Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Čtvrté a poslední dítě? Tyhle věci budu dělat jinak a nebudu se hroutit!

Simona Procházková 4.  12.  2019
S prvním potomkem jdete na všechno přísně vědecky, do puntíku dodržujete rady, zákazy a doporučení, vyplaší vás někdy i úplná maličkost, řešíte pořád „co by a kdyby“, zvykáte si zkrátka na novou životní roli. A možná při tom shonu zapomenete na to nejdůležitější – mateřství si užívat. Pokud plánujete nebo už očekáváte další ratolest, zkuste na to jít jinak a vychutnat si i zdánlivé „zbytečnosti“. Které například?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„A tohle už bude poslední?“ je nejčastější otázkou, kterou v poslední době slýchám doslova ze všech stran. Ptá se mě na to úplně každý – příbuzní, kamarádky, sousedé, kolegové i úplně cizí lidé. Zejména tehdy, když vyrazím se svým osmiměsíčním těhotenským břichem v doprovodu třech starších dětí. Zvědavcům neuniknu na ulici, v obchodě, v tramvaji, kině ani v lékárně. No, i když je to dotaz dost neomalený, docela všechny tazatele chápu, rozumím jejich údivu, navíc, my lidé jsme prostě zvědaví a lační po detailech z rodinného života ostatních. Tím spíše, pokud jde o rodiče, kteří hledají útěchu, když sami vyčerpaně bojují s výchovou svých ratolestí a každodenní péčí o ně. A na koho jiného se obrátit, než na „zasloužilou matku“, které se během sedmi let narodily tři kousky a k nim brzy přibude čtvrtý,“ usmívá se Eliška (36), brzy už čtyřnásobná maminka, která přiznává, že tentokrát bude u nich doma spousta věcí jinak. „Tohle miminko si hodlám užívat plnými doušky, je to nejspíš naše poslední a rozhodla jsem se, že budu leccos řešit trochu jinak,“ dodává. Inspirujte se jejími nápady a plány.

Zpomalte! Dojemné video ukazuje, na čem o Vánocích skutečně záleží

Nezavrhujte umělé mléko

S prvorozeným robátkem jste nejspíš byla ze všeho trochu vykulená, a jelikož spuštění laktace se mnohdy neobejde bez potíží a bolesti, možná jste sama se sebou hodně vnitřně bojovala a probděla spoustu nocí. „Neradím kojení hned vzdát, ale zároveň v žádném případě nezatracuji umělou kojeneckou mléčnou výživu jako jednu z alternativ. Pokud kojení zkrátka z nějakého důvodu není možné nebo se nedaří tak, jak miminko potřebuje, není důvod se hroutit. Než se proměnit ve frustrovanou, vystresovanou, totálně vyčerpanou a ubrečenou trosku, které v náručí kvílí hladový kojenec, to radši podstoupím „riziko“, že mě někdo odsoudí jen proto, že krmím potomka mlékem z lékárny. Nebudu se už trápit žádnými výčitkami,“ zdůrazňuje Eliška.

Pravda o mateřství? Vypadá přesně takhle, ukazují statečné mámy

Nakupte infantilní a veselé oblečky

Rezignujte na přísnou praktičnost, neutrální barvy vyměňte za pastelové, vytvořte krásně barevný miminkovský šatníček, užijte si nákupy a nekalkulujte příliš (aspoň občas)! „V obchodech jsou k mání hromady neuvěřitelně roztomilých kojeneckých modelů včetně takových, které ještě před pár lety nebyly k sehnání. Těžko se jim odolává a já chci podlehnout. U starších dětí jsem nakupovala ryze prakticky a s rozmyslem (uvažovala jsem zpravidla stylem: Dá se tenhle kousek později dědit?), tentokrát se toužím utrhnout ze řetězu. Rozhodně pořídím zářivé čelenky, růžové sponečky, mašličky, tutu sukýnky se třpytkami i čepičky s medvědíma ušima. Ano, je to směšné a kýčovité a přiznávám, poslouží výhradně pro moji radost,“ říká Eliška.

Foťte co nejčastěji

Děti rostou rychlostí blesku, miminka se mění ze dne na den, doslova před očima, to není prázdná fráze ale holý fakt. Snažte se zachytit co nejvíce z každodenních prchavých okamžiků, jednou si budete blahořečit. Pořizujte pravidelně foto a video dokumentaci, čas od času se objednejte k profesionálnímu fotografovi, který je schopen vytvořit jednak nádherně něžné portréty novorozence, jednak i originální nebo vtipné rodinné fotky. „Budu se snažit, aby mi neunikl ani jediný vzácný okamžik, plánuji každoroční fotografování u kamarádky v ateliéru, žádná narozeninová oslava ani Vánoce se neobejdou bez zapnuté videokamery. Mrzí mě, že jsme u všech dětí nezvládli pořídit podobné záběry na památku. Vždycky bylo co dělat, nahrnuly se na nás povinnosti, byli jsme příliš unavení nebo zahlcení každodenními nezbytnými úkoly či náročnou logistikou (jak už to ve větších rodinách bývá)…a často nikdo nezmáčkl spoušť ve vhodný okamžik. Teď to ale napravím,“ slibuje si Eliška.

První výbavička miminka přehledně. Nekupujte zbytečnosti

Zpomalte tempo

Zastavte vrtuli, nepobíhejte po domě od rána do noci  jako uklízecí maniak, nesprintujte okamžitě k postýlce nebo kolébce, kdykoli děťátko jen zabrouká nebo výskne, zklidněte režim a držte se toho nejdůležitějšího úkolu: Užívejte si miminka. Nesnažte se stihnout všechno za každou cenu, rozdělte všem doma úkoly a pravomoci. „Nechci být mrzutá a věčně naštvaná matka. Takže na domácí práce si najmu paní na úklid. Alespoň jednou za týden její služby uvítám a považuji to za skvělou investici. A co víc, po obědě si, namísto žehlení nebo vyváření, jak jsem byla zvyklá, půjdu vždy lehnout s děťátkem a aspoň na hodinku si schrupneme oba. Ani trochu se to nestydím říct nahlas,“ přiznává Eliška.

Výchova dcer v Čechách: Musí být všechno růžové nebo ne?  
Témata: Děti, Novorozenec, Rodina, Miminko, Kojenec, Péče o dítě a jeho výchova, Tutu, Čtvrt, Dokument, Ateliér, Příbuzní, Shon, Údiv, Potomek, Fotografování, Maniak, Praktičnost, Životní role, Ratolest

Video