podpůrný prostředek při rekonvalescenci po nemocech, detoxikuje tělo, snižuje škodlivý cholesterol a vysoký krevní tlak. Má uklidňující účinky, doporučuje se i při chudokrevnosti a v těhotenství.

Jak ho dostat do dětského jídelníčku?
Med by se neměl podávat malým dětem nejméně do jednoho roku věku! Pro ty větší je vhodným doplňkem stravy a sladidlem. Med však nikdy nepřidávejte do čaje ihned po uvaření, protože při 45–50 °C se ničí jeho účinné látky.

Luštěniny

Proč do jídelníčku zařazovat čočku, hrách nebo třeba cizrnu? Protože luštěniny se počítají mezi tzv. superpotraviny, které dodávají organismu kvalitní bílkoviny, vitaminy a velké množství vlákniny. Mimo jiné posilují střeva, chrání srdce a cévy a podle čínské medicíny jsou prospěšné pro funkci ledvin. Díky nim můžete omezit konzumaci živočišných bílkovin, aniž byste své tělo šidili. Že vás nadýmají? Vyzkoušejte červenou čočku, je lépe stravitelná než ostatní luštěniny, nemusí se máčet a vaří se jen 15–20 minut.

Jak je dostat do dětského jídelníčku?
Dětem můžete podávat luštěniny přibližně od jednoho roku věku. Začněte s loupanou červenou čočkou, později zařaďte fazolky azuki a cizrnu. S množstvím však zpočátku zacházejte opatrně, postačí 1–2 lžíce dobře uvařených (předem namočených) luštěnin v zeleninovém vývaru s kořenovou zeleninou. Luštěniny nekombinujte s dalšími bílkovinami (vejce, maso, uzeniny), zbytečně tím zatěžujete trávení. Dětem jistě zachutnají husté polévky a můžete vyzkoušet i nejrůznější pomazánky.

Mandle

Patří mezi „superpotraviny“, které pomáhají chránit před vznikem rakoviny. Přestože obsahují 50 % tuku, jsou velmi zdravé. Spolu s vlašskými a pekanovými ořechy patří mezi oříšky s největším obsahem antioxidantů, zároveň jsou nabité minerálními látkami a jsou jedním z nejlepších zdrojů vitaminu E a vápníku.

Jejich bílkoviny jsou velmi dobře stravitelné, mají řadu pozitivních účinků na zdraví – chrání srdce a cévy, zubní sklovinu a klouby. Maminky jistě ocení, že zlepšují kvalitu pleti, vlasů a nehtů. Dopřejte si proto každý den deset mandlí, posílíte tím svoje zdraví.

Jak je dostat do dětského jídelníčku?
Malým dětem můžete podávat mandlové mléko, které má podobný obsah živin jako kravské mléko, ovšem je lépe stravitelné a nezpůsobuje v takové míře alergické reakce. Větším dětem nejdříve namočte mandle přes noc do vody a následně je oloupejte a nastrouhejte – získáte skvělou přísadu do ovocných nebo obilných kašiček. Předškoláci je můžou jíst také jako chutnou svačinku společně s čerstvým nebo sušeným ovocem.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Časopis Maminka, Výživa a stravování, špenát, Pepek, Holland, Minerální látka, Stabilizace, Což takhle dát si špenát, TAK, Nejrůznější způsob, Podpůrný prostředek