Maminka.czPorod

Dagmar Pecková: Stačí mi pít bílkovinné šejky a kila letí dolů

Ivana Matyášová 20.  2.  2012
Dagmar Pecková: Stačí mi pít bílkovinné šejky a kila letí dolů
Operní pěvkyně Dagmar Pecková byla padesátou osobností, která v pražské Botanické zahradě zasadila svůj strom. A zároveň oslavila padesátiny, které by jí ovšem hádal jen málokdo.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

* Na „Stezce osobností“ teď máte svoji tupelu lesní. Bylo pro vás její sázení premiérou?

Pokud se ptáte na veřejné vysazování, tak to byla opravdu moje premiéra. Ale jinak mám zahradu nejen u svého pražského, ale i schwarzwaldského domu. A navrch ještě dvě zimní zahrady a balkonové květiny. Kytky i stromy si přitom s manželem sázíme sami a sami o ně i pečujeme. Přírodu a zeleň kolem sebe mám moc ráda.

* S manželem a dvěma dětmi žijete v již zmíněné oblasti Schwarzwaldu, která je známá svými léčivými prameny. Do jaké míry podle vás člověka ovlivňuje místo, kde žije?

Přijet se sem léčit je určitě jiné než tady žít. Navíc hodně cestuji, nebývám zde po celý rok. Ale když tu jsem, žije se mi tu strašně dobře už proto, že je zde opravdu zdravé životní prostředí. Všude kolem lesy, mám kam chodit běhat.

* V jednom rozhovoru jste se zmiňovala, že trpíte alergií. Jak moc vám prospěla změna prostředí?

Zpočátku, než jsem si zvykla na nové prostředí, se nemoc trošku zhoršila. Ale teď už je zase všechno v pořádku.

* Myslíte, že je zdravé životní prostředí znát i na hlase?

Nevím, jestli bydlení ve Schwarzwaldu prospělo zrovna mým hlasivkám, ale v každém případě tu lépe spím. Určitě je to díky zdejšímu zdravému vzduchu a tichu, které tu máme. Docela rychle jsem odvykla městskému rámusu, a tak když přijedu do většího města, trpím. Pokud někdy přespávám v Praze, vadí mi auta, která neustále jezdí pod okny.

* Říká se, že na hlasivky dobře působí syrové žloutky nebo med. Co si o takových babičkovských receptech myslíte?

Vajíčka ani med nijak nepomůžou, ale ani neuškodí. Úplně nejhorší bývá pro hlasivky stres. Proto je tak důležité mít klid, dobré nervy a dostatek pohybu na čerstvém vzduchu. Zkrátka dbát na dobrou životosprávu.

* Jak to jde dohromady se špičkovou kariérou operní pěvkyně?

V naší branži opravdu moc duševního pokoje nenajdete. Spíš jste štvancem, který jde ze štace na štaci. Ale já se teď trošku zklidnila, snažím se brát míň práce a být víc s dětmi doma. Věnovat se zahradě i té životosprávě.

Člověk kolem padesátky už podle mě nemusí tolik dokazovat sobě i svému okolí, co všechno umí a zvládne. Důležité je uvědomit si, že chci normálně žít.

* Myslíte si, že s přibývajícím věkem člověk víc rozumí svému vlastnímu tělu?

Až do padesátky jsem svému tělu dávala dost zabrat, nerozuměla jsem mu a odmítala mu rozumět. Když mi ohlásilo nemoc, vzala jsem si hrst prášků a šla na jeviště. Dneska, když mě tělo upozorní, že by mohlo být eventuálně nemocné, žádné tabletky neberu, radši si pořádně odpočinu. Samozřejmě to neplatí vždycky, i dneska mohou nastat situace, kdy to prostě nejde. Ale snažím se být trpělivá a každou nemoc pořádně vyležet.

* Říká se, že operní pěvkyně mají být trošku při těle. Co si o tom myslíte?

Asi to souvisí s domněnkou, že silnější lidé mají lépe obalené nervy. Podle mého se však spíš nervují tím, jak jsou tlustí. Obavy z toho, že ztratíte hlas, když zhubnete, ale určitě nikdo mít nemusí. Člověk by si měl najít takovou zdravou střední cestu, kdy je jeho tělu nejlépe. Magersucht (mentální anorexie), jak se říká v Německu, nebo abnormální obezita ovšem určitě nejsou dobrá řešení.

* Před časem jste sama hodně zhubla – jaká metoda vám při tom nejvíc pomohla?

Asi nejvíc se mi vždycky osvědčily bílkovinné šejky – stačí je pít čtyřikrát denně a kila letí dolů. Pokud si chcete váhu udržet, je dobré večer moc nejíst a hýbat se. Ale není to všeobecný recept, každý si musí svoji cestu najít sám.

* Který sport je vám blízký?

Už před lety jsem si oblíbila běhání, jdu si zaběhat nejen doma ve Schwarzwaldu, ale i na různých místech, kde mám právě koncert. Nedávno jsme si také s manželem koupili mašinu, která s vámi otřásá různými frekvencemi a staví vám svalstvo. Kromě toho si potrpíme na kneippování (sprchování studenou vodou), máme doma i saunu.

* Přimějete k saunování i vaše děti, patnáctiletého Theodora a devítiletou Dorotheu?

Saunujeme se celá rodina, děti jsou na saunu dokonce zvyklé už ze školy.

* Jsou pro vás děti spíš nabíječem, nebo vybíječem energie?

Jak kdy.

* A když si potřebujete doopravdy odpočinout?

Opravdický odpočinek zatím moc neznám. Asi nejvíc si odpočinu mezi koncerty, když mám dost času se vyspat. Dlouhý spánek je pro mě v tuhle chvíli asi ten nejlepší relax.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Slavní rodiče, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Časopis Moje zdraví, operní pěvkyně, Mentální anorexie, Pec, Kneipp, Let, Dlouhý spánek, Theodor, Peck, Dagmar

Video