Maminka.czPorod

Čtyři věci, které byste měla vědět o císařském řezu!

Simona Procházková 22.  9.  2019
Každá maminka si samozřejmě přeje porodit přirozenou cestou. Někdy se ale vyskytnou situace a objeví komplikace, kdy není na výběr a je nutné zvolit operační cestu, tedy provést sekci. Na co vás možná nikdo předem nepřipraví?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle lékařů se dnes sekcí u nás narodí zhruba každé páté dítě. „Císařský řez je až šestkrát rizikovější než samovolný porod, proto se rozhodně neprovádí „na přání“ rodičky. Důvodem je vždy pouze ohrožení zdraví maminky, dítěte nebo obou současně,“ zdůrazňuje gynekolog a porodník MUDr. Antonín Pařízek.

Operace, která zachraňuje život!

„Mám tři syny, z nichž dva mladší se narodili plánovaným císařským řezem po velmi traumatickém zážitku z prvního porodu, při kterém jsem málem zemřela já i nejstarší syn. Lékaři říkali něco o úzké pánvi, která neměla potřebné parametry, aby „vytlačila“ dětskou hlavičku. Syn se zasekl v porodních cestách, a nakonec musel být dost drasticky vytažen ven. Následkem takového zásahu mi praskla děloha a já málem vykrvácela. Bylo mi doporučeno, abych s dalším těhotenstvím počkala minimálně tři roky a že pokud k tomu dojde, budu rodit, v každém případě plánovanou sekcí. Nakonec se „zadařilo“ ještě dvakrát a musím říct, že mé zkušenosti a zážitky z každého porodu jsou naprosto odlišné. Nemůžu říct, že byl jeden dobrý a druhý špatný, každopádně se během nich děly věci, které jsem absolutně nečekala, zaskočily mě, vyděsily a překvapily,“ vzpomíná Amanda Rodrigues, manažerka a fotografka, která se rozhodla sdílet porodní zkušenosti na svém internetovém blogu. Na co nemusíte být, podle jejích slov, v souvislosti s porodem císařským řezem připravena a měla byste to vědět?

Jak si vybrat porodnici? Nevybírejte jen podle webovek, ale jděte na prohlídku

Hlavně žádnou paniku!

Neděste se předem a věřte lékařům. Ne každá žena zkrátka může porodit přirozenou cestou a měla byste být připravena na možnost, že přivedete své dítě na svět sekcí. Protože to jinak nepůjde, aniž byste ohrozila sebe i své miminko. Důvodů pro provedení operace je celá řada, od chronických nemocí, srdečních potíží, astmatu, úzké pánve, špatné polohy děťátka až po akutní problémy (např. nepostupující porod, pupečník obtočený kolem krku dítěte atd.), které se objeví během samotného porodu. Mějte na mysli, že rychlý lékařský zákrok je mnohdy tím jediným řešením, které zachrání život vašeho miminka. V některých případech i váš.

Bolí to!

A docela hodně. Jenže bolest s porodem jednoduše souvisí a nevyhnete se jí ani při tom přirozeném. Při operaci samotné necítíte nic, provádí se buď v celkové narkóze nebo tzv. spinální analgezii, kdy jste znecitlivělá od pasu dolů. Bolest se dostaví, když přijde tělo „k sobě.“ Uklidňujte se tím, že bez ní to prostě nejde, k narození vytouženého dítěte patří a během pár dní odezní. Přeci jen, jste pacientka po břišní operaci, lékaři do vás řezali, museli překonat několik vrstev kůže a svalů, aby dokázali děťátko dostat v pořádku a rychle ven. V šestinedělí je na místě opatrnost, děloha se hojí pomalu.

Porod kleštěmi nebo vexem: Jsou situace, kdy může zachránit život

Je to velká operace!

V první řadě je potřeba si uvědomit, že císařský řez není žádná „banalita“, ale jde o poměrně rozsáhlou a náročnou břišní operaci, to vám potvrdí každý chirurg. Neznamená to, že byste se měla třást strachy, že se pak budete bolestí svíjet na podlaze (i když to samozřejmě závisí na mnoha faktorech, včetně toho, jak vysoký máte práh tolerance bolesti a jak šikovný a šetrný byl operatér), ale počítejte raději s tím, že vstávání z postele nebo provádění hygieny bude v prvních dnech po zákroku nepříjemným zážitkem. A neočekávejte, že po návratu z porodnice budete bůhvíjak kouzlit v kuchyni nebo stát hodinu u žehlicího prkna. Týden nebo dva po porodu zapomeňte i na delší procházky, naordinujte si klid, dostatečně vás vyčerpá péče o novorozeňátko.

Už nikdy více!?

Bezprostředně po sekci vás možná přepadne neodbytný pocit, že než byste to všechno podstupovala ještě někdy znovu, raději si další potomky odpustíte. Jistě, nemusíte už mít další dítě. Ale můžete. A věřte, že za pár měsíců už uvidíte jen to pozitivní. Vždyť jen díky této (jistě, nepříjemné) operaci jste přivedla na svět to nejcennější, co máte. „Přání a touha zažít přirozený porod nebyla pro mě důležitější než žít a vidět své děti vyrůstat. A to mi umožnila právě sekce. Chirurgům vděčím za svůj život a zdravé syny. Lékaři dobře vědí, co dělají, když se nekompromisně rozhodnou pro provedení císařského řezu, jakkoli to některé maminky těžce nesou,“ říká Amanda Rodrigues.


 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Od těhotenství k porodu, Císařský řez, Operace, Čtyři, Bolest, Přirozená cesta, Amanda, Mela, Maminka, Sekce, Zdraví na Heureka.cz