Maminka.czVýživa a stravování

Čtyři chutné a levné recepty

redakce 24.  3.  2015
Chutně a levně chce vařit každá z nás. Zkuste někdy k večeři naše recepty.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zelenina na panvi s rýží

4 porce, 30 minut, porce 26 korun 

Potřebujeme: 200 g zauzené vepřové kýty, 1 lžíce olivového oleje, 200 g květáku, 200 g brokolice, 1 červená cibule, 100 g mraženého hrášku, sůl a pepř, 200 ml smetany na vaření 12%, 400 g rýže

Vepřové maso nakrájené na kostičky orestujte na oleji, přidejte růžičky květáku i brokolice a na kolečka nakrájenou cibuli. Podlijte troškou vody a poduste krátce doměkka, asi 10 minut. Poté vmíchejte hrášek, dochuťte solí, pepřem a zalijte smetanou. Duste další 3 minuty. Podávejte s uvařenou rýží. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Rýžový nákyp se švestkami 

4 porce, 30 minut, porce za 20 korun

Potřebujeme: 350 g rýže, 1 litr polotučného mléka, 2 celé skořice, špetka soli, 80 g krupicového cukru, mletá skořice, 20 g másla + na vymazání formiček, 3 vejce, švestkový kompot

Rýži přesypte do hrnce, zalijte mlékem, přidejte celou skořici, špetku soli a za občasného míchání a při nižší teplotě vařte doměkka, asi 12 minut. Poté vmíchejte cukr, mletou skořici, máslo, žloutky a kompotované švestky. Bílky vyšlehejte. Vymažte formičky máslem, rozdělte do nich nákyp a ozdobte sněhem z bílků. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, asi 15 minut. 

Klepněte pro větší obrázek

Hrášková polévka se slaninou 

4 porce příprava: 15 minut, porce za 25 korun

Potřebujeme: 1 lžíce oleje, 1 cibule, 2–3 stroužky česneku, 500 g mraženého hrášku, 1 lžíce sušené nebo čerstvé majoránky, sůl a pepř, 250 g anglické slaniny, toastový chléb, nastrouhaný eidam, 200 g zakysané smetany, čerstvá majoránka na ozdobu

V hrnci orestujte na oleji nasekanou cibulku a česnek. Přidejte mražený hrášek, majoránku a pepř. Zalijte vodou asi tak 2 cm nad okraj. Vařte 5 až 7 minut. Nakonec dochuťte solí a rozmixujte v krém. Na teflonové pánvi nasucho orestujte kostičky slaniny a toastový chléb, který pak zasypte nastrouhaným sýrem. Polévku rozdělte do misek, ozdobte zakysanou smetanou, slaninou s krutonky a čerstvou majoránkou. 

Klepněte pro větší obrázek

Kapustové karbanátky s bramborami 

4 porce příprava: 25 minut, porce za 27 korun 

Potřebujeme: 8 malých kapustiček, 500 g mletého masa, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce sušené nebo čerstvé majoránky, 1 lžíce plnotučné hořčice, 2 vejce, sůl a pepř, strouhanka podle potřeby, olej na smažení, 400 g brambor typu B

Kapustičky spařte krátce horkou vodou, nadrobno je nasekejte a smíchejte ve větší míse s mletým masem. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek, majoránku, hořčici a vejce. Dochuťte solí a pepřem. Promíchejte, vytvořte placičky a ty obalte ve strouhance. Smažte na oleji z obou stran, přibližně 8 až 10 minut. Podávejte s vařenými bramborami. 

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Časopis Maminka, Výživa a stravování, Lev, Chuť, Vepřové maso, Mletá skořice, Červená cibule, Švestka, Řeč, Nákyp, Eidam, Recept, Čtyři, Občasné míchání, Vařený brambor