Maminka.czBlogy

Deník zasloužilé mámy: 10 věcí, které letos chci nechat být

Spíš než na to soustředit se na věci, které už nemůžeme ovlivnit, zkusme se soustředit na to, co ovlivnit a změnit můžeme. Třeba způsob myšlení a to, jak na sebe pohlížíme. Jako mámy musíme zvládnout hodně věcí. Od úklidu přes tvrdohlavé projevy našich dětí až po nečekané situace.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Potřeba všechno kontrolovat

Teď k Vám budu upřímná. Já ráda vše kontroluji a všechny. Ráda řídím auto a nerada sedím na sedadle spolujezdce, protože nemám plnou kontrolu pod vším, co se děje. Mít kontrolu nad vším pro mě znamená vědět, co se přihodí a ovlivnit to. Jakmile se stane něco, s čím jsem nepočítala  a co nedokážu kontrolovat, panikařím.

Každý porod pro mě byl stresující zážitek, protože jsem to, co se dělo s mým tělem nemohla kontrolovat. První měsíce každé z našich dcer byly stresující, protože jsem nemohla kontrolovat, kdy budou jíst a kdy spát.

GALERIE: Kate slaví 35 let. Podívejte se na snímky vévodkyně, jak ji neznáte

Jenže život není o plné kontrole a často ty výjimečné a kouzelné věci se stávají zrovna v tu chvíli, kdy nad nimi máme tu nejmenší kontrolu. Stejně jako narození mých dcer.

Pro mě to ale znamená, že i doma se snažím téměř všechno dělat sama a neustálé nabídky mých dcer na pomoc odmítám. A když už jim nějakou práci zadám, kontroluji jak to udělaly, a to mě hrozně stresuje.

Nemluvě o tom, že taková pomoc, není vlastně pomocí. Takže letos chci pracovat na tom, abych více důvěřovala ostatním a nechala občas i na nich kontrolu nad něčím. I když to bude znamenat, že to nebude perfektní a takové, jako kdybych to dělala sama.

Témata: Blogy, léto, deník, Hudební nástroj, Litování, Den, Pokraj sil, Poslední pár, Koláček, Byt, Nejnáročnější povolání, Domácí práce, První zoubek, Povolání, Roční syn, Porovnávání, Věc, Let, Silný vítr, Příjemné překvapení, První místo, Dávání, Tříletá dcerka