Maminka.czTipy a rady porod

Čtyři způsoby určení termínu porodu: Který je nejspolehlivější?

Martina Machová 2.  11.  2019
Termín porodu bývá pro každou nastávající maminku jedna z nejzásadnějších informací o jejím těhotenství, o jejím setkání s milovaný tvorečkem, který je sice součástí jí samotné, ale stále ještě neměla tu čest jej řádně pomazlit a pomuchlovat. Jak ale určit ono datum? Podle pohybů, ultrazvuku, anebo podle ovulace?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co nejpřesnější určení termínu porodu je důležité nejen z pohledu rodičovské natěšenosti na nového člena rodiny, ale i z pohledu zdravotníků, kteří posuzují, zda plod roste a vyvíjí se v souladu s jeho stářím. Fyziologické těhotenství pak trvá 267 dní počítaných od data početí a za „normální“ se pak považuje porod mezi 38. a ukončeným 42. týdnem těhotenství. Jak co nejpřesněji určit termín porodu, která metoda je nejpřesnější a nejspolehlivější?

TIP NA VIDEO: Jak vypočítáte termín porodu?

Na co se v těhotenství zeptat své mámy? A budu rodit jako ona?

4 způsoby určení termínu porodu

  • Úplně nejzákladnějším ukazatelem pro výpočet termínu porodu je poslední proběhlá menstruace. V praxi se termín počítá tak, že se ke dni začátku menstruace připočte 7 dní, od tohoto data se odečtou tři kalendářní měsíce a termín porodu je na světě. Jen rok se samozřejmě posune směrem dopředu... (Tento výpočet má více variant a užívá se pouze u pravidelných cyklů.)
  • Pokud sledujete termín svých ovulací, kupříkladu pomocí symtotermální metody (sledování bazální teploty a některých dalších příznaků ovulace) anebo pomocí testů z lékárny, můžete k termínu ovulace připočíst 266 dní a datum porodu je na světě! (Což je v podstatě stejné, jako když znáte přesné datum početí.)
  • Mnoho napoví i první pohyby děťátka v děloze, ty však cítí prvorodičky a vícerodičky obvykle v jiný čas. Prvorodičky vnímají pohyby plodu okolo 20. týdne těhotenství, vícerodičky pak zpravidla o 2 týdny dříve.
  • Rize lékařskou metodou určení termínu porodu je dnes ultrazvukové vyšetření prováděné ve 13. týdnu těhotenství. Lékaři tuto diagnostickou metodu považují za nejpřesnější, ale…
Těhotenská kalkulačka: Spočítejte si termín porodu

„Ale…“

Ultrazvukové vyšetření je sice považováno za nejpřesnější, avšak i zdravotníci se přiklánějí k tomu, že ještě spolehlivějšího výpočtu termínu porodu se dosáhne kombinací dvou metod; a to dle začátku poslední menstruace a ultrazvukového vyšetření provedeného ve 13. týdnu těhotenství. Avšak i tak se lze v přesném termínu porodu mýlit! Ani lékaři, ani přístroje, ani sofistikované výpočty na sto procent nezaručí, že se děťátko narodí v lékařem stanovený čas.

Termín porodu: Jak ho vypočítat? A podle čeho se řídí lékaři?
Témata: Těhotenství, Porod, Těhotenství týden po týdnu, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady porod, Ovulace, Těhotenský kalendář, Termín porodu, Datum, Termín, Čtyři, Pór, Ovulační testy na Heureka.cz