Maminka.czSlavní tatínci

Dawsonův zavšivený svět: Herec James Van Der Beek a jeho 6 dětí čelí invazi parazitů

Vanda Stöckbauerová 21.  4.  2023
Že se vši nevyhýbají ani celebritám, dokazuje James Van Der Beek (46). Herec známý ze seriálu Dawsonův svět se na sociální síti podělil o nepříjemnou novinku. Jeho osmičlenná rodina v současnosti bojuje se zavšivením.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rodičovství s sebou přináší různé výzvy, třeba v podobě odvšivování dětí. A přesně tohle teď řeší šestinásobný táta James Van Der Beek, který v úterý na svém Instagramu sdílel roztomilou fotku svých ratolestí s velikonočními košíky a výstižným popiskem: „Všechno je to zábava a hry, dokud někdo nedostane vši.“

S manželkou Kimberly si teď asi drbou hlavu, které z jejich šesti dětí se nakazilo jako první – šestnáctiměsíční Jeremiah, čtyřletá Gwendolyn, sedmiletá Emilia, devítiletá Annabel, jedenáctiletý Joshua nebo dvanáctiletá Olivia?

Od fanoušků se mu dostalo slov podpory. „Jako bývalá sestra tento příspěvek miluji! Děkuji vám za to, že jste tak otevřený. Lidé mají tolik mylných představ o tom, kdo má vši. Hodně štěstí! Není to snadný úkol zbavit se všech těch malých hnid,“ napsala jedna ze sledujících.

A nechyběly ani rady, jak se havěti zbavit. „Tea tree oil. Můžete jim ho dát do šamponu jako prevenci. Také rozmarýnový olej,“ radila další.

„Cítím s vámi! Když to měly moje holky, byla jsem tak trochu blázen, každý den jsem prala povlečení a deky, stříkala a vysávala gauč. Zjistila jsem, že zabírá kokosový olej do vlasů a vyčesávání velmi jemným kovovým hřebenem. Ačkoli to bylo únavné pro rodiče i děti, velmi to pomohlo," podělila se o rady další sledující. 

Mezi tipy patřilo i upozornění, že má pořádně vyčistit auto. Padaly i návrhy na účesy pro děti, které všechny mají husté blond vlasy. 

VIDEO: Jak se zbavit vší?

Co dělat, když zjistíte, že děti mají vši?

  • Vši jsou krev sající cizopasníci, kteří se mohou snadno přenášet mezi lidmi. Způsobují svědění a podráždění pokožky.
  • Základem prevence jsou pravidelné prohlídky hlavy a v případě zjištění nákazy je třeba rychle jednat. Rozhodně neplatí, že by se vyskytovaly pouze u dětí z rodin se sníženými hygienickými návyky. Všeobecně se jim daří v dětských kolektivech a někdy bývá poměrně zdlouhavé se jich zbavit. Hlavním znakem jejich přítomnosti jsou nejen lezoucí dospělci, ale i hnidy (nakladená vajíčka, která se drží na vlasech těsně u hlavy). 
  • Živé vši se odstraňují poměrně jednoduše, na vyčesání pomocí speciálního hřebínku, tzv. všiváčku, stačí několik minut. Vyčesávání je nutné provádět alespoň 5 minut, u dlouhých vlasů déle, a to od kořínků vlasů postupně z celého povrchu vlasaté části hlavy. V prvním týdnu nejlépe každý den.
  • Složitější je situace s odstraňováním hnid. Ty nelze vyčesat, musí se mechanicky odstraňovat, neboť jsou přilepeny ke kořínku vlasu. Osvědčenější způsob je ostříhání vlasů. Veš dětská totiž není schopna žít ve vlasech kratších 0,8 mm. Ovšem u holčiček, které si na svých vláscích zakládají, by to mohlo vyvolat zbytečné trauma. Raději zkuste vlasy vyžehlit žehličkou na vlasy.
  • Můžete využít nejrůznější chemické přípravky, které zakoupíte v lékárnách. Už dlouho se mluví o zvyšující se rezistenci vší vůči běžně dostupným prostředkům. Všechny prostředky s insekticidní látkou, které jsou na trhu k dispozici, zahubí dospělé jedince. Účinnost těchto prostředků na hnidy je však sporná, i když výrobce deklaruje účinnost na všechna stadia. Látky s přírodním účinkem mají schopnost hubení omezenější. Působí na dospělé jedince, většinou udušením.
  • Věnujte pozornost čištění všech předmětů, které by mohly být infikovány (ložní prádlo, ručníky, oděvy, hřebeny, kartáče, plyšové hračky a další osobní předměty). Tyto předměty vyperte nebo vyčistěte při vysoké teplotě. Rámy postele vydezinfikujte.
  • Nezapomeňte informovat školu nebo školku, to může pomoct zabránit dalšímu šíření. Děti s výskytem živých vší byste měli nechat doma a měli byste zajistit jejich odvšivení.
Jak se zbavit vší? Jde to i bez chemie. Podívejte se, jak na to
Témata: Slavní tatínci, Rodina, Instagram, Zajímavosti, Herec, Sociální sítě, Vlasy, Parazité, Hygiena, Joshua, Vši, Všiváček, Jeremiah, Kimberly, Annabel, Olivie, Celebrity, Veš, Emilio, Invaze, Parazit, Vlasová kosmetika na Heureka.cz