Maminka.czTěhotenství a porod

Čtyři v tom: Skutečné osudy čtyř hrdinek vás nenechají v klidu

LH 14.  1.  2013
V neděli 13. 1. odstartoval na druhém programu České televize nový dokumentární seriál Čtyři v tom. Na základě konkurzu byly vybrány čtyři hrdinky, jejichž cestu těhotenstvím budeme moci v nadcházejících dílech sledovat. Všechny spojuje společný termín porodu v roce 2012. Kromě něj mají ale jen málo společného – co matka, to jiný přístup k mateřství. Jak se s novou úlohou ve svém životě vypořádá farmářka Miky, samoživitelka Lucie, manažerka Věra a rozvojová pracovnice Petra?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nahlédněte do soukromí

6 epizod shrnuje radostné i strastné očekávání včetně porodu. Záběry štábu, kterému se podařilo nasbírat mnoho zajímavého materiálu, doplňují krátká videa, jež mají na svědomí přímo hlavní aktérky. Ty na začátku projektu „vyfasovaly“ ruční kamery, na které dostaly za úkol natáčet jakési videodeníky. Tím také seriál získává přitažlivý autentický ráz, který vás zaručené vtáhne do děje.

LÍBÍ SE VÁM ČTYŘI V TOM? PRÁVĚ BĚŽÍ DALŠÍ SERIÁL: Navždy svoji: Syrový pohled do předmanželského života 3 párů

V prvním díle nazvaném Poslíčci se postupně seznamujeme se všemi protagonistkami:

Lucie (25 let, Praha) otěhotněla po náhodné známosti, atak na všechno zůstala sama. Bez rodinného zázemí a v nevalných sociálních podmínkách uvažuje, jak situaci zvládne a zda své dítě uživí jen ze sociálních dávek.

V naprosto odlišně situaci se nachází Petra (32 let, Praha). Majitelka eventové agentury čeká první dítě s přítelem a vše má pevně ve svých rukou. Je perfekcionistka a věří, že když vše dobře naplánuje, podaří se jí kariéru a mateřství skloubit. Rodit by chtěla v nadstandardních podmínkách a po porodu se opět rychle vrátit do zaměstnání.

LÍBÍ SE VÁM ČTYŘI V TOM? PRÁVĚ BĚŽÍ DALŠÍ SERIÁL: Navždy svoji: Syrový pohled do předmanželského života 3 párů

Statkářka Miky (34 let, Česká Skalice) je jedinou z maminek, která už děti má. Po dvou dcerách doufá spolu s manželem Joskou v prvního syna. Žijí společně s dětmi na rodinném statku plném zvířat. Miky zůstává i v pokročilém těhotenství velmi aktivní a neodpírá si ani namáhavou fyzickou práci. A jak možná tušíte, její porod se bohužel neobejde bez komplikací…

Petra (31 let, Praha) dlouho pracovala v neziskovém sektoru. Na pracovním pobytu v Africe se seznámila s mladým Etiopanem Ábelem, s kterým teď čeká miminko. Od porodu ji dělí už jen několik týdnů. Protože její přítel ještě stále čeká na povolení k pobytu, podporuje zatím Petru její rodina. Petra by si přála co možná nejpřirozenější porod.

Těhotenství před i za kamerou

Zajímavostí celého projektu je také několikanásobné těhotenství, které proběhlo za kamerou. Otěhotněly a porodily autorky seriálu Linda Kallistová Jablonská a Irena Hejdová, a také manželka kameramana Davida Cysaře Kristina. Ve štábu se narodily celkem 4 děti, před kamerou pak další 4.

Zdroj foto: Archiv ČT, www.ceskatelevize.cz

Témata: osud, Klid, Skalice, Perfekcionistka, Česká Skalice, Ábel, Miky, Vaš, Čtyři