Maminka.czBlogy

Deník zasloužilé mámy: Každé mámě, která to chce dnes vzdát

Deník zasloužilé mámy 14.  11.  2016
Nepřestávejte. Nevzdávejte to. Vím, že se teď cítíte, jako by na Vašich ramenou byla celá váha světa a vím, že jestli je hotové nádobí nebo ne, je teď to poslední, co řešíte. Možná máte pocit, že nikoho nezajímá, že jste do dvou do rána skládala prádlo nebo krmila dítě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vím, že teď sedíš v autě nebo někde doma, hlavu skloněnou a možná po tvých tvářích stékají slzy.

Také vím, že teď jsi možná došla do bodu, kdy to chceš vzdát a chce se ti jen křičet, že už toho všeho máš dost. Vím to. Vím to všechno, protože i já se tak občas cítím.

Vzpomínám si, jak jsem seděla v koupelně a hlavu jsem měla ve svých dlaních s pocitem absolutního vyčerpání a zoufalstvím, že nikdy nevyperu všechno prádlo. Že nikdy neuklidím dostatečně náš domov a nikdy nebude ani jeden den, kdy by odněkud nezněl dětský pláč.

Deník zasloužilé mámy: Chvíle, kdy jsem se přestala snažit být perfektní  

A protože jsem se takhle cítila, tak ti dnes chci napsat, že na Tobě záleží a jsi důležitější, než všechny ty věci okolo. Ty, Tvůj život, Tvé pocity, to jak se o všechny staráš, na tom všem záleží víc, než si myslíš.

Vždycky tu budou dny, které budou těžké. Týdny, které budou ještě těžší a nekonečně měsíce, kdy budeš mít pocit, že už nemůže být hůř. A budeš plná beznaděje.

Zvládneš to

Ale zvládneš to, já vím, že ano. Musíš se jen podívat přes všechen ten nepořádek, přes všechny ty hračky po celém bytě a rozlité pití po podlaze. Je to hodně náročné, vidět všechno jinak, než to je.

Najít v sobě poslední zbytky síly a naděje, i když máš pocit, že už nemáš ani sílu na nadechnutí. Nemáš dost síly na to vstát ráno z postele a začít další, nový den. Máš pocit, že chceš se vším hned teď skončit a už nepokračovat.

Ale ty půjdeš dál, krůček za krůčkem přejdeš ty rozsypané křupky, mineš otisky dětských prstů na skleněných dveřích. Mateřství vůbec nevypadá tak, jak jsem si ho představovala, když jsem byla mladá.

Plné štěstí, veselého brebentění miminek a perfektní ze všech fotek, kterými se to na Pinterestu jen hemží. Dokonalé oslavy narozenin, které trvají snad navždy.

Taky se divíš, jak se takové dokonalé oslavy všeho vlastně dělají? Já také, zvlášť když vím, že na nich vůbec nezáleží. Na čem skutečně záleží, je jen to, co dáme své rodině ze sebe.

Uvědomuješ si vlastně, jak úžasný vliv máš na svou rodinu?

Že jsi pro své děti vzorem, který se snaží napodobit, i když zatím nešikovně jen rozsypávají mouku po kuchyni. Vím, že je to těžké vidět místo toho všeho nepořádku, cítím to stejně. Ale dnes mi neříkej o tom všem, co jsi podle Tebe zase pokazila, cítím to stejně.

Ale pamatuješ si také na to, co jsi udělala dobře? Když jsi v jednu ráno pochovala své dítě, které mělo zlý sen. Když jsi vařila večeři prakticky z ničeho. Když jsi se zase a znovu vzdala všeho, jen aby všichni kolem tebe dostali, co potřebují.

Když jsi pomohla svým dětem s matematikou, se čtením, skládala jsi jim šaty, vařila jsi obědy. Pamatuješ si také na to vše, co děláš i teď? Když vysvětluješ po sté jednu a tu samou věc.

Když posloucháš příběhy svých dětí, i když nemusí být zajímavé. Když jim držíš vlasy a otíráš čelo, zatímco zvrací. Takže dnes se sice můžeš cítit, že chceš skončit. Ale neuděláš to.

Nedívej se na to, jaké jsou všechny ostatní mámy. Jaké statusy dávají na Facebook a jaké tam vkládají dokonalé obrázky dokonalých matek, jejichž příprava jim trvala hodiny.

Ty jsi pro své děti dokonalá dnes.

Nenechej si od nikoho říkat, jaká máš být máma, protože není žádná stupnice, podle které se měří, jak velká nebo malá jsi. Ani jak podstatné nebo nepodstatné, je to co pro všechny děláš.

Takže i když dnes máš pocit, že to chceš vzdát, zvládneš to. Dnešek zvládneš a zvládneš i zítřek, vím to. Zvládneš úplně všechno, co budeš chtít.

Deník zasloužilé mámy

Blogerka Monika je máma pěti dcer, panička jedné kočky a žena jednoho muže. Sledovat ji můžete na jejím facebooku.

 

Deník Zasloužilé mámy: „Každé mámě, která nemá doma uklizeno“
 

Témata: Blogy, Deník zasloužilé mámy, deník, Zlý sen, Kaz, Nadechnutí, Den, Dětský pláč, Pinterest, Dnešek, Dětský prst