Maminka.czDeník zasloužilé mámy

Deník zasloužilé mámy: Smiřte se s tím, že ve výchově budete dělat chyby

Dělám chyby a vy také. Ale to neznamená, že jsme špatné mámy nebo že dětskou křehkou duši ničíme. Pouze se snažíme udržet si nějaký svůj prostor, kam nikdo nemůže, abychom si zachovaly trochu toho zdravého rozumu v hlavě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Smiřte se s tím, že budete dělat chyby

Všechny děláme chyby. Včera jsem zvýšila na svou pětiletou dceru hlas a okřikla ji, jestli by už na chvíli nemohla být zticha, že se potřebuji soustředit na řízení auta. A potom? Potom hned jako nůž do srdce mnou projel pocit viny.

Mrzelo mě, že jsem ji to nenechala doříct, i když to byla asi desátá věta v pořadí, která začínala „mami“. Patrně by mi ani neměla co říct důležitého, možná jen chtěla zmínit, že venku svítí sluníčko nebo že je jí horko.

Ale v tom návalu hluku v autě jsem to prostě nezvládla. Byla to moje chyba, že jsem ji nevyslechla, ale někdy prostě potřebujeme ticho.

Deník zasloužilé mámy: Nepořádek v bytě, šťastné dítě. Jako u vás doma?

Nepočítala jsem do deseti, nereagovala jsem jako ten nejvlídnější a nejtrpělivější rodič na světě. Nechala jsem své emoce a frustraci prostě vyjít ven. Vím, že až jednou bude skutečné ticho, budou mi ten hluk i všetečné otázky chybět.

Zatím ale nejsem schopná vnímat to, jaké pocity budu mít v budoucnu. Vnímám jen takové, které mám teď. Dělám chyby a budu je dělat. Z některých se poučím, ale některé změnit nemohu. Jsem jen člověk a Vy také.

Témata: Blogy, deník, Deník zasloužilé mámy, Věta, Záchvat vzteku, Každodenní stres, Šťastné dítě, Štěně, Skutečný život, Každodenní život, Tříletá holčička, Nový fenomén, Těžké období, Celý byt, Nůž, Povolání, Oblíbený seriál, Duševní zdraví, Seznam věcí, Tříleté dítě, Nákupní košík, Nejnáročnější povolání, Den, Špatný den