Maminka.czSlavní rodiče

David Matásek: „Benouškovi říkáme Pozdní sběr“

Gabriela Vágner 2.  11.  2012
David Matásek: „Benouškovi říkáme Pozdní sběr“
S hercem Davidem Matáskem jsme se sešli na pražském Žižkově, kde spokojeně žije a vychovává své děti. U něj to slovo „vychovává“ opravdu platí na sto procent, s brzy šestiletou Maruškou a dvouapůlletým Benem totiž tráví každou volnou chvilku. Jen jednadvacetiletá Linda už má svůj život...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jaký jste táta, jak byste se popsal?

No, asi bych se pochválil. (smích) Mám totiž školu od bráchů, dvojčat, kteří byli o devět let mladší, takže jsem s nimi rodičům už jako kluk pomáhal. Mám k dětem veskrze kladný vztah, nevyhýbám se přebalování a dalším věcem, které tatínkové většinou nemusejí dělat. A klidně jsem s nimi i pár dnů sám. Ale samozřejmě uznávám, že některé věci nejdou nahradit a je u nich důležitá maminka.

Jste ze tří dětí, sám máte tři děti, je to číslo i ve vašem případě konečné?

Určitě ano, já nechci být starý otec. Už Benouškovi říkáme Pozdní sběr. (smích) Chtěl bych s dětmi ještě pořádně sportovat, jít na jejich maturiťák… Mít děti v 65 fakt nechci. Takže máme doma dohodu, že tohle číslo konečné je.

Vaší nejstarší dceři z předchozího manželství je už dneska 21, jak vnímáte rozdíl mezi ní a dětmi, které jste měl o 15 let později?

Rozdíl je hlavně v tom, že byla to první dítě, do kterého člověk vkládá ambice. Myslím, že to byla trochu chyba, hrozně jsem si přál, aby byla ve všem dobrá. A ona ze začátku byla, na všechno, na co sáhla, měla talent. A pak přijde puberta a člověk je rozčarovaný, že se mu to dítě na jeho plány vykašle. A tak jsem zjistil, že o to vůbec nejde.

A o co tedy jde?

Je důležité, aby dítě bylo zdravé, spokojené, dělalo to, co ho baví, a našlo si to svoje místo ve světě. Nějak jsem u Lindy zapomněl, jak jsem to měl já, když jsem byl mladý. Že i mí rodiče měli nějaké ambice a že jsem si stejně dělal, co jsem chtěl, a hledal sám. Nějak jsem jí to prostě nechtěl dopřát a měl jsem pocit, že jí do toho musím trošku kecat. A to je myslím ten rozdíl. U těch mladších dětí už jen chci, aby zdravily, děkovaly, prosily a to je všechno. Jestli budou excelovat v tenise, je mi tak nějak putna.

ČTĚTE TAKÉ: Horoskop na listopad 2012

Takže nejste ten přísný otec, kterého všichni musejí poslouchat na slovo… To bych rád, ale mě se bojí jen cizí děti. Ty moje záhy pochopily, že jsem pod tou tvrdou slupkou dobračisko a že jdu opít rohlíkem. Linda studuje filmovou školu, baví ji to?

Teď jde do třeťáku a je už i někde na praxi, takže ji to baví moc. I když ještě úplně neví, jestli bude filmařka, praktik, nebo teoretička, protože to zase zkoušela na filmovou vědu na filozofické fakultě. Já se jen děsím toho, že mi jednou zavolá z nějaké neznámé africké země, že je tam krásný konflikt a ona ho filmuje.

Marušce bude šest, k čemu ta tíhne?

Maruška je celkem všestranná. Je hodně nadaná, co se týče mentálních schopností. Plynně mluvila už v roce, kdy nám třeba řekla, že spolkla prsten, takže jsme věděli, že ho nemáme hledat, jen si na něj počkat. (smích) No a dneska už čte a píše…

Jak se to naučila?

Úplně sama. Babička ji trochu naučila číst, ale psát pak začala sama. Píše si takové knížky, komiksy, sama si to ilustruje… Je to i výhodné, protože si k tomu někam zaleze a člověk o ní tři hodiny neví. I na dovolené psala deník o tom, co jsme zažili… Maruška: Teď čtu encyklopedii, kde jsou dějiny, zeměpis a fauna Austrálie. Dneska jsem si třeba četla o vakovlkovi.

To jste ji mohli dát do školy už letos!

Ona je říjnová, do školy půjde až za rok. Ale možná potom zkusíme nějaký jiný druh školy, v normální by byla asi moc napřed.

A co nějaký sport? Vy k němu máte blízko…

Pan doktor nám řekl, že by nějaké sporty dělat měla, protože má trochu špatné držení těla, takže jsme ji přihlásili třeba na kung-fu, což je docela dobrá věc, když se to nepřehání. Taky chodí na tanečky do jednoho dětského centra tady na Žižkově, a to je moc fajn, protože tam chodí zároveň i na zpívání, a se školkou chodí na plavání.

Pokračování >>>

Témata: Slavní rodiče, Časopis Maminka, Máťa, Mata, David, Sběr, Dobrá věc, Starý otec, Špatné držení, Třeťák, Přísný otec, Předchozí manželství, Rika, Máta, Fauna, Maturita, DAV, Máť