Maminka.czTěhotenství a porod

Darování vajíček je náročný proces. I proto je finančně kompenzován

Alena Klimková 26.  1.  2020
Každý sedmý český pár má problém spontánně počít miminko. Někdy jsou jeho zdravotní problémy natolik závažné, že k početí dítěte potřebuje dárkyni vajíčka či dárce spermií. Darování vajíček je však daleko náročnějším procesem než darování spermií. I proto dostávají dárkyně finanční kompenzaci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejčastějšími dárkyněmi vajíček bývají studentky, mladé maminky na mateřské dovolené či mladé ženy v pracovním v procesu. Podle českých zákonů je darování vajíček v České republice anonymní – jak ze strany dárkyně, tak příjemkyně –, dobrovolné a bezplatné.

Umělé oplodnění: Co vás čeká na klinice a proč není třeba se strachovat? Vysvětlí lékařka

Jaká je kompenzace za darování vajíček?

Dárkyně ovšem mají nárok na tzv. náhradu účelně vynaložených výdajů, které vznikly v souvislosti s odběrem. Jednotlivá centra asistované reprodukce mají stanovenou maximální výši této náhrady, která se aktuálně pohybuje mezi 25 a 28 tisíci korunami. Tato částka bývá dárkyni placena v den odběru vajíček.

Center asistované reprodukce v Česku stále přibývá. Před třemi lety už jejich počet přesáhl čtyři desítky. Najdeme je samozřejmě v Praze, Brně, Ostravě, ale i Olomouci, Pardubicích nebo Hradci Králové.

Centra se mimo jiné zaměřují na program dárcovství vajíček, který umožňuje otěhotnět ženám s poruchou tvorby vlastních vajíček. Jde především o ženy s předčasným selháním vaječníků nebo s genetickou zátěží, dále pak o ženy, jimž byly chirurgicky odstraněny vaječníky, nebo o ženy, které podstoupily léčbu chemoterapií kvůli zhoubnému onemocnění.

Vajíčko od dárkyně je oplozeno spermiemi partnera či manžela neplodné ženy. Vzniklá embrya pak putují do dělohy ženy-příjemkyně.

„Chtěla jsem být užitečná“ říká dárkyně vajíček Zuzana

Vhodná dárkyně splňuje tyto podmínky

Která žena může být vhodnou dárkyní vajíček, díky jejímuž odvážnému kroku mohou „otěhotnět“ stovky jinak neplodných žen? Dárkyní může být pouze zdravá žena ve věku 18 až 35 let (někde dokonce jen 33 let). Tato dárkyně musí splňovat několik přísných kritérií.

Za prvé nesmí přenášet žádné geneticky podmíněné onemocnění, má mít normální reprodukční systém, musí být mentálně i psychicky zdravá. A samozřejmě musí jí negativně vyjít testy na sexuálně přenosné nemoci, jako je AIDS, hepatitida typu B a C, syfilis, chlamydie a cytomegalovirus.

Užívání antikoncepce není překážkou. Hormonální antikoncepce se pouze krátkodobě vysadí, nitroděložní tělísko se neodstraňuje a jeho funkce není nijak ohrožena.

Vaječníky neobelstíte! Po čtyřicítce je šance na početí i pomocí IVF malá

Co obnáší darování vajíček?

Pokud žena splňuje všechny výše uvedené podmínky, k tomu darovat vajíčko jí už nic nestojí v cestě. Není to ale rozhodně nic jednoduchého. Zdravá žena, která se pro tak závažný krok dobrovolně rozhodne, musí nejprve v centru asistované reprodukce podstoupit hormonální léčbu. Je jí tak naplánován stimulační cyklus, který je ukončen odběrem vajíček.

V první polovině tohoto cyklu se dárkyni podávají hormony, které podporují růst a zrání většího počtu vajíček. Samotný odběr vajíček se provádí v krátkodobé celkové anestézii a trvá zhruba dvacet minut. Za dvě hodiny už může dárkyně i s doprovodem odejít domů. Zákrok je tedy zcela bezbolestný.

Umělé oplodnění krok za krokem aneb co vás čeká na cestě za miminkem
Témata: Mladé maminky, nitroděložní tělísko, Hormonální terapie, Neplodný pár, Český žák, Dárkyně, Brexit, Zhoubné onemocnění, Fin, Zdravá žena, Brito, Kompenzace, Příjemkyně, Dar, Proces

Video