Maminka.czPorod

Cvičit po porodu? Vaše tělo vám poděkuje! Jak na to...

Alena Klimková 22.  11.  2011
Chcete se po porodu vrátit ke svým původním tělesným proporcím? Začněte cvičit od prvního dne. Každý začátek je těžký, ale když budete mít pevnou vůli, výsledek bude stát rozhodně za to. Oceníte jej nejen vy, ale i vaše okolí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Speciální tělocvik pro šestinedělky

Již na porodnickém oddělení nebo na klinice se rodičky zpravidla seznámí se speciálními cviky, jejichž cílem je tělu zmoženému porodem umožnit návrat do stavu, v jakém se nacházelo před těhotenstvím. Tento tělocvik rovněž brání vzniku převislého břicha, podporuje uchování pěkné figury a upevňuje zdraví.

Cvičení by se šestinedělka měla věnovat i doma – i když je mnohdy velmi těžké jej skloubit s péčí o miminko a s tolik potřebným odpočinkem. V prvních dnech po propuštění se tak žena musí ke cvičení, jak se říká, „dokopávat“. Pokud však bude poctivě – alespoň dvakrát denně – cvičit, výsledky na sebe nenechají dlouho čekat a již za tři měsíce budou znatelné.

Každopádně, když bude žena během cvičení pociťovat bolest nebo únavu, měla by si dát okamžitě přestávku. V tomto případě je důležité, aby raději cvičila pozvolna (nikoli intenzivně), ale častěji. O vhodnosti konkrétních cviků je vhodné se navíc poradit se svým ošetřujícím lékařem – ne každá maminka si totiž může po porodu dovolit tytéž cviky jako její kamarádka.

Posílení svalových partií, které to potřebují

Na jaké svalové partie se má šestinedělka zaměřit především? Na posílení pánevního dna a břišních svalů. Do svého zdravotního tělocviku by měla také postupně zařadit cviky na zpevnění zadečku a nohou – cvičením těchto svalů se povzbuzuje krevní oběh, a tím se následně zabraňuje případnému vzniku trombózy – a také prsních svalů, neboť posilováním a protahováním těchto svalů se podporuje laktace.

Svalstvo pánevního dna

Svalstvo pánevního dna bylo oslabeno během porodu, proto je třeba jej znovu posílit, a to hned od prvního dne po porodu (i když byl proveden nástřih hráze). Tyto svaly, které zespodu uzavírají dutinu břišní a jejich nejhlubší vrstva má tvar osmičky obkružující pochvu a konečník, mají velmi důležitou podpůrnou funkci pro orgány ve spodní části pánve, tedy pro dělohu, močový měchýř a střeva. Aby pánevní dno mohlo plnit svou podpůrnou funkci, musí být co nejpevnější.

Cvik: Posaďte se do tureckého sedu. Napněte spodní vrstvu pánevního dna v tomto pořadí: kolem močové trubice, kolem vaginy a kolem konečníku. Poté svalstvo uvolněte. Cvik opakujte třikrát. Pro zvýšení efektivity cvičení zkuste vyslovovat slova „lik“, „lak“, „lok“ – patro je totiž reflexně spojené s pánevním dnem.

Břišní svaly

S posilováním břišních svalů je na místě opatrnost, zvláště pro ženy, které jsou po císařském. Ty by měly vhodnost posilování břišního svalstva konzultovat se svým lékařem. Ženy po klasickém porodu mohou tyto svaly posilovat už od počátku – do pátého dne po porodu stačí, když břišní svaly při výdechu na několik vteřin zatáhnou a poté je zase povolí.

ČTĚTE TAKÉ: Manžel mě chce vyměnit za mladší

Od pátého dne po porodu již mohou dvakrát denně provádět tento cvik: Lehněte si na záda, hlavu a ramena si podložte dvěma polštáři, pokrčte nohy a nechte je mírně roznožené, zkřižte paže nad břichem. Zvedejte hlavu a ramena, přitom vydechněte – chvíli vydržte v této poloze, pak vdechněte a povolte. Opakujte třikrát.

Náročnější posilování břišních svalů je vhodné až po konci šestinedělí.

Sporty vhodné po porodu

Po porodu by se maminky neměly do sportování vrhat po hlavě. V průběhu šestinedělí je pro ně vhodná zejména ta tělesná aktivita, při které se nezatěžují klouby a šlachy. Ideální je proto začít obyčejnou chůzí. Koncem šestinedělí se mohou začít věnovat také plavání, aqua aerobiku, pilates, józe nebo posilování s lehkými vahami. Vše se ale bude odvíjet od doporučení ošetřujícího lékaře.

Témata: Děti, Porod, Batole, Kojenec, Po porodu, Jen pro maminku, Šestinedělí, Tělo, Vaš, Pór, Jak, Převis