Cyklosedačky a kola za kolo

Léto je v plném proudu a není nic příjemnějšího než si dát trochu do těla i s dětmi. Třeba na kole, s těmi nejmenšími bezpečně upevněnými v cyklosedačkách.
Cyklosedačky a kola za kolo

Jak už jsme si říkali, nejmenší děti je ideální vozit v cyklovozících. Jakmile jsou ale starší 18 měsíců, můžete je umístit do cyklosedačky. V tomto věku už mají dostatečně vyvinutou páteř, umějí držet hlavu rovně, a případné nárazy způsobené jízdou jim nijak neuškodí. Obecně můžete cyklosedačky používat pro děti do 3 let věku a váhy 22 kilogramů.

Vpředu, nebo vzadu

„Při výběru dětské cyklosedačky máte v podstatě dvě základní možnosti – přední nebo zadní provedení. Přední provedení je lepší na kratší přejezdy, protože to není příliš pohodlné, a navíc tu je dítě méně chráněno proti hmyzu a prachu. Na druhou stranu však má lepší výhled a dospělý cyklista o něm má stále přehled," uvádí Karel Studnička ze specializované cyklistické prodejny Ski a Bike Centrum Radotín. Rozhlédnete-li se po cestách, pak zjistíte, že přední provedení není zdaleka tak populární jako sedačky se zadním upevňováním. Zadní cyklosedačky mají totiž mnoho nesporných výhod. Nabízejí dítěti mnohem větší oporu zad, většinou je lze polohovat, takže tu dítě může i příjemně podřimovat, když ho jízda ukolébá, a je tu přece jen lépe chráněno proti prachu, hmyzu i proti pádu. Nevýhodou je, že nemá takový výhled a vy na něj nevidíte. Plusy pro zadní upevnění cyklosedačky však převažují. „Upevňují se buď na nosič kola, nebo jsou samonosné. Ty nejpraktičtější a rodiči nejtestovanější jsou samonosné cyklosedačky se samostatným upínacím mechanismem, kterým ji na kolo snadno nacvaknete, jednoduše sejmete, a je tak dána třeba i možnost druhému rodiči dítě vzít kdykoli na svoje kolo s sebou," doporučuje Karel Studnička.

Klepněte pro větší obrázek

Výlet na tyči

Pokud je vaše dítě větší a samo na kole ještě žádné větší trasy nezvládne anebo si chcete být jisti jeho bezpečností třeba při jízdě na silnici, kde jezdí auta, doporučujeme zvolit tažnou tyč. Tou kolo dítěte přípevníte za svoje a pak už ho jen vezete za sebou. Na českém trhu jsou nejrozšířejnější tažné tyče Trail-Gator. Výhodou tyčí je rozhodně to, že se dají jednoduše připojovat a odpojovat, tedy i během svého cyklovýletu můžete nechat dítě, dokud může, jet na vlastním kole, a jakmile je unaveno, nechat ho odpočinout a jet ve vleku za vámi. Druhou ‚tyčovou' možností je tzv. závěs. Jde však jen o zadní kolo na tyči, není to tedy plnohodnotný bicykl a nelze jej odpojit. Výhodou však je větší stabilita a pohodlnější jízda pro dítě.

Ať už budete kupovat cyklosedačku, nebo kolo s tažnou tyčí, doporučujeme vyrazit na nákup i s dětmi a vybírat společně s nimi. Jednak uvidíte, jak se jim v sedačce nebo na kole sedí, jednak v nich vzbudíte pocit důležitosti, že mohly výběr ovlivnit. Budou pak mnohem ochotněji na kolo sedat.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články