Maminka.czKam s dětmi

Den zvířat a další zajímavé tipy na víkend

LH 4.  10.  2013
Den zvířat a další zajímavé tipy na víkend
U příležitosti Světového dne zvířat připravily zoologické zahrady po celé republice speciální dětské programy. Komu by se chtělo zkusit něco jiného, může si vyrazit za kulturou do Rudolfina, podpořit charitu, dozvědět se něco o kovářském řemeslu nebo pouštět draky na Petříně.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Za řemesly na Šlakhamr

Technické muzeum v Brně Vás zve na letošní poslední akci, při které Šlakhamr, technická památka nedaleko Ždáru nad Sázavou, ožije ukázkami řemesel. Návštěvníci opět uvidí kováře při pilné práci. Kovat se bude na bucharu i na ručních kovadlinách. Velký buchar, poháněný vodním kolem, je neobyčejným zařízením, pomocí kterého si naši předkové usnadňovali těžkou práci při zpracovávání železné rudy a kování masivních výrobku. Jeho další název – hamr, se přenesl na název celého výrobního objektu. Funkčních hamrů je u nás velmi málo, proto vidět toto zařízení v chodu je zážitkem pro malé i velké diváky. Kromě kovářů, kteří své umění při našich akcích předvádí již tradičně, přijali naše pozvání tentokrát i další řemeslníci, kteří představí své profese. Můžeme se těšit např. na hrnčíře, krejčího, tkalce nebo ševce. Po celý den bude probíhat také doprovodný program pro děti.

Bližší informace najdete na www.technicalmuseum.cz

Pečení pro děti

Dejte si něco dobrého na zub a přispějte na dobrou věc. Dejme dětem šanci o. s. pomáhá konkrétním dětem z dětských domovů v celé České republice. Tentokrát se do akce zapojí a pečivo vám budou prodávat tereza Kostková, ucie Benešová, Aleš Háma a Tomíš Savka. Jste srdečně zváni na sobotu 5. 10. 2013 mezi 10 a 17 hod. do pasáže Myslbek v Praze 1, Na Příkopě 19-21.

Bližší informace najdete na www.dejmedetemsanci.cz

Handmade market v Praze na Andělu

Handmade market chce představit šikovné a kreativní tvůrce, kteří neprodávají ve velkých obchodních domech. Vdechují život svým vlastním nápadům a do svých výrobků dávají duši. Těší se na vás výrobci šperků, oděvů, módních doplňků (kožené peněženky, obaly na mobil apod.), doplňků pro příjemný domov (polštáře i s přírodní bylinkovou náplní, nádobí, přírodní mýdla a další), dětských hraček, pamlsovníků a obojků pro pejsky i kočičky.

Kdy: sobota 5. října 2013 od 10.00 do 18.00 hodin
Kde: v Domě dětí a mládeže, Štefánikova 235/11

Bližší informace najdete na: www.handmademarket.cz

Prague Philharmonia vtáhne nejmladší posluchače do nového pohádkového příběhu

Kterak se skřítkové Lupi a Šíma probudili z hudebního spánku – tak zní název nového pohádkového příběhu, s nímž se budou nejmenší posluchači setkávat během Cyklu koncertů pro děti PKF – Prague Philharmonia (dříve Pražské komorní filharmonie) ve 20. koncertní sezoně.

V sobotu 5. října se během prvních pořadů od 10 a od 12 hodin děti premiérově seznámí se skřítky Lupi a Šímou, kteří je po marťánkovi Martinovi a postavách Hedě a Kájovi budou provázet po celou nadcházející sezonu. Skřítkové, kteří na delší čas usnuli ve varhanní skříni pražského Rudolfina a teprve až kvalitní klasická hudba je probudí ze spánkové letargie, tak oživí koncepci hudebních komponovaných pořadů, jejichž záměrem je děti pobavit, aktivně zapojit, ale především hudebně vzdělávat. Stejně jako v předchozích sezonách se bude nejmladší publikum s novými postavami a hráči orchestru PKF – Prague Philharmonia setkávat v působivých prostorách Dvořákovy síně Rudolfina.

Bližší informace najdete na: www.pkf.cz

Oslavte Den zvířat

V sobotu 5. října 2013 se v zoo Liberec představí nový přírustek, slonice Balu. V tento den současně proběhnou oslavy Dne zvířat.

U příležitosti Světového dne zvířat připraví ZOO Liberec akci nejen pro rodiny s dětmi. V areálu tak bude k dispozici řada stanovišť s vědomostními i praktickými úkoly, chybět nebudou ani různé ZOOzajímavosti. Jednotným tématem bude: Ohrožení zvířat i jejich přirozených oblastí v současném světě. V areálu zoo můžete dále navštívit zajímavou výstavu kůží, kostí, lebek apod. v zooíčku.

Bližší informace najdete na: www.zooliberec.cz

Oslavy dne zvířat se budou konat také např. v Hodoníně, Dvoře Králové, Praze, Jihlavěa mnoha dalších ZOO.

Drakiáda pod Petřínem 2013

Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze srdečně zve všechny děti, rodiče a ostatní příznivce podzimních radovánek na již tradiční "Drakiádu", která se uskuteční v sobotu 5. října 2013 od 14 hodin na zahradě Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze na Malé Straně.

Na programu bude kromě pouštění draků také Divadlo Evy Hruškové a Jana Přeučila: Aprílová škola Jiřího Žáčka, nebude chybět ani oblíbený klaun s balónky a poprvé k nám na Drakiádu přiletí i lesní dravci.

Přijďte si namalovat svého draka a zasoutěžit o nejdéle létajícího draka, nejvýše létajícího draka i nejkrásnějšího létajícího draka, podpořit prima akci a prožít pěkné odpoledne s kamarády.

Bližší informace najdete na: www.nmskb.cz

Témata: Kam s dětmi, Maminka cestuje, Tereza Kostková, Vik, Žďár nad Sázavou, Nový přírůstek, Kájov, ZOO Liberec, Klasická hudba, Víkend, Petřín, Den, Řemeslníci, Hama, Tip, Aleš Háma