Maminka.czZdraví

Cvičte s dětmi!

Ivana Ašenbrenerová 21.  7.  2010
Chcete, aby bylo vaše miminko zdravé? Podporujte jeho pohybový vývoj - a to tím, že s ním budete odmalička cvičit. Možností je nepřeberně, stačí si jen vybrat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ke správnému vývoji dětí je nutné velké množství podnětů a také správná stimulace, ať už ze svalů, smyslů nebo změn poloh těla. Čím víc příležitostí bude mít vaše miminko k pohybovým aktivitám, tím víc zkušeností získá, a prospěje to jeho psychomotorickému vývoji.

V kojeneckém věku je ideální cvičení rodičů s dětmi. Intenzivní kontakt s maminkou je totiž to, co malé dítě potřebuje nejvíc. Pamatujte však na to, že kojenec se vyvíjí ve fázích, kterým byste cvičení měla přizpůsobit.

Cvičení do 3. měsíce

V této době má miminko ještě zafixované tzv. podmíněné reflexy, které budete využívat. Ideální doba na cvičení je ráno nebo večer před koupáním. Cviky se snažte provádět pravidelně ve stejnou dobu, nejlépe na přebalovací podložce a při teplotě asi 25 °C.

Délku činnosti odvíjejte podle dítěte. A co všechno jde dělat doma? Protahovat ručičky, nožičky, pást hříbátka. Jako pomůcku můžete použít i velký relaxační míč, na kterém přirozeně aktivujete přesun těžiště. Oblíbená je tzv. žabička na míči, při které držíte dítě za lokty (cílem je procvičování rovnováhy, svalové koordinace apod.).

Od 14. dne věku můžete začít i s kojeneckým plaváním, a to doma ve vaně. Je ale lepší, když oslovíte odborníka, který vám předvede, jak správně na to. Do 3. měsíce je možné také vyzkoušet tzv. Bodové cvičení MUDr. Kleplové. Jde vlastně o reflexní techniku, kterou je možné využít nejen ke cvičení, ale také k rehabilitaci či regeneraci. Jednotlivé cviky se provádějí na zemi, na klíně a v prostoru. Využívají se při nich speciální cvičební pomůcky.

Od 4. do 6. měsíce

Díky správnému cvičení podpoříte svalovou souhru. Cviky stačí provádět jednou denně (pokud máte zdravé dítě). Vynechejte však dobu po probuzení. Vytvořte si rituál, například cvičení před koupáním apod.

Nikdy necvičte s nemocným dítětem, nebo pokud je mrzuté a pláče. Pak by ho to nebavilo a mělo by k určité činnosti odpor. U cvičení mluvte, chvalte miminko. Výběr jednotlivých cviků by měl odpovídat vývojovému stupni dítěte. Když se mu něco nedaří, pak je to proto, že pro ten či onen prvek cviku ještě nedozrálo, a vy byste jen vytvořili vadné funkce (například kulatá záda, ploché nohy apod.).

Ideální tedy je, když si najdete místo, kde můžete cvičit s ostatními maminkami spolu s instruktorkami. Ty vám přesně řeknou a ukážou, jak vše správně provádět. Můžete opět chodit na kojenecké plavání (tentokrát již do bazénu), cvičit na gymballech, overballech, na válci či různých plošinách. Kromě protahování nožiček, ručiček a krčku si miminka posilují celé tělo.

V tomto období se především učí přetáčet se z polohy na zádech do polohy na bříšku. Existují různé mateřské kluby a místa, kde si můžete vybrat z nepřeberné nabídky různých kurzů pro maminky s dětmi.

Zhruba do 9 měsíců můžete zkusit například tanec pro maminky a jejich ratolesti. Je unikátní, protože pomáhá budovat pouto mezi matkou a dítětem, a je skvělý pro fyzický i duševní vývoj.

Pomáhá nalézt společný rytmus. Tanec, kdy má maminka dítě v náručí, pomáhá i při špatném usínání a trávení.

Od 7. do 9. měsíce

Opět můžete chodit na kurzy kojeneckého plavání. Jsou vážně skvělé. Nejenže urychlují psychomotorický vývoj, ale také otužují, příznivě ovlivňují srdeční dýchací systém a zlepšují střevní peristaltiku.

Navíc se při nich děti „vyblázní“, takže se jim lépe spí a mají i větší apetit. Proč to tedy nezkusit? Smyslem cvičení v tomto věku je spíše hra, která vytváří podmínky k pohybovým projevům kojence a také k příjemným prožitkům.

V této fázi vývoje se děti začínají plazit. Pro motorický vývoj je lezení velmi důležité. Cvičení je tedy zaměřeno mimo jiné na zdolávání překážek (schody, tunely, šikmé plochy, balanční předměty…).

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Správná stimulace, Zdraví na Heureka.cz