Maminka.czŠestinedělí

Děloha po porodu: Jak pomoct rychlému zavinutí? Zeptali jsme se porodní asistentky

Michaela Láchová 18.  1.  2023
Většina miminek miluje zavinování. Připomíná jim totiž stísněný prostor v děloze, kde se cítila bezpečně, a kde jim navíc bylo pěkně teploučko. Zavinout po porodu se ale potřebuje právě i vaše děloha, která nový život dlouhé měsíce hostila. Nebojte se ji v tom co nejvíce podpořit, protože čím dřív se vrátí do původního stavu, tím lépe!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Příroda je vskutku neuvěřitelná čarodějka. A ženské tělo je jedním z jejích majstrštyků. Co všechno třeba dokáže taková děloha! No jen si to představte: na deset lunárních měsíců se stane tím nejdokonalejším azylem pro miminko, které v ní roste – a ona společně s ním. Zajišťuje mu ale nejen bezpečí a pohodlí, nýbrž i to nejlepší ze všech „mňamek“, které mu maminka „pošle“. A když přijde čas, pomůže miminku přijít na svět. Tím to ale nekončí. Umí se totiž zase smrštit do své původní „netěhotné“ velikosti. Zatímco miminko bude den ode dne růst, děloha by se naopak v následujících týdnech měla postupně zmenšovat. Čím rychleji, tím lépe. Jak jen to všechno dělá?

VIDEO: Co to je a jak probíhá zavinování dělohy?

Jak se mění velikost

„Děloha prodělala v těhotenství obrovské změny, mnohonásobně se zvětšila a prokrvila. Opačné změny prodělává v šestinedělí. Z váhy kolem tisíce gramů po porodu váží koncem šestinedělí přibližně jako před otěhotněním, tedy asi sedmdesát gramů,“ píše prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc., ve své Knize o těhotenství, porodu a dítěti (Galén, Praha 2015).

Pár desítek minut po porodu dosahuje do výše pupku a na konci šestinedělí se „usadí“ zpět na své místo v malé pánvi. A to je vážně velký rozdíl! Nejzásadnější práci má přitom prvních deset dní po porodu, kdy sestoupí horní okraj dělohy do pánve. Není proto od věci jí s touhle prací pomoct, jak jen to jde. Podívejme se podrobněji na možné způsoby, jak svou dělohu podpořit v úspěšném a rychlém zavinutí.

Regenerace dělohy po porodu. Jak dlouho se zavinuje a na co se připravit?

Kojte, co to jde…

„K zavinování dělohy významně přispívá kojení. Během něj se totiž zvyšuje produkce oxytocinu a ten následně působí na dělohu a její zavinování,“ říká porodní asistentka Bc. Vladimíra Toplaková. Čím častěji budete miminko přikládat, tím více oxytocinu bude vaše tělo produkovat a tím snadněji se bude děloha zavinovat. Právě při kojení můžete cítit takzvané poporodní stahy. Prvorodičky je většinou vůbec nevnímají, pro maminky po několikátém porodu ale mohou být i bolestivé. Je to logické – děloha má se zavinováním s každým dalším porodem náročnější práci. Ačkoli to může být občas hodně nepříjemné, je to zároveň i dobré znamení, že se zavinuje. Pokud z jakéhokoli důvodu kojit nemůžete, snažte se alespoň stimulovat bradavky.

Pozor na močák!

„Důležité také je, aby maminky měly vyprázdněný močový měchýř. Časté močení tedy také usnadňuje zavinování,“ doplňuje porodní asistentka další ze způsobů, kterými můžete proces zavinování usnadnit. Aby se děloha mohla zavinout, potřebuje dostatek místa, což plný močový měchýř neumožňuje. A ve finále – také případná bolest při zavinování je menší, když na dělohu močový měchýř netlačí.

Chvíli na břiše

„Výborným pomocníkem při zavinování dělohy je i poloha vleže na břiše s podloženým polštářkem v oblasti podbřišku. Párkrát za den, když se maminka uvelebí v této poloze, také usnadňuje děloze vrátit se do původní velikosti před porodem,“ přidává Vlaďka Toplaková. Milovnice této polohy při spánku, kterou si půl roku nemohly dopřávat, určitě tahle informace potěší (využijte ji, dokud se vám nenalijí prsa). Tlak vaší vlastní váhy pomáhá děloze v zavinování. A maminkám, které tuto polohu v oblibě nemají, poslouží příjemná zátěž v podobě miminka na břiše. Našim babičkám kdysi dávali v porodnici na bříško pytlík s pískem, což se už dnes nedělá, princip je ale v podstatě stejný – lehká zátěž pomůže děloze rychleji se zavinout. Opatrné by v tomto případě měly být maminky po císaři, kterým se doporučuje s polohou na břiše vyčkat, případně se poradit s lékařem o tom, kdy je na ni ten správný čas.

Zvládněte šestinedělní očistu v pohodě

Pozor na velkou zátěž!

Některé maminky jsou po návratu z porodnice nabité energií a mají pocit, že by vylezly i na Mount Everest. Já jsem si kupříkladu nenechala vymluvit, že si chci jít sama nakoupit (a s objemem nákupu jsem to přepískla). Ochudit jsem se nenechala ani o rodinný výšlap do lesa. Už bych to neudělala, protože tahle energie mě opustila velice rychle a místo ní nastoupily silnější krvácení a bolest v podbřišku… Mé doporučení tedy zní: opravdu se šetřete. Nic netahejte – včetně starších dětí, které na vaši náruč čekají doma. Pochovat a pomazlit se s nimi můžete i vsedě. Ženy, které nedodrží fyzický klid, jsou také více ohroženy inkontinencí.

Pomalu začněte se cvičením

V žádném případě to ale neznamená pustit se do tréninku sedů lehů. Na mysli máme opatrné posilování pánevního dna. Vhodné jsou Kegelovy cviky, které se dají provádět v podstatě kdekoli. A začít s nimi můžete už v porodnici. Jde v podstatě o vědomé zatnutí svalů břicha, pochvy a konečníku na tři vteřiny a následné povolení, přičemž byste vše měla zopakovat desetkrát za sebou. Cviky jsou skvělou prevencí proti inkontinenci, která mnoho žen po porodu trápí.

Zkuste bylinky

Pro rychlejší zavinutí dělohy můžete vyzkoušet i pití maliníkového nebo kontryhelového čaje, což jsou bylinky, které mají dobrý vliv na svalstvo dělohy. Pomoct vám může i masáž. Využít můžete stejný přípravek, který používáte na natírání bříška (kokosový olej, bambucké máslo apod.), nebo můžete vyzkoušet oleje, které se vyrábějí přímo za tímto účelem. Návod na masáž naleznete v knize Zdravé těhotenství, přirozený porod od známé německé porodní asistentky Ingeborg Stadelmann. Masáž můžete udělat i sama: hvězdicovitě ve směru hodinových ručiček od pupku směrem ven nebo krouživými pohyby přes bříško – vždy ve směru hodinových ručiček.

ODPOVÍDÁ:

Bc. Vladimíra Toplaková, porodní asistentka, vase-porodni-asistentka.cz

O spontánním porodu jsme se už bavily. Jak mohou podpořit zavinování dělohy maminky po císaři?

Po císařském řezu můžete zkusit všechny způsoby, které byly zmíněny, kromě polohy vleže na břiše. Stahování dělohy může být po císařském řezu obtížnější a pomalejší z důvodu jizvy na děloze. Maminkám se v některých případech ještě přidávají léky, které podpoří stahování dělohy, takzvaná uterotonika.

Liší se nějak průběh zavinování dělohy u prvorodiček a vícerodiček?

Stahování dělohy u vícerodiček je opět pomalejší a bolestivější s delší dobou krvácení. Děloha je sval a s každým dalším porodem svalová vlákna nejsou již tak pevná a schopná se stahovat. Maminky většinou při kojení pociťují slabé kontrakce jako při porodu. Někdy toto stahování může být velmi nepříjemné, po dohodě s lékařem si maminka může vzít paralen na utišení bolesti.

když se děloha nezavinuje, jak má...

Kontrolu u svého gynekologa máte až na konci šestinedělí, ale pokud máte jakékoli podezření, že se děloha nezavinuje správně (nadměrně krvácíte nebo máte bolesti v podbřišku), běžte k lékaři hned. Můžete přitom zamířit do své porodnice, která má své rodičky během šestinedělí stále ještě pod patronátem. Může se totiž stát, že v děloze zůstanou zbytky placenty, a čerstvou maminku můžou dokonce ohrozit na životě, není proto na místě jakkoli otálet. Myslete i na to, že mohutné krvácení nemusí nastat hned po porodu, ale i pár dní po něm, kdy už jste z porodnice doma. Při zavinování dělohy dochází k vypuzování očistků, tedy směsi krve, krevních sraženin a zbytků plodových obalů. Děloha přitom funguje jako sval, smršťuje se a vypuzuje vše, co v ní nemá být. Někdy je potřeba dělohu vyčistit chirurgicky, v případě zánětu je na místě podání antibiotik.

Témata: Těhotenství, Porod, Miminko, Kojení, Novorozenec, Mateřství, Po porodu, Porodnice, Šestinedělí, Dítě je na světě, Tělo, Porodní asistentka, Cvičení, Bolest, Bříško po porodu, Galén, Praha, Antonín Pařízek, Břicho, Děloha, Milovnice, Mount Everest, Přepis, Maminka