Maminka.czNovorozenec

Dana: Manžel má radši počítač než mě...

Martina Machová 13.  5.  2012
Dana: Manžel má radši počítač než mě...
Ležím a smutně pozoruji potemnělé vzorky tapet. Marně čekám na pohlazení (natož sex) či povídání před usnutím. Koneckonců i tu večeři cintal na klávesnici. Půlnoční ukolébavku mi zpívá klikání myši, věčné světélko monitoru vytrvale svítí. Je mi do pláče…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dana je jedna z mnoha žen, které jejich partner vyměnil za počítač. Tedy ne že by onen počítač vařil, uklízel, žehlil, vodil děti na kroužky a dělal s nimi úkoly, počítač „pouze“ ukořistil všechen jeho volný čas, pozornost a možná i city. Kdysi vcelku pohledný, a v rámci možností komunikativní fešák, se stále více podobá želvě; nemluví, pouze syčí, když ho někdo vyruší, záda se mu formují do tvaru krunýře, krk prodlužuje směrem k monitoru, oči mžourají. Inu, do krásy stárne málokdo. Dana už také po dvou dětech nevypadá jak na maturitním plese. Nicméně „TO“, co jí nyní posedává doma, není ani na ozdobu ani k užitku.

Co s „želvákem“ aneb Dana psala…

I „želvák “ byl kdysi normální člověk, a tak se Dana rozhodla na onu normálnost navázat a vážně s ním promluvit. Ne, že by to už nezkoušela, z počátku žádala, často byla velmi jízlivá, lehce hysterická, zkoušela to po dobrém i po zlém, takticky i impulsivně. Želvák občas vybouchl, občas se snažil, trvalé řešení však Dana nenašla. A tak se rozhodla komunikovat s želvákem na jeho vlně. Napsala mu e-mail. Napsala vše, co cítí, co by si přála, co jí chybí. A jelikož je Dana ženou zralou, rozumnou a realistickou, nečekala, že se vše ihned změní a manžel na počítač nadobro zanevře. Doufala však v rozumný kompromis a sepsala želvákovi několik stručných bodů (ať to má černé na bílém), bez nichž v jejich vztahu časem pravděpodobně dojde k úplnému konci. Napsaný text nechala týden uležet, vychladnout, pak opět zrevidovala a klikla na „ENTER“.

Co Dana chtěla

Dana partnerovi v první řadě (tak trochu takticky) napsala, že uznává právo na jeho koníčky a rozhodně ho nechce o ně připravit, nebo mu jej zakazovat. (Vždyť ho má ráda a chce, aby byl v životě spokojený!) Nicméně potřebuje s některými věcmi naprosto obyčejně pomoci, neboť i ona touží po čase na sebe i po chvilce, kdy budou podnikat něco společně. Dana vypsala několik bodů, ve kterých potřebuje v domácnosti pomoci. Neměla „velké oči“ a naprosto jasně napsala pár úkonů, které želvák zvládne. Snažila se, aby to v maximální možné míře byly záležitosti mimo domov, kde ho nebude nic dráždit a svádět.

ČTĚTE TAKÉ: Horoskop na květen 2012

Požádala partnera o zajištění pravidelného týdenního nákupu, o pravidelné vyzvedávání staršího syna z florbalu a o pár domácích drobností. A protože želváka stále miluje (to zdůraznila), chce s ním trávit alespoň jeden večer v týdnu. Ať už spolu půjdou na večeři, někam poblíž na zahrádku na pivo či kávu, nebo se jen hodinu projdou se psem. Želvák sice na některé body nepřistoupil, což Dana diplomaticky odsouhlasila, ale ty, na kterých se dohodli, nebo navrhl on, zatím plní. Dana to oceňuje.

Želvák je rád, že má rozumnou ženu a ne žádnou neodbytnou semetriku, což je nyní na rodinné atmosféře znát. Snad to všem ještě nějakou dobu vydrží, než přijde opět krize. Nicméně Dana ví, že až krize přijde, dorazí právě proto, aby vyzkoušela sílu a odhodlání obou zúčastněných. Koneckonců přece želváka nedá! Nebo ano, milé čtenářky?

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Chování a vztahy, Manžel, Řád, Normální člověk, Napsaný text, Dán, Pocit, Počítač, Daň, Krunýř, Maturitní ples