Maminka.czŠkolák

Denně zazvoní na Lince bezpečí telefon 500krát. Děti hledají štěstí

Markéta Novák Matějková 14.  12.  2016
Linka bezpečí odstartovala kampaň, ve které se zabývá tím, co je to štěstí. Odpovědi nehledá ve studiích, ale přímo u dětí. Jednoduchost a vtip dětských reakcí odzbrojí leckterého dospělého, který u otázky, jak být šťastný, váhá.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Linka bezpečí věří v moudrost dětí, kterou rozvíjí už 22 let nonstop, anonymně a zdarma.

„Na Linku bezpečí se denně obrací více než 500 dětí a mladistvých, kteří hledají útěchu, radu, odpovědi. Chtějí být šťastné. Věříme, že děti jsou moudré, proto odpovědi na své otázky mohou nalézt především samy v sobě nebo ve svém okolí. Naší úlohou je pomoci jim hledat, a to nonstop, anonymně a zdarma na čísle 116 111,“ říká vedoucí Linky Peter Porubský.

Jak být šťastný?

Web kampaně www.cojestesti.cz ukazuje očima dětí, jak být šťastný skrze autentické vzkazy a spontánní reakce ve hravém videu.

„Když ležím v posteli a něco si přeju. Když je celá moje rodina zdravá a šťastná,“ patří mezi myšlenky s jednoduchým, ale pravdivým poselstvím. Často se dětská sdělení dotýkají tématu rodiny, čímž mrazivě odrážejí nevyřčený svět dětských přání: „Mít hodnou rodinu. Mít někoho, kdo ho vždy podrží. Jsem šťastná, když se máma s tátou nehádají. Byla bych víc šťastná, kdyby nebyl táta tak dlouho v práci. Aby k nám jezdil brácha častěji,“ zní na webu.

Vedoucí Rodičovské linky, služby poskytované všem dospělým se starostí o dítě, vyzdvihuje důležitost domova a rodinných vazeb.

„Opravdové štěstí pro děti je stabilní domov, rodiče, kteří tu jsou pro své děti a mají s nimi láskyplný vztah. Jsou schopni vnímat jejich potřeby a naslouchat jim. Nejvíce rodiče děti učí tím, jak svůj život žijí, jaké hodnoty vyznávají a jak reagují na různé životní situace,“ dodává psycholožka Kateřina Schmidová.

Linka bezpečí stmeluje rodiny

Kampaň Linky bezpečí tak nejenom rozkrývá hloubku dětského myšlení, ale stmeluje rodiny dohromady.

Vyzývá na Facebooku všechny rodiče: „Zeptejte se svého dítěte, jak být šťastný. Budete překvapeni jeho odpovědí.“ Prosinec se tak ponese v duchu sdílení pocitů a rozhovorů s dětmi na téma štěstí. Hlášky a moudra svých ratolestí mohou uživatelé Facebooku sdílet i ve skupině Odposlechnuto od dětí.

Na fanoušky kampaně čekají i spontánní reakce dětí na otázky, jak být sám sebou, jak být zajímavý, jak být oblíbený a jak být slavný. Znáte odpověď i vy? Pokud těžko nacházíte slova a žasnete nad dětskou upřímností, psycholožka Schmidová vysvětluje možnou příčinu:

„Na rozdíl od nás dospělých umějí děti projevit radost mnohem intenzivněji, jsou kreativnější a srdečnější. My dospěláci jsme často zatěžkáni svými zraněními a povinnostmi. Proto je dobré být občas v kontaktu se svým „vnitřním dítětem“, které je hravé a umí vyjadřovat spontánně svoje pocity.“

Podívejte se na kampaň Linky bezpečí

VIDEO: Podívejte se, jak mohou vypadat Vánoce s malým dítětem
Kolik dárků pro děti na Vánoce je tak akorát? Příliš velkým množstvím jim bereme radost
Témata: Děti, Školák, Chování a vztahy, Linka bezpečí, Láskyplný vztah, Životní situace, Telefon, Bezpečí, Den, Dětské myšlení, Reakce dětí, Štěstí, Linka, Uživatelé, Opravdové štěstí, Kateřina Schmidová