Maminka.czČasopis Maminka

Čtení z dětské kůže

Judita Traubová 19.  6.  2009
Čtení z dětské kůže
Ty tam jsou časy, kdy byla diagnóza „zhoubný melanom“ výsostně záležitostí dospělých. Dnes se stále častěji setkáváme s podobnými problémy u mladých lidí včetně dětí. Nejmladšímu pacientovi v nemocnici Na Bulovce je teprve devět let...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Odborníci varují - za poslední léta se mnohonásobně zvýšil výskyt rakoviny kůže. Svůj podíl na této skutečnosti má změna klimatu, zhoršené životní prostředí i stoupající počet slunečných dnů. Náš běžný fototyp nebývá takovým podmínkám přizpůsoben. A skutečně znepokojující je fakt, že se nebezpečí nevyhýbá ani dětem.

Odstranit pihu není nebezpečné

Při pětileté prohlídce Ondry Sekaniny neopomenula pediatrička zkontrolovat ani stav jeho pokožky. Zaujala ji vystouplá piha na zátylku. „Lékařka mi řekla, že zatím znaménko sice nevěští nic špatného, ale že představuje riziko do budoucna.

Zvlášť když je drážděno lemem trička nebo límečkem. Doporučila nám nechat pihu odstranit. Dost jsem se lekla, protože vyřezávání znamének, zejména u dítěte, mi vždycky přišlo docela nebezpečné...“ vypráví Ondrova maminka Jana. Nakonec dala na radu lékařky. Navíc ji na kožním oddělení utvrdili v tom, že se rozhodla správně.

Znaménkům či jakýmkoli změnám na kůži by se měla věnovat pečlivá pozornost. Zatímco dobrý dermatolog při prohlídce dospělého už většinou neopomene zkontrolovat celkový stav jeho pokožky včetně pih a dalších odlišností, pediatři ještě mnohdy této prevenci pozornost příliš nevěnují. V zájmu rodičů proto je, aby sami měli o kůži a znaménkách svých dětí přehled a v případě znepokojení se obrátili na lékaře.

Naše přední odbornice na kožní choroby, přednostka Dermatovenerologické kliniky 2. LF UK a FN Na Bulovce, profesorka MUDr. Jana Hercogová říká: „Každé dítě, které má na kůži jakoukoli kožní změnu, by měl vyšetřit kožní lékař, ideálně dětský kožní lékař. Dnes ordinují jak privátní dětští kožní lékaři, tak tito specialisté na krajských a fakultních klinikách. U nás Na Bulovce například tato ambulance funguje denně...“ Také ona vyvrací mýtus, že by se znaménka, zvlášť v dětském věku, odstraňovat neměla. „V jakémkoli věku včetně dětského je vhodné odstraňovat pigmentové névy podezřelé z možnosti změny ve zhoubný nádor. I ty, které jsou opakovaně zraňovány, např. oděvem.

U dětí pak zasluhují zvláštní pozornost pigmentové névy, které jsou vrozené...“

Bránit se spálení

V současné době si již mnoho lidí uvědomuje, že jedním z největších rizik pro vznik melanomu je opalování. Přičemž největší riziko hrozí těm nejmenším. Malé děti, zvlášť kojenci a batolata, by podle odborných názorů neměly na přímém sluníčku pobývat takřka vůbec. Problém je také v tom, že citlivou kojeneckou pokožku není vhodné nejméně do půl roku, ale i déle, natírat ochrannými krémy s UV filtry, protože by mohlo dojít k jejímu podráždění. Před nebezpečným sluncem tedy potom není dětská kůže chráněna vůbec nebo jen lehkým letním oblečením. Ale i starší děti (stejně jako dospělí) by s opalováním měly nakládat velmi opatrně. Odborníci tvrdí, že právě v dětství sluníčkem spálená pokožka představuje zvlášť velké nebezpečí, co se týče vzniku melanomu v pozdějším věku.

Větší pozor by si však měli dávat i ostatní, přičemž roli hraje také znalost genetických dispozic (zda někdo v rodině už někdy kožním nádorem onemocněl).

Profesorka Hercogová z FN Na Bulovce se zmiňuje též o dalších rizikových faktorech: „Ohroženi jsou například rusovlasí, modroocí, ti, kteří nepigmentují...

Důležitá je zejména ochrana před ultrafialovým zářením - neopalovat se, nechodit na slunce v rizikových hodinách (přes poledne), natírat se ochrannými krémy a nosit i oděvy s ochranným faktorem. Značné riziko představuje spálení kůže sluncem (i soláriem) do puchýřů...“ Ačkoli se sluníčku nikdo z nás nevyhne, určitě je dobré dodržovat aspoň základní pravidla: natírat se kvalitními opalovacími krémy, chránit pokožku lehkým oděvem a nepobývat na přímém slunci v poledních hodinách. A především neotálet s lékařskou prohlídkou při jakémkoli znepokojivém kožním projevu...

Jak poznáte melanom?

Většina maligních melanomů začíná v kůži, asi třetina vzniká v již Jak poznáte melanom? existujícím mateřském znaménku. Začne-li se vyvíjet z mate řského znaménka, všimnete si následujících změn:

  • změna velikosti - znaménko se stává větším
  • změna tvaru - většina mateřských znamének je hladká, s pravidelnými okraji, avšak melanom mívá nerovné, jakoby
  • změna barvy - znaménko se zanítí nebo má načervenalé okraje, otrhané okraje může tmavnout nebo mívá různé barevné odstíny
  • svědění
  • krvácení

Den melanomu

Počet výskytu melanomu stoupl v ČR za posledních 30 let více než čtyřikrát. I to je důvod, proč se naše republika zapojila do aktivity EVROPSKÝ DEN MELANOMU. Probíhá 11. května 2009 a za tímto účelem je zřízena i bezplatná infolinka 800 880 854.


CO JE KONKRÉTNĚ OBSAHEM EVROPSKÉHO DNE MELANOMU?

  • nabídka bezplatného vyšetření pigmentových znamének spoluobčanům
  • distribuce tiskových materiálů s osvětovou tematikou ochrany před sluncem
  • zřízení bezplatné telefonní linky, na které spoluobčané získají informace o adresách a ordinační době dermatovenerologů ve svém okolí
  • zřízení webových stránek se shodnými údaji
  • pořádání tiskových konferencí cílených na prevenci před ultrafialovým zářením
  • prezentace problematiky fotoprotekce a melanomu ve veřejných sdělovacích prostředcích
  • pořádání doškolovacích akcí pro dermatovenerology (fotobiologické semináře, dermatoskopické kurzy)
  • od roku 2003 pořádání mezioborové konference „Pražský den melanomu“ spolu s onkology
Témata: Děti, Časopis Maminka, kůže, Čtení, Slunečný, Přední odbornice, Značné riziko, Stoupající počet, Piha, Vyřezávání, Jana Hercogová, LF UK a FN, Letní oblečení, Evropský den