Maminka.czDeník zasloužilé mámy

Deník zasloužilé mámy: Dudlík ve třech letech? No a co?

Pýcha nad tím, jak dokonalé a schopné naše děti jsou. Z ležících, plakajících stvoření se mění v samostatné, hrdé a milující osobnosti. Pád, když řeč dojde na tabulky a všechna ta „co by už měly umět a neměly dělat“. Dětské zlozvyky. Potřeby k uklidnění. Dudlík, palec, plenka, deka, usínáček...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ve věku šesti měsíců nám přijde roztomilá holčička, která spokojeně cumlá dudlík s ovečkou. Rozplýváme se nad ní nejenom my, ale i okolí.

Proč už nám ale méně roztomilá přijde o rok později?

Když se narodí miminko, je pro nás samozřejmé, že do výbavičky zahrneme různé dudlíky nebo prostředky, jakými ho můžeme uklidnit.

Ano vím, že jsou mezi námi mámy, které všechno tohle odmítají a chtějí dítě utěšit jen svou přítomností. Já přiznávám, že dudlík měly všechny naše dcery, některé z nich měly dokonce na spaní dva.

Někdy prostě bylo potřeba dudlík použít, když jsem musela odběhnout. Věřím, že kdybych mohla každou z nich celý den nosit v šátku nebo jakkoliv jinak ji chovat, třeba by dudlík nebyl třeba. U nás ale byl a zřejmě ještě chvíli bude.

Deník zasloužilé mámy: Smiřte se s tím, že ve výchově budete dělat chyby

Naše nejmladší, tříletá dcerka totiž ještě dudlíka na spaní má. Ano, čtete správně, přestože jí byly v lednu tři roky, ještě pořád usíná s dudlíkem. A kromě něj také spí se dvěmi plyšovými sovičkami a tulící dekou.

Před pár lety bych to možná řešila a snažila se jí ho násilím vzít. Bohužel způsoby jako „dáme ho jinému miminku“ nebo „hodíme ho do řeky“ u nás nefungují. Ani povídání pohádky o ztraceném dudlíčku nebo přesvědčování, že už je velká.

A i když se ostatní dcerky dudlíku vzdaly mnohem dříve, teď stojím nad otázkou, co s tím?

Témata: Blogy, letec, deník, Deník zasloužilé mámy, Šestileté dítě, Dobrý trénink, Tříletá dcerka, Sociální síť, Děti, Velké dítě, Krásná fotografie, Facebook, Dětský lékař, Schopné dítě, Úprk, Nejmladší dcerka, Den, Poznámka, Nábytek, Jediná věc, Poslední doba, Titulní stránka, Nepříjemný pocit, Plenka, Nošení