Maminka.czKojenec

Cvičení pro kojence a batolata

redakce 29.  6.  2010
Žijeme v rychlé době, která klade důraz na výkon, a občas máme tendenci tento trend, byť nevědomky, přenášet i do běžného života. Stává se, že rodiče kladou na své potomky nepřiměřené nároky prakticky už od narození - posazují dítě, i když toho ještě samo není schopné, vodí je za ruce při prvních pokusech o chůzi v době, kdy by ještě mělo lézt po čtyřech, při lezení mu obouvají pevné botičky, místo aby nechali nožku volnou.... Není divu, že při tomto tempu pak velmi snadno přehlédnou první signály, že se křehký dětský organismu nevyvíjí optimálně.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Míša je naše první dítě, dost dlouho jsme na něj čekali, takže když se nám konečně narodil, snažila jsme se mu věnovat maximální péči. Kamarádka mi doporučila cvičení pro miminka, že se určitě bude líbit mně i malému, tak jsme se tam přihlásili. Když mě fyzioterapeutka, která cvičení vedla, upozornila, že se jí některé Míšovy projevy nezdají úplně v pořádku - třeba, že aktivně nepoužívá ruce ke vzpřímení na pažích, nevěřila jsem jí. Neviděla jsem žádný rozdíl mezi ním a jinými miminky. Jenže naše paní doktorka pak drobnou disfunkci potvrdila. Začali jsme chodit na rehabilitace a teď už je Míša v pořádku, všechno dohnal,“ vypráví paní Lucie z Říčan.

Její slova jen potvrzují pro někoho možná překvapivý fakt, že poprvé o možné odchylce v přirozeném motorickém vývoji maminky uslyší v kurzech cvičení pro kojence a batolata, samozřejmě pokud je vede erudovaný profesionál. „Je to logické, vždyť my s dítětem pracujeme častěji a poměrně dlouhou dobu, zatímco pediatr zkontroluje reflexy a stav v daný okamžik. Máme tedy šanci vypozorovat první, pro laika takřka nepostřehnutelné, nenápadné projevy odchylek, a právě včasná diagnóza může vést k rychlému odstranění problému – čím dříve se zjistí, tím snáze a bez následků se napravuje. Také proto doporučujeme cvičení v kurzech už v raném věku,“ vysvětluje zkušená porodní asistentka, zakladatelka Centra pro těhotenství, porod a mateřství Anahita Eva Barešová a dodává: „Takže, když se nám při cvičení v kurzech něco nezdá, doporučíme mamince, aby navštívila svého pediatra a zkonzultovala náš nález a on následně, pokud se mu dítě jeví stejným způsobem, doporučí neurologické vyšetření nebo rehabilitaci.“

Není pochyb o tom, že pravidelné cvičení prospívá zdravému vývoji miminek a navíc přítomnost dalších dětí ve skupince posiluje sociální vnímavost a komunikaci. Velmi pozitivně jej hodnotí také maminky – hry, které se tady naučí mohou provozovat i doma, naváží cenná, inspirativní přátelství s rodiči stejně starých dětí, mají příležitost zkonzultovat s odborníky své otázky ohledně správného motorického vývoje dětí.

Témata: Děti, Batole, Kojenec, Cvičení, Včasná diagnóza, Anáhitá, Anahita