Maminka.czSlavní rodiče

Dasha: V šestinedělí mi tak trochu hrabalo

Michaela Čentešová 17.  3.  2017
Zpěvačka Dasha se loni v létě stala maminkou dcery Žofie. Její pracovní nasazení se ale rozhodně nezpomalilo. Nastudovala hlavní roli v novém muzikálu, nechyběla ve StarDance. A nás zajímalo, jak je možné, že to všechno zvládá.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S Dashou jsme se potkali na začátku roku, kdy byla v jednom kole mezi zájezdem, natáčením v rozhlase a hraním v divadle. Zrovna napadl sníh a ona se chystala své sedmiměsíční dcerce Žofce poprvé ukázat, že to bílé, co všude napadlo, pěkně studí.

Dasho, už jste Žofce sníh ukázala?

Ještě ne. Zatím byl na nějakou delší vycházku docela mráz, ale chystám se, že jí z balkonu seberu trochu sněhu a ukážu jí, jak studí. Jsem zvědavá, jak se na něj bude tvářit.

A jak si užíváte svoji maminkovskou roli?

Musím říct, že mateřství mě začíná čím dál tím víc bavit. Určitě je něco pravdy na tom, že vztah maminky a dítěte se postupně víc a víc prohlubuje a vyvíjí. Já v posledních dnech zažívám až nepochopitelné stavy strachu o tu moji malou holčičku. Myslím, že teprve teď mě ten mateřský stav pořádně dostal.

Pociťujete třeba větší strach, než jste měla v šestinedělí?

Určitě ano. Všechno se u mě rozvíjí tak nějak postupně. Zpočátku jsem byla spíš vyděšená z neznámých věcí, nikdy předtím jsem miminko nepřebalovala a nestarala se o něj, takže jsem se musela všechno naučit. Teď, když už jsem v těchto věcech zaběhnutá, mnohem víc si začínám uvědomovat taková ta globální nebezpečí a nástrahy. A jen tak mezi námi, už teď se strašně bojím, až si ta moje kočička poprvé rozbije kolínko.

Přesto nepůsobíte jako nějaká ustrašená matka. Dokonce jste přes původní záměr zůstat na mateřské velmi brzy vyrazila zase do práce.

Je to tak, původně jsem měla v plánu zůstat nějakou dobu doma, ale v divadle mě přesvědčili, abych nastudovala hlavní roli v muzikálu Bonnie a Clyde. A tak jsem hned po šestinedělí naskočila do práce.

 

Jsem prostě typická pracující matka moderní doby.

 

 

Ale přiznám se, že jsem z toho zprvu měla výčitky, co jsem to vlastně za mámu, že od malé odcházím. Ale pak jsem si uvědomila, že si to zkrátka dnešní doba žádá a že zdaleka nejsem jediná. Naštěstí mám takovou profesi, při které mohu zároveň plnohodnotně trávit čas s dítětem.

Partner na váš poměrně rychlý nástup do práce nic nenamítal?

Samozřejmě že jsme se na tom dohodli společně, jinak by to ani nešlo. Naštěstí i jeho profese není o nějaké pravidelné pracovní době (přítel Dashy je bubeník Ondřej Sluka, pozn. red.), a tak se můžeme u Žofinky střídat. I teď, když spolu mluvíme, je malá s tatínkem a nemyslím si, že by tím nějak trpěla.

Neuvažovala jste o chůvě?

Naštěstí to zatím pokrýváme i za pomoci babiček, ale kdyby bylo potřeba najmout chůvu, hodně bych to zvažovala. Musel by to být někdo na doporučení a musela bych ho nejprve alespoň trochu poznat a věřit mu, že v mé nepřítomnosti se věci dějí tak, jak potřebuji, aby se děly. Hodně bych to řešila, přece jen předat svoje miminko někomu cizímu, to není jen tak.

 

Témata: Slavní rodiče, Časopis Maminka, Rodina a vy, Paráda, Kristina Kloubková, Párky, Bonn, Původní záměr, Dnešní doba, Jedlík, Záliba, České jméno, Focení, Celý porod, Profesionální focení, Černý čaj, Výmluva, Tragická událost, První okamžik, Budoucí rodič, Unavení, Žofka, Pracovní nasazení, Bubeník, Hra