Maminka.czBlogy

Deník matky v USA: Dítě na palubě aneb první let přes oceán s dvouměsíčním synem

Jana LeBlanc 24.  7.  2017
Fejeton píšu ze svého kdysi dětského pokoje doma na Moravě. Před dvěma týdny jsme s desetitýdenním Benjaminem absolvovali 8,5hodinový let přes oceán.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Od té doby neuplyne den, aby mi někdo neřekl, že jsem blázen, odvážná, statečná nebo aby se mě kamarádky novomatky neptaly, jak na to, neboť si nechtějí nechat ujít letošní dovolenou u moře, ale let s miminkem je pro ně noční můra. Do Česka jsem letět nemusela, ale chtěla.

Nebyla jsem tady víc než rok a když se narodil Ben, začalo se mi bolestně stýskat. Zároveň jsem si přála, aby ho viděl jeho dědeček-necestovatel a také poslední žijící prababička, která už by cestu do Spojených států nezvládla.

Když jsem se s americkým pediatrem radila, kdy teoreticky můžu sednout do letadla, řekl mi, že klidně hned pět dnů po porodu (zajímavé je srovnat to s doporučením českých lékařů, kteří většinou radí letět až po šestinedělí), ale osobně by počkal, až Beník absolvuje aspoň první sérii očkování.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Letenku jsem tedy zarezervovala na datum deset dnů po první injekci. Přiznávám na rovinu, že kdyby se cestování mezi Washingtonem D. C. a Českou republikou dalo uskutečnit autem, sedla bych do něj mnohem raději než do letadla. Ačkoli statisticky je to totální nesmysl, v autě se cítím bezpečněji. Můj panický strach z letu měl nicméně tentokrát velkou výhodu.

Těhotná v USA: Krmení odstříkaným mlékem je tady naprosto běžné

Zatlačil totiž do pozadí všechny otázky o tom, jak vyřeším, když budu potřebovat na WC, kde budu Bena přebalovat, jak ho zvládnu kojit, jestli mám odsávačku zabalit do kufru, nebo si ji vzít s sebou na palubu a tak dál. Už při koupi letenky jsem se zařekla, že když už nejsem statečná ani co se za nehet vejde, budu se statečně aspoň tvářit, abych strach nepřenesla na svého syna.

Mám totiž pocit, že ze mě vycítí spoustu emocí, a jestli něco nechci, pak dělat z něj od miminka strašpytla. A tak jsem několik týdnů předstírala veselého ducha, což řada lidí kolem mylně interpretovala jako odvahu. Každopádně jsem zjistila, že když se rozhodnu dělat, jako že se tolik nebojím, opravdu se bojím o malinko méně.

Témata: Miminko, Syn, Blogy, Maminky ve světě, USA, prababička, baby shower, deník, Nosítko, Saxana, Washington, Amerika, Toaleta, Speciální koš, Důležitá informace, Bezpečnostní pás, Náruč, Novina, Istanbul, Air, Užitečný tip, Jediná výjimka, Doporučení, Nový hit, Turecko, Vaky a nosiče dětí na Heureka.cz