Maminka.czŠkolák

Zeptali jsme se učitelů, jaké dárky je na konci roku potěší. Opravdu jen kytka?

Markéta Novák Matějková 20.  6.  2019
Obdarovat paní učitelku na konci školního roku bývá nepsaným pravidlem. Zatímco dříve děti nosily především květiny a maximálně čokoládu, dnes dostávají učitelé i hodnotnější dárky. Proto jsme se jich zeptali, jaké dárky jim opravdu udělají radost.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pamatuji si, jak to na konci roku u mé kamarádky doma, jejíž maminka je učitelka na základní škole, vypadalo jako v květinářství. A už tehdy kamarádka říkala, že kdyby mamce děti nosily místo květin bonbóny nebo čokoládu, bylo by to rozhodně lepší.

Bonboniérou nebo tabulkou čokolády rozhodně učitele neurazíte, stejně jako květinou. Ovšem čím dál častěji děti nosí učitelům dárky, které je mohou přivést do rozpaků, jako například alkohol v dárkovém balení pro učitele. Je to vůbec vhodné? Zeptali jsme se přímo pedagogů, jaký je jejich názor na dárky na konci roku.

100 mimořádných fotek z porodu! Úžasný rodinný zážitek hodně zblízka

"Je pravdou, že v posledních dvou letech jsem dostala asi od čtyř žáků láhve s alkoholem, kde byl vtipný vzkaz pro učitele. Něco ve smyslu, abych si konečně odpočinula. Bylo to milé, ale na druhou stranu mi bylo trošku trapně, že mi žák na základní škole přinesl alkohol. Vím, že to rodiče mysleli dobře, ale z dárku jsem byla spíše v rozpacích," říká pětatřicetiletá Jana, která učí na prvním stupni základní školy.

"Učím už přes třicet let, takže za tu dobu jsem dostala opravdu všelijaké dárky. Od domácí slivovice až po pětilitrovou nádobu s nakládanými okurkami. Nejčastěji dostávám kromě květin na konci roku hrníčky. Těch už mám požehnaně. Často se mi jich sejde i více stejných, obvykle s hezkým věnováním. Mám z nich radost, všechny si schovávám. Naštěstí mám kde, protože máme na chalupě starou sektorku, kde je ukládám," svěřila se paní učitelka Jindra, která momentálně učí prvňáčky.

GALERIE: Tohle se nepovedlo. Podívejte se na nejšílenější domácí cukrářské pokusy!

Stejně jako paní učitelky Jana a Jindra i další oslovení učitelé se shodli, že žádné dárky od dětí neočekávají, ale pokud děti "nechtějí přijít s prázdnou", tak je potěší kytka, přání nebo drobnost, kterou děti vyrobí samy.

"Když dostanu od dětí vlastnoručně vyrobený dárek, například obrázek s přáním, tak je to pro mě ta největší odměna. Na druhou stranu jsou občas děti, které mi přinesou pro mě naprosto zbytečně drahé dárky (jednou jsem dostala zlatý náramek), u kterých je jasné, že ho vybrali rodiče. Většinou se jedná o žáky, se kterými jsem během roku řešila nějaké problémy, a rodiče tak mají pocit, že by mi to měli dárkem vykompenzovat. Tak to ale není," pokračuje učitelka angličtiny na druhém stupni Eva, která je zároveň třídní učitelkou sedmáků.

Jaký dárek za vysvědčení? Děti potěší maličkost nebo návštěva cukrárny

Dárkový voucher? I takové dárky se objevují

"Loni jsem byla třídní deváťáků, kteří mi udělali dárkem obrovskou radost. Vytvořili mi fotoalbum, ve kterém byly fotografie z výletů, na kterých jsme společně za ty čtyři roky byli. Každý žák mi navíc připsal krátké věnování a vzpomínku na školní léta. To mě opravdu dojalo. Ocenila jsem, že si s tím dali práci a na dárku pracovala třída jako jeden tým. Kolegyně z vedlejší třídy dostala zase od svých žáků voucher na masáž a wellness," podělila se s námi o svou zkušenost učitelka českého jazyka Lucie.

Zatímco u učitelek nikdy nezklame kytka, u učitelů, kterých je ve školství bohužel o poznání méně, je to s dárky složitější. Květiny totiž dostávají sporadicky. "Tak květinu jsem snad ještě nikdy nedostal. Před dvěma lety mě ale pobavili mí žáci, když se domluvili a každý z nich mi při předávání vysvědčení přinesl jablko. Prý to mám místo květiny. To bylo podle mě prima a navíc to mělo vtip," svěřil se učitel Lukáš, který vyučuje na gymnáziu.

GALERIE: Potěšte učitelky a učitele originálním dárkem. Tady máte 40 šikovných tipů

Tipy rodičů na dárky pro učitele

Pokud přece jen chcete udělat oblíbené paní učitelce nebo panu učiteli radost, můžete se inspirovat tipy přímo od rodičů.

  • Ovocná kytice (kupovaná nebo doma vyrobená)
  • Domácí sušenky v dárkovém balení
  • Květiny nebo bylinky v hezkém květináči se zapíchnutým vzkazem
  • Sada tužek nebo pastelek v originálním balení

Jak to máte s dárky pro pedagogy vy? Nosí vaše děti učitelům květiny nebo jiné dárky jako poděkování za jejich péči?

Video:  Krásná kytice z vlastní zahrady? Víme, jak na to!

Témata: Předškolák, Školák, Rodiče, Základní škola, učitel, Žák, Jana, Jindra, Lucie, Jak, Čokoláda, Školství, Jan, Jana K, Kytka, Květiny, Konec roku, Oslo, JEN, Oslovení, Voucher, Učitelka, Dárek, Radost