Maminka.czVaše příběhy

Dagmar: Mojí dceři je stejně jako vnučce

Martina Machová 11.  9.  2015
Dcera paní Dagmar je stejně stará jako její vnučka, není to prima?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V dnešní době není zas tak neobvyklé, aby žena v nejlepším věku (což jsem samozřejmě já…) čekala miminko, a někdy dokonce své první. Já už ale jedno „miminko“ mám, nedávno mu bylo mu krásných 26 let. Shodou okolností se mému „miminku“ před rokem narodila sestřička, takže už si nemůže stěžovat, že je jedináček! (Viď, Mončo!)

Celá radostná věc má ale vtipné pokračování. Nejen že se u nás v rodině narodila sestra (a zároveň teta), ale narodila se také má první vnučka (a zároveň neteř). Jeden jediný den mě a mou prvorozenou dceru dokonce dělil od toho, abychom se potkaly v porodnici. Dcera šla „na příjem“ pouhý den po mém propuštění!

Musím říct, že zažívám nečekaně krásné období života, a s dcerou jsme si blízko tak, jako jsme si byly naposledy v době, kdy se ještě nechystala ani do základní školy. Jenže v době, když jsem byla podruhé těhotná, ukrývalo mé tělo nejen miminko a radost, ale také pochybnosti a strach. Nyní jsem ale strašně ráda, že jsem vše zvládla, byla odvážná a těhotenství neukončila. Ano, přiznávám, i takové myšlenky mě v mých 45 letech napadaly.

Naprosto pohodové těhotenství

„Mamčo, budeš babča,“ řekla mi tehdy dcera a čekala, že se rozpláču dojetím. Jenže já se rozesmála jako blázen a dcera na mě několik minut skutečně jako na blázna koukala. „Mončo, budeš mít brášku, nebo sestřičku,“ vysoukala jsem ze sebe mezi záchvaty smíchu. Dcera vykulila oči a začala se smát také. Manželovi, otci a dědečkovi v jednom, to ale moc vtipné nepřišlo.

Když zjistil, že je těhotná i dcera, řekl, že když jde o dvě děti, bere si na zapití dva dny a odešel slavit. Obě těhotenství byla bezproblémová, a my si je opravdu užívaly. Navíc jsem vedle dcery neskutečně omládla (nemyslím fyzicky, samozřejmě). Vtipné historky z gravidjógy, předporodního kurzu, návštěvy porodnice, nakupování výbavičky apod. by vydaly na sbírku povídek. 

Spolu v porodnici?

Termín porodu měla dcera stanovený o 5 dní dříve než já, nakonec jsme si ale pořadí prohodily. „Přeci se nemůže teta narodit později než neteř, to dá rozum,“ glosoval pobaveně situaci tehdy již natěšený otec a dědeček. V porodnici jsem dceři doslova zahřála postel, propouštěli mne o den dříve, než si na postel ve vedlejším pokoji lehla dcera.

Obě jsme měly nekomplikovaný porod, a u obou asistoval stejný lékař, který byl celou situací lehce zaskočen a pobaven. Když mu porodní asistentka (chodily jsme k ní na předporodní kurz) řekla: „Jste tu zbytečně, šít se nebude, slečna Monika byla stejně šikovná, jako minulý týden její maminka,“ vykulil oči a ptal se asistentky, jak to myslí. Když mu vysvětlila, že minulý týden asistoval u narození tetičky dnes novorozené neteře, byl velmi pobavený.

Dcera vyprávěla, že byla atrakcí celé porodnice, každá vizita začínala slovy: „…to je ta paní, jejíž matka tu rodila minulý týden…“. Dceři to prý nevadilo, dokonce říkala, že měla pocit, že jí i vnučce věnovali více pozornosti a péče.

Teta s neteří v jednom kočárku

Já i dcera si své krásné holčičky opravdu užíváme, a musím říct, že vyrůstají skoro jako sestry. Dcera navíc ještě studuje, je v posledním ročníku vysoké školy, takže vnučku velmi často hlídám. Proto jsem od počátku doma měla i kočárek pro dvojčata, který se samozřejmě podílel na dalších vtipných historkách a rozhovorech. „Jé, to jsou roztomilá dvojčátka! Ne ne, milá paní, to je vnučka a dcera, nebo také neteř a teta!“

Ještě pyšnější než já je vcelku neočekávaně můj manžel, který se se svým otcovstvím i „dědovstvím“ v době našich těhotenství těžko vyrovnával. Nyní je dobrovolným otrokem svých malých princezen, kterým koupí a dovolí úplně všechno.

Ostatně, když nad celou situací přemýšlím, říkám si, jak překotně se ten svět mění! Celá staletí by naší situaci nikdo nepovažoval za kuriózní, naopak! To, že matky a dcery mívaly i stejně staré děti, nebývalo nic neobvyklého a mnohdy to přinášelo mnoho výhod pro obě strany.

Témata: Vaše příběhy, Vizita, Nejlepší věk, Vedlejší pokoj, Minulý týden, Jediný den, Otrok, Historka, Pohodové těhotenství, Jak, Poslední ročník, Vnučka, Dagmar, Malý princ